Politika

Sastanak Vesića i Žiofrea: EU najbolji partner Srbije za velike infrastrukturne projekte

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2022

-

19:19

Sastanak Vesića i Žiofrea: EU najbolji partner Srbije za velike infrastrukturne projekte
Sastanak Vesića i Žiofrea: EU najbolji partner Srbije za velike infrastrukturne projekte - Copyright TANJUG/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se sa ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, kojem je zahvalio na poseti i ukazao na to šta sve resorno Ministarstvo radi kada su u pitanju Evropske integracije Srbije.

Vesić je istakao da je Ministarstvo na čijem je čelu potpuno otvoreno za rešavanje svih otvorenih pitanja u cilјu zajedničkog rada za dobrobit Srbije i Evropske unije.

Prema njegovim rečima jedan od cilјeva ministarstva biće "potpuna harmonizacija propisa iz nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa propisima EU".  

"Kada su u pitanju primedbe iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije a koje se tiču ministarstva koje vodim očekujem da do polovine sledeće godina bude objavlјena prva verzija Nacionalne transportne strategije kao i da se formira sektor u ministarstvu kako bi se sa jednog mesta bavili bezbednošću u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom prevozu, tako da će primedbe iz izveštaja biti otklonjene", rekao je Vesić.

Infrastruktura i saobraćaj imaju mnogo dodirnih tačaka sa Evropskom unijom, kazao je i dodao da smo saobraćajno povezani sa EU i iako nismo članica neophodna je potpuna integracija Srbije u evropske transportne i saobraćajne tokove. 

"Nekoliko zajedničkih projekata kao što su izgradnja Intermodalnog terminala u Batajnici, izgradnja pruge Niš - Dimitrovgrad i železničke obilaznice oko Niša, kao i projektovanje i izgradnja brze pruge Beograd - Niš su u toku. Ponudićemo Evropskoj uniiji i nove infrastrukturne projekte i siguran sam da će EU nastaviti da pomaže Srbije. Građani Srbije treba da znaju da skoro svi projekti EU imaju deo koji Srbija dobija kao grant i da je to dodatna podrška evropske zajednice našoj zemlјi", rekao je Vesić.

Ambasador Žiofre je istakao da je EU najbolјi partner Srbije za velike infrastrukturne projekte. 

"Počev od modernizacije železničkog koridora X, preko novog auto-puta Niš – Merdare, Intermodalnog terminala u Batajnici i pobolјšanja uslova plovidbe po Dunavu – postoji široka lepeza projekata koje finansira Evropska unija, a koji će unaprediti privredu i život građana. I kada lјudi iz Srbije provode odmor u Grčkoj, koriste auto-put ka Severnoj Makedoniji koji je EU sufinansirala bespovratnim sredstvima i kreditom”" kazao je Žiofre. 

Dodao je da kombinujući bespovratna sredstva sa povolјnim zajmovima Tim Evropa (EU, EIB i EBRD) obezbeđuje najpovolјnije uslove za realizaciju velikih investicionih projekata.

"Nijedan drugi međunarodni partner to ne nudi Srbiji", istakao je ambasador pominjući veliki broj puteva i mostova koji se grade po Srbiji zahvalјujući finansijskim sredstvima EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija