Politika

Jezdimirović o izveštaju EK: U oblasti životne sredine postoji napredak, ali zakoni se i dalje slabo sprovode

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2022

-

12:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U izveštaju Evropske komisije u oblasti životne sredine, koji se odnosi na Srbiju, postoji neki napredak, rekao je Igor Jezdimirović iz Koalicije 27 gostujući na Euronews Srbija. Međutim, navodi da se ukazuje i na značajne nedostatke u primeni evropskih zakona i sprovođenju legislative koja je već deo srpskog zakonodavstva.

"To je jedan diplomatski akt koji je rekao da postoji neki napredak u oblasti životne sredine i to je nešto što se iz godine u godinu ponavlja. Ono što je evidentirano, jeste da postoje značajni nedostaci kada je u pitanju sprovođenje primena evropskih zakona, ali da je dobar deo legislative prenet u domaću legislativu. Glavni kamen spoticanja jeste sprovođenje onoga što je usvojeno", kaže Jezdimirović.

Koalicija 27 već devet godina pravi izveštaj iz senke, a Jezdimirović ističe da to predstavlja dokument koji bi trebalo da služi kao alat za javne politike, tačnije da skrene pažnju na one probleme koje nije moguće videti u izveštaju EK.

"Mi pokazujemo stanje na lokalnom nivou - koaliciju 27 čini osam organizacija, i svako u svom domenu daje svoj doprinos. Udruženje inženjera zaštite životne sredine, iz kojeg ja dolazim, bavi se upravljanjem otpadom, i to je oblast koja je pokazala mali napredak u samoj primeni zakona. Na primer, bez obzira na to što zakon prepoznaje da je neophodno uraditi primarnu selekciju i zatvoriti divlje deponije, još smo daleko od toga", navodi on.

Još jedan deo kojim se bavi izveštaj EK jeste prekomerno zagađenje u mnogim gradovima, za šta Jezdimirović navodi da jeste problem, ali da postoje naznake da se ide u pravom smeru.

"Ono što predstavlja osnovni problem je neshvatanje donosioca odluka kakva je odgovornost na njima, i da izveštaj EK, kao ni izveštaj iz senke, ne služe da pokažu koliko smo mi daleko od nečega, već da zaštite naše zdravlje. Poenta usvajanja preporuka je da se smanji prenos zagađenja sa životne sredine na naše zdravlje", dodaje.

U izveštaj Koalicije 27 su ove godine inkorporirani i manji, lokalni izveštaji. Jezdimirović naglašava da je njihova ideja bila da spuste praćenje sprovođenja evropskog i našeg zakonodavstva na lokalni nivo, što pokazuje koliko su određene lokalne samouprave zadovoljile uslove iz zakona.

"Nažalost, na lokalu još nismo uspeli da zadovoljimo osnovne zakonske norme i mora se na tome raditi, a neophodna je i bolja komunikacija sa civilnim sektorom, ali i privrednim. I dalje postoje kapaciteti i želja za komunikaciju, i moramo otvoriti dijalog po tom pitanju, pogotovo jer je u Srbiji počeo ozbiljan ciklus investicija u oblasti životne sredine, koje ako budu sad urađene van novih tehnologija, dugoročno će imati posledice kako po vraćanje kredita, tako i po samu životnu sredinu", navodi on.

Koliko se građani pitaju?

Ističe da izveštaj pokazuje kako skoro 45 odsto građana nikada nije učestvovalo ni u kakvom procesu donošenja odluka, jer nisu znali da mogu da učestvuju ili ih niko nije ni pitao, kaže sagovornik Euronews Srbija.

"Onda imamo situaciju da ne znaju da se odluka donosi, pa počinju protesti kada vide bagere ispred svoje kuće. To pokazuje i nedostatak institucionalnog kapaciteta da se građani uključe u najraniji početak razgovora, što bi sprečilo kasnije probleme", naglasio je Jezdimirović.

Glavni uzrok slabog napretka u oblasti zaštite životne sredine, smatra, jeste mogućnost sprovođenja samih zakona.

"Na primer, bez obzira na to što je zabranjeno bacanje otpada van lokacija koje su za to predviđene, imate veliki broj divljih deponija i smanjen broj kazni za takvo ponašanje. Danas je lakše da dobijete kaznu jer se niste vezali, nego ako istovarite kamion otpada u nekom zaštićenom prirodnom dobru. Podsetiću da jedna trećina opština ili nedovoljno poštuje zakon, ili ne šalje redovno izveštaje koji su predviđeni zakonom u upravljanju otpadom, a to niko ne sankcioniše. Upravo takvo ponašanje ih motiviše da nastave sa tom negativnom politikom", kaže on.

Održiva rešenja su, smatra, pre svega sprovođenje zakona i jačanje institucija, ali i otvaranje dijaloga kako bi se shvatilo da "životna sredina ne pripada onome ko je trenutno na nekoj funkciji, već svima nama".

"Najveći pomak u odnosu na prošlogodišnji izveštaj je da su neke zakonske procedure sprovedene, da se krenulo u formiranje jedinice za ekološki kriminal i polako se jačaju institucije, ali je taj napredak prilično spor. Takođe, povećale su se investicije u oblasti životne sredine, ali su nedovoljno transparentne i nemamo informacije u šta će sve tačno ta velika sredstva biti uložena", zaključuje Jezdimirović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija