Politika

Brnabić: Molim EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

14:24

Brnabić: Molim EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić pozvala je EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten iz pritvora navodeći da je "grožena onim što mu se dešava".

Ona je odgovarajući na pitanja novinara nakon skupa u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji podsetila da je u poslednje vreme bilo više takvih hapšenja nevinih ljudi i ocenila da je kriza u pokrajini izazvana da bi Aljbin Kurti vršio pritisak na Beograd.

Prema njenim rečima, na Kosovu i Metohiji sve bi bilo drugačije da je primenjen Briselski sprazum, jer bi situacija bila stabilnija i mirnija, razgovori sa Prištinom bi bili nastavljeni, a Srbi bi se vratili u prištinske institucije.

"Nejasna mi je situacija, zbog toga što je rešenje jednostavno, primenite Briselski sporazum i sve će se vratiti u normalnost", rekla je premijerka.

Ona je upozorila da kriza na KiM može da ugrozi sve što je Srbija radila i postigla od 2013. godine, visoku stopu stranih investicija, nisku stopu nezaposlenosti, rast plata i penzija i velike infrastruktiurne projekte.

"Mi imamo toliko toga da izgubimo, ali je teško kada s druge strane imate nekoga ko nema šta da izgubi. Mislim da Kurti izaziva sukobe da Albanci ne bi pitali zašto kod njih ne rastu plate i zašto je to jedina teritorija u Evropi gde su restrikcije struje počele u avgustu", rekla je Brnabić.

Dodala je da je plaši to što Kurti nema šta da izgubi i ocenila da je pritisak na vlast u Beogradu toliko veliki zato što svi znaju koliko mi imamo da izgubimo. Ona je naglasila da uprkos tome postoji crvena linija ispod koje Beograd neće ići, a to su bezbednost i životi Srba na KiM.

"Molim Kfor i Euleks da rade svoj posao, jer ga sada ne rade. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir", rekla je premijerka i pozvala još jednom međunarodnu zajednicu da se Briselski sporazum primeni kako bi se situacija smirila, a politički predstavnici Srba vratili u institucije KiM.

Brnabić je rekla da ne može da pozove Srbe da uklone barikade sa severa Kosova i Metohije ako naoružani specijalci upadaju u vrtiće njihove dece.

"Kako ja da kažem Srbima na barikadama iz udobnosti Beograda da budu strpljivi i tolerantni? Kako kad oni odvedu decu u vrtić i tamo im upadnu naoružani specijalci ROSU? Da vam nisu bezbedna deca u vrtiću da li biste bili na barikadama", upitala je premijerka odgovarajući na pitanje da li će pozvati Srbe da uklone barikade.

Brnabić je primetila da međunarodna zajednica čuje Srbe samo kada su na barikadama, inače se ne osvrće na njihove probleme.

"Brisel nas i Prištinu poziva na deeskalaciju, ali šta smo mi uradili za eksalaciju? Da li je bilo reakcije EU na kršenje svih sporazuma, na hapšenje Srba, na upad ROSU u vrtić. Ne. Kad su Srbi na barikadama oni su zabrinuti za mir i bezbednost. Pa kako niste bili zabrinuti prethodnih 12 dana?", upitala je premijerka. Naglasila je da misli da je to što Kurrti radi podjednako pogubno i za Albance.

"Mislim da tamo treba da postoji stabilnost koja će im obezbediti radna mesta. Jer, kad neko ima perapektivu ne želi da ide u rat. Zamislite da je Kuti prihvatio da u ova teška vremena sarađujemo u sektoru energetike koliko bi nam svima bilo lakše. Ali ne, Kutri to ne želi", zaključila je Brnabić . O

na je navela da postoje velika neslaganja sa SAD u vezi sa pitanjem KiM, ali je dodala da je saradnja sa američkom stranom bolja nego ikada u poslednjih 30 godina i da je zahvaljujući tome nađeno rešenje za registarske tablice i lične karte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija