Politika

Vučić: Idem u Tiranu, bila bi velika šteta za našu zemlju da ne učestvujem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/12/2022

-

14:29

Vučić: Idem u Tiranu, bila bi velika šteta za našu zemlju da ne učestvujem
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da doneo odluku da ide na samit EU i Zapadnog Balkana u Tiranu. Kako je rekao, nije siguran ali očekuje da će biti neke koristi od njegovog odlaska u Tiranu, dok ukoliko ne bih bilo bi sigurno velike štete za našu zemlju. 

"Tamo ima dobrih stvari za naše građane, imaćemo dobre razgovore o tome i zbog tih 165 miliona koje ćemo dobiti za enegetiku. Za mene je teško kad je reč o KiM da razumem taj jezik dve strane, a da pri tome nismo ništa uradilu, To mi je izazvalo i jed i bes i nadam se da se ne ljute", rekao je on i dodao: 

"Dogodi vam se, živ ste čovek, da emotivno reagujete. Nisam ni blesav ni pijan ni lud..."

Vučić je rekao da je o tome razgovarao sa svim svojim saradnicima, Milošem Vučevićem i Anom Brnabić i sa prijateljima predsednicima više zemalja i premijerima.

"Ja nemam problem kao što sam rekao, nije to pitanje moje sujete, morate da razumete da se već 10 i po godina trudim svakog dana da nikada ništa ili što je manje moguće ličnog iskažem, da uvek vodim računa o svemu i ponekad vas emocije obuzmu kada ne znatae šta da učinte, kada vam neko mesecima i godinama proizvodi samo krize", rekao je on.

Kazao je i da sa Lajčakom nije razgovarao o tome, kao i da je pripremio još nekih pitanja o kojima će sutra pričati na Samitu EU - Zapadni Balkan.

"Nisam neko ko nije u stanju da prihvati da je pogrešio ili da je doneo pogrešnu procenu. Smatram da je potrebno to što pre ispraviti, pa makar to bilo samo u taktičkom smislu pogrešna procena, a ne u suštinskom ili strateškom. Nadam se da ne mogu zemlji da napravim štetu svojim odlaskom tamo ili neku veliku grešku, a pripremiću se dobro i videćemo kako će biti", kazao je Vučić.

Govoreći o razgovorima sa Lajčakom on je rekao da je njegovo bilo da mu kaže da je za nas ZSO nešto gde nema preskakanja.

"ZSO pa da onda razgovramo o tim belosvetskim pitanjima. To sam rekao Lajčaku, svima i to ću reći svima sutra", rekao je Vučić.

Upitan šta očekuje od samita, on je rekao da ima zakazane posebne bilaterale sa holandskim i belgijskim premijerima, što je za njega bilo iznenađujuće.

"Sa Ruteom sam samo usput razgovarao, to je svakako važno kad razgovarate sa njima. Naravno da ću razgovarati i sa (Emanuelom) Makronom, videću i sve ostale razume se. Kad se skupite onda, nego što znamo šta će da se pretvori, glavna tema će biti sankcije, da nema sankcija, tu je Kosovo. Tu su (Vjosa) Osmani, (Milo) Đukanović onda mislite koliko će ugodna situacija da bude za Srbiju", rekao je Vučić.

"Više ne tučemo nasumično, već pravo u cilj"

Vučić je poručio danas, posle prisutvovanja vojnoj vežbi na poligonu u Nikincima, da je zadovoljan prikazanom opremom i njenim moguchnostima.

"Videli smo kako deluju bezposadne, bespilotne letelice, besposadne, robotizovane mašine. Videli ste nešto što niste mogli da vidite u našoj zemlji do sada", rkao je Vučić novinarima.

On je dodao da da su po prvi put mogli da se vide Obada, Vrabac i Pegaz koji je navodio naše Orlove, a oni nepogrešivo pogodili svoje ciljeve.

"Više ne tučemo nasumično, možemo da pogađamo vrlo precizno i danju i noću", objasnio je on.

Vučić je rekao se naša zemlja pokušava razvijati i sa privatnim sektorom bespilotne letelice.

"Videli ste malog Miloša kako je jednokratnim, raketnim bacačima Zoljama sve pogodio. Dobro je da to sve vidimo, jer moramo brzo da radimo, da napredujemo jer je važno da u svakom trenutku zemlju zašitimo i sačuvamo, kao i što više ljudskih života sačuvamo", istakao je on.

Vučić je rekao da će UTVA morati da pravi bespilotne letelice, i da se nada da će od aprila krenuti serijska proizvodnja.

"Naručili smo mnogo dronova Kamizaka, i počinjemo sada da ih pravimo. Verujem da ćemo sa privatnim sektorom moći, ako se sve to utegne i popravi napravimo dobru saradnju i dobar posao za našu vojsku", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija