Politika

Razgovor Vučića i Lajčaka trajao pet sati, na mesto sastanka stigli i Brnabić i Dačić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2022

-

00:07

Razgovor Vučića i Lajčaka trajao pet sati, na mesto sastanka stigli i Brnabić i Dačić
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Sastanak je, kako je naveo Blic, završen posle pet sati, a u vilu Bokeljka su za to vreme stigli ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić.

Osim objave na predsednikovom Instagram nalogu, nisu saopšteni detalji ovog susreta.

 

Blic takođe navodi da se tokom noći se očekuje još jedan sastanak Vučića i Srba sa Kosova i Metohije.

Do susreta Lajčaka i Vučića dolazi nakon što su Beograd i Priština dostavili svoje odgovore na francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa, ali i pojačanih napetosti izazvanih suspenzijoom regionalnog direktora policije za Sever Nenada Ðurić, a zbog njegovog odbijanja da policajci srpske nacionalnosti primenjuju odluku Prištine o preregistraciji.

Narednih dana najavljeni su brojni sastanci, diplomatski kontakti, pa i  protesti zbog toga.

Predsednik Srbije otkazao je sve odlaske u inostranstvo narednih dana, a sutra u 10 časova bi trebalo da prisustvuje sednici  Vlade. Nakon toga predviđeno je da se susretne sa ambasadorkom Kine Čen Bo i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocanom Harčenkom. On će se sutra sastati i sa Sinodom Srpske pravoslavne crkve i patrijarhom Porfirijem

Zbog suspenzije Đurića, predsednik Srpske liste Goran Rakić za subotu je zakazao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije na kome će predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije na severu, kako je rekao,"počev od njega lično, pa i iz lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije, i svih ostalih organa".

Nakon toga, Rakić je za nedelju u podne najavio prvi protest. 

Nova poseta Lajčaka Beogradu usledila je nakon što su Beograd i Priština dostavili svoje odgovore na francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa, potvrdila je portparolka EU za spoljne poslove Nabila Masrali. 

Ona je povodom izjave visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja da očekuje reakciju Beograda i Prištine o predlogu Nemačke i Francuske za normalizaciju za Tanjug precizirala da će se narednih dana o tome razgovarati sa obe strane.

Masrali je rekla i da je „nemačko-francuski predlog bio prezentiran Beogradu i Prištini da bi napravili konkretan i nepovratan napredak na putu ka širokoj realizaciji normalizacije odnosa".

Ona je naglasila da u toku ruske agresije u Ukrajini, ne može biti tenzija u Evropi kao i da se mora savladati permanentna kriza i smanje tenzije između Beograda i Prištine.

"U tom kontekstu je Visoki predstavnik za spoljnu politiku tražio od obe strane na naprave brzi napredak oko predloga i dao je mandat specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku da produži razgovore sa stranama. Mi pozivamo obe strane da iskoriste ovu priliku i da naprave istorijski korak u normalizaciji odnosa, što je za njih ključno da bi napredovali prema EU", rekla je Masrali.

Komisija, kaže Masrali, „ne može da komentariše sadržinu tog dokumenta i ne može da kaže više od toga što su već javno rekli predsednica Komisije i visoki predstavnik EU".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je juče u Berlinu da EK podržava nemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i da će ga integrisati u dijalog.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija