Politika

BARIKADE I DALJE NA KIM Kosovska vlada: Na sastanku s Lajčakom i Eskobarom dogovoreno uklanjanje barikada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/12/2022

-

09:39

BARIKADE I DALJE NA KIM Kosovska vlada: Na sastanku s Lajčakom i Eskobarom dogovoreno uklanjanje barikada
BARIKADE I DALJE NA KIM Kosovska vlada: Na sastanku s Lajčakom i Eskobarom dogovoreno uklanjanje barikada - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu, Marjan Vučetić

veličina teksta

Aa Aa

Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, kojem je sinoć određen pritvor do 30 dana. Kosovska policija i dalje ne dozvoljava prelazak preko Jarinja i Brnjaka, a osnovne i srednje škole ni danas neće raditi. Noć je protekla mirno, a o situaciji na KiM danas će raspravljati ministri Evropske unije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je u nedelju sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, a on je i nakon sednice, ali i u ponedeljak, apelovao na očuvanje mira. Najavio je i da Vlada Srbije u četvrtak donosi odluku o upućivanju zahteva Kforu za raspoređivanje snaga na KiM.

Prištinu je juče posetio američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, ali je odbio da komentariše aktuelnu situaciju. Prema najava, on bi da poseti i Beograd.

Ključni događaji:

  • Četvrti dan barikada, policija i dalje ne dozvoljava prelazak preko Jarinja i Brnjaka
  • Osnovne i srednje škole ne rade od ponedeljka
  • Ministri EU danas raspravljaju o situaciji na KiM
  • Borelj: Situacija neprihvatljiva, pojačati Euleks ako bude potrebno
  • Vučić: Dobio sam uveravanja da neće biti upada na barikade
  • Priština 15. decembra navodno podnosi zahtev za članstvo u EU
  • Eskobar posetio Prištinu, stiže u Beograd sa Lajčakom
  • Lajčak izjavio nakon sastanka u Prištini: Barikade ukloniti dogovorom, a ne buldožerima

Šta se tokom prethodnog dana dešavalo na KiM pročitajte u jučerašnjem blogu.

22.30 Kfor: Komandir nastavlja da bude u kontaktu sa šefom Oružanih snaga Srbije

Međunarodna mirovna misija na Kosovu (KFOR) saopštila je večeras da pomno prati dešavanja na severu i da je bliskom kontaktu sa predstavnicima kosovskih i srpskih snaga, javla portal Kosovo onlajn pozivajući se na prištinske medije.
Prema navodima portla Reporetri, Kfor nije odgovorio da li će učestvovati u uklanjanju barikada na severu.

"Kfor nastavlja da bude izuzetno oprezan i potpuno sposoban da sprovede svoj mandat UN kako bi omogućio bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. To uključuje provećanje patrola na severu Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Euleksom", navode iz Kfora. Komanda Kfora ističe i da je u kontaktu i sa bezbednosnim snagama Srbije.

"Komandant Kfora nastavlja da bude u kontaktu sa svojim kolegama, uključujući predstavnike kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija Kosova, kao i sa šefom Oružanih snaga Srbije“, navedeno je iz Kfora.

22.00 Kosovska vlada: Na sastanku s Lajčakom i Eskobarom dogovoreno uklanjanje barikada

Vlada privremenih prištinskih institucija izdala je večeras, posle sastanka premijera Aljbina Kurtija, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, saopštenje u kojem se navodi ''da je postignut dogovor da se uklone barikade na severu KiM''. U saopštenju se dodaje da se na sastanku razgovaralo o procesu dijaloga i narednim koracima, kao i o najnovijim dešavanjima i aktuelnim pitanjima, prenose prištinski mediji.

20.40 Lajčak: Barikade ukloniti dogovorom, a ne buldožerima

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da je najboljie da se barikade na severu KiM uklone političkim dogovorima, a ne buldožerima.

"Ja sam diplomata, za mene su politički dogovori najbolji način za uklanjanje barikada, a ne buldožeri“, izjavio je Lajčak na konferenciji za novinare nakon sastanka na kome je pored njega i Kurtija učestvovao i specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prenosi Reporteri. Lajčak je rekao da će se nakon ovog sastanka sastati i sa predstavnicima Kfora i Euleksa.

''Imao sam dugu diskusiju sa Kurtijem. Detalje neću iznositi u javnost, jer sam usred misije i posetu regionu nastavljam sutra u Beogradu. Sastaću se večeras sa komandantima Kfora i Euleksa, da vidim njihovu procenu situacije na terenu, a onda ćemo pokušati da pronađemo moguća rešenja za situaciju na severu", kazao je Lajčak. Ističe da tenzije na KiM nikome ne pomažu. "Mislim da niko normalan nije zadovoljan ovakvom situacijom na severu“, zaključio je Lajčak.

20.30 Brnabić: Eskobar preuzeo ulogu Saveta bezbednosti UN

Premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorila je na izjavu Gabrijela Eskobara da se protivi vraćanju srpske vojske na Kosovo i Metohiju rečima da je preuzeo ulogu Saveta bezbednosti i jednoglasno svojom glasom, uz MIP Nemačke i ministarku tišine fon Kramon, poznate i kao izvestilac EP za Kosovo*, poništio je Rezoluciju 1244 SBUN.

"Jedno pitanje ako mogu (uz dužno izvinjenje ovim Velikim Vođama) - da li Rezolucija SB UN 1244 više ne važi (jer vam se ne sviđa, a samim tim i koga briga za to), i ako Briselski sporazum ne postoji ( kako kaže Kurti, a vi, Veliki Vođe, nikada niste poricali njegove reči) i ako Vašingtonski sporazum nije ništa drugo nego prošlost (jednostavno više nije u modi), a Povelja UN ne važi za Srbiju (jer, opet, vi, veliki vođe, mislite da nije potrebna) - onda u skladu sa kojim sporazumom/rezolucijom/principom treba da postupamo? Ili samo treba da pratimo horoskop da bismo pogodili vaše želje i pomogli da se sačuva mir u svetu? Zahvaljujem vam na izdvojenom vremenu - mogu samo da zamislim koliko je zauzeto da se upravlja svetom umesto UN..", navela je ona.

20.00 Petković: Neverovatna žurba da se odbije zahtev za slanje srpskih snaga na KiM koji još nije poslat

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je večeras da je neverovatno to što su mnogi požurili da se izjasne protiv slanja srpskih snaga bezbednosti na KiM, iako taj zahtev još nije upućen. "Neverovatno da su mnogi potrčali da se izjasne protiv zahteva Srbije o povratku snaga bezbednosti na KiM, a da zahtev još nije ni upućen. Ali smo saznali da imamo više komandanata KFOR-a koji odlučuju o Rezoluciji 1244 - od zapadnih predstavnika do Viole fon Kramon i Rade Trajković", napisao je Petković na svom Tviter nalogu.

19.25 Eskobar: Dijalog mora hitno da se nastavi, mora se započeti formiranje ZSO

Nakon sastanka u Prištini američki izaslanik za Zapadni Balkan gabrijel Eksobar rekao je novinarima da se dijalog mora hitno nastaviti, da podržava francusko nemački, tj. evropski predlog za normalizaciju odnosa, da se barikade moraju odmah ukloniti, kao i da se na ekspertskom nivou hitno mora započeti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, sastanak Miroslava Lajčaka sa predstavnicima Prištine i dalje traje.

"Jasno sam izrazio očekivanje da počnemo da razgovaramo o implementaciji ZSO. Jasno sam to rekao, tako da se nadam da ćemo videti posvećenost tokom ove krize u bliskoj budućnosti“, izjavio je Eskobar na konferenciji za novinare posle sastanka sa Kurtijem.

18.25 Euleks: Lekove potrebne uhapšenom Pantiću dostavili smo komandantu kosovske policije u Leposaviću

Misija Euleks saopštila je da je omogućila transport lekova za Dejana Pantića, uhapšenog pre nekoliko dana na prelazu Jarinje. Misija je za portal Kosovo onlajn rekla da je misija predala lekove komandantu kosovske policije u Leposaviću.

Kako je navedeno Euleks je u kontaktu sa Kosovskom policijom, Specijalnim tužilaštvom Kosova, Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, kao i sa advokatom gospodina Pantića. 

"U skladu sa svojim mandatom, EULEKS prati slučaj kako bi procenio kako se njime bave kosovske vlasti”, navodi se u saopštenju. Lekove je za Pantića misiji Euleks predao predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić.

17.45 Eskobar: SAD se kategorički protive povratku srpskih snaga na sever KiM

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se SAD kategorički protive povratku srpskih snaga na sever Kosova i Metohije. "Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopšte ne podržavamo", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje novinarke o najavi Beograda da će tražiti od KFORA-a povratak srpske vojske na sever KiM.

Na pitanje, kakav bi bio odgovor SAD ako bi Beograd zaista poslao vojsku na sever KiM, Eskobar odgovara da ne očekuje da će se to zaista desiti. "Podvući ću, Kosovo ima snažne bezbednosne garancije SAD koje se manifestuju učešćem u KFOR-u", istakao je Eskobar.

16.51 Brnabić: Molim EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten

Premijerka Ana Brnabić pozvala je EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten iz pritvora navodeći da je "zgrožena onim što mu se dešava". Ona je odgovarajući na pitanja novinara nakon skupa u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji podsetila da je u poslednje vreme bilo više takvih hapšenja nevinih ljudi i ocenila da je kriza u pokrajini izazvana da bi Aljbin Kurti vršio pritisak na Beograd. Opširnije u posebnoj vesti.

15.20 Vučić sutra najpre s Lajčakom, zatim trilateralni sastanak s Eskobarom

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Sastanak je u 12.45 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Nakon tog sastanka planiran je i trilateralni susret predsednika Vučića ca specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, a posle sastanka medijima će biti prosleđeno saopštenje.

15.07 Lajčak stigao u Prištinu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak stigao je u Prištinu, gde će se kasnije danas sastati s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prenosi Koha.

Kako navode Reporteri, sastanku će prisustvovati i specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji od juče boravi u Prištini.

Euronews/Vladislav Ćup

 

15.05 Savet EU: Beograd i Priština da se bez odlaganja angažuju u dijalogu

Savet EU je danas zatražio od Beograda i Prištine da se bez odlaganja angažuju u dijalogu i da poštuju i primene sve dosadašnje sporazume iz dijaloga i da se uzdrže od jednostanih i provokativnih radnji koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja.

Savet u zaključcima koji su danas usvojeni očekuje od obe strane da se bez odlaganja angažuju u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU "u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU".

U delu zaključaka koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, a koji je u istom tekstu usvojen i za Srbiju i za Kosovo, "ovaj sporazum treba da se bavi svim otvorenim pitanjima i da doprinese regionalnoj stabilnosti" kao i da je to “ključno kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju na svojim evropskim putevima”.

Savet ponavlja snažno očekivanje da se svi prethodni sporazumi u potpunosti poštuju i sprovode bez odlaganja i da se strane konstruktivno angažuju na rešavanju svih svojih bilateralnih sporova.

Takođe poziva “obe strane da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja, kao i od retorike koja ne vodi dijalogu” i “podseća obe strane na njihovu zajedničku odgovornost da obezbede mir i stabilnost”.

U zaključicma se pozdravlja ukupan napredak Srbije postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima kao i to što je za novu Vladu Srbije EU integracija strateški cilj.

EU još ukazuje da “reforme u oblasti vladavine prava i osnovnih prava moraju ponovo dobiti zamah” i ističe da je “napredak u ovim oblastima, kao i na normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, kako je navedeno u pregovaračkom okviru, i dalje od suštinskog značaja i da će odrediti tempo pristupnih pregovora u celini”.

U zaključcima za Srbiju Unija žali što Beograd nije uveo sankcije Rusiji.

14.30 Dačić i Zijade:Dijalog jedini način za konstruktivno rešavanje problema na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolinom Zijade, a zaključak sagovornika je da je dijalog jedini način za konstruktivno rešavanje aktuelnog problema na KiM.

Ministar je izjavio da je za Srbiju UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i dodao da su on lično i Srbija posvećeni nastavku saradnje sa UNMIK, navodi se u saopštenju Ministarstva.

14.29 Krasnići: Nije predviđeno postavljanje privremene uprave u opštinama na severu

Ministar uprave i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Elbert Krasnići rekao je da Zakon o lokalnoj samoupravi ne predviđa imenovanje privremenih uprava u opštinama na severu Kosova i Metohije do narednih izbora koji će biti održani na proleće.

Krasnići je na konferenciji za medije posle sednice vlade u Prištini rekao da za sada nema pritužbi na službe na severu posle istupanja Srba iz tamošnjih institucija, prenosi Koha.

"Zakon o lokalnoj samoupravi ne predviđa mogućnost postavljanja privremene uprave u opštinama. U koordinaciji smo sa raznim zvaničnicima opština koji pružaju sve usluge koje su delegirane u nadležnosti opština. Do danas nismo imali nijednu pritužbu", rekao je Krasnići.

14.28 Kosovska policija: Situacija na severu nepromenjena

Kosovska policija saopštila je danas da je situacija na severu pokrajine i dalje ista i da su prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni, prenose prištinski mediji.

Prištinska policija takođe je odbacila kao neistinite, kako je navela - spekulacije uglavnom srpskih medija da se njeni pripadnici grubo i neprijateljski ponašaju prema srpskoj zajednici. U saopštenju se navodi da "uprkos prijavljenim kriminalnim grupama i napadima na bezbednosno osoblje i medije", kosovska policija nastavlja da bude posvećena najvišem nivou obavljanja dužnosti, u interesu opšte bezbednosti.

Policija takođe navodi da će nastaviti da se zalaže za obezbeđenje svih građana bez razlike i izvođenje osumnjičenih lica pred pravosudne organe, navodi Reporteri.

13.56 Todić: Euleks preuzeo lekove za Dejana Pantića

Predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić uručio je danas pripadnicima Euleksa lekove neophodne za lečenmje uhapšenog srpskog policajca Dejana Pantića, prenose mediji.

Kako se navodi, pripadnici Euleksa bi te lekove trebalo da odnesu u specijalnu bazu Prištine nadomak Jarinja gde se Pantić nalazi.

Ranije danas Pantićev sin Predrag apelovao je da se njegovom ocu omogući da primi terapiju i dobije neophodne lekove jer je težak srčani bolesnik, Predrag Pantić je takođe zatražio da se bar na minut čuje sa ocem, što Dejanu pripada prema svim zakonima i pravilima, ali Priština to ne dozvoljava, već ga i dalje drže izolovanog i zatočenog u specijalnoj bazi.

13.55 Bocan-Harčenko: Netačne tvrdnje Zapada da Rusija sada nema vremena za KiM

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da su potpuno netačne "tvrdnje Zapada da Rusija trenutno nema vremena za Kosovu i Metohiji".

"Želeo bih da istaknem da postoje potpuno netačne tvrdnje da Rusija sada nema vremena za Kosovo. Upravo na osnovu ove lažne premise Zapad je zaoštrio situaciju“, rekao je Bocan-Harčenko za TV kanalu Solovjev lajv, prenosi TASS.

Ocenio je da Zapad smatra da je, ukoliko Rusija sada ima i drugih briga osim KiM, moguće izvršiti dodatni pritisak na Beograd da ubrzano prizna nezavisnost svoje južne pokrajine.

"Takvo viđenje je ozbiljna zabluda, jer u ovoj situaciji stojimo zajedno sa našim prijateljem Srbijom pod sloganom "Ne napuštamo svoje", istakao je ambasador.

12.30 Brnabić: Molim EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten

Premijerka Ana Brnabić pozvala je EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten iz pritvora navodeći da je zgrožena zbog onoga što mu se dešava. Ona je odgovarajući na pitanja novinara nakon skupa u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji podsetila da je u poslednje vreme bilo više takvih hapšenja nevinih ljudi i ocenila da je kriza u pokrajini izazvana da bi Aljbin Kurti vršio pritisak na Beograd.

Brnabić je rekla da ne može da pozove Srbe da sklone barikade sa severa Kosova i Metohije ako naoruzzani specijalci upadaju u vrtiche njihove dece.

"Kako ja da kažem Srbima na barikadama iz udobnosti Beograda da budu strpljivi i tolerantni? Kako kad oni odvedu decu u vrtić i tamo im upadnu naoruzani specijalci ROSU? Da vam nisu bezbedna deca u vrtiću da li biste bili na barikadama", upitala je premijerka odgovarajući na pitanje da li će pozvati Srbe da uklone barikade.

Ona je pozvala na primenu Briselskog sporazuma i rekla da ne razume zašto on ne može da bude primenjen i šta je tu problem.

12.01 Haradinaj posle sastanka sa Eskobarom: SAD traže spuštanje tenzija

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar drugog dana posete Prištini sastao se sa liderima opozicionih stranaka, a lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je posle sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador SAD Džefri Hovenijer, da su oni fokusirani na dešavanja na severu KiM i da zahtevaju da se spuste tenzije i uklone barikade. Haradinaj je na Fejsbuku napisao da veruje da će to opredeljenje SAD "spasiti situaciju" i, kako je naveo, "vratiti nas konačnom sporazumu o priznanju".

11.46 Oficir za vezu uputio novi zahtev Prištini da poseti Pantića

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević uputio je danas novu urgenciju i dopis Prištini kojom zahteva da mu se omogući da poseti Dejana Pantića i traži da se uhapšenom Srbinu hitno omogući dostava lekova s obzirom na to da se radi o ozbiljnom srčanom bolesniku kog terapija održava u životu, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za KiM.

Pavićević je u svom dopisu u koji je uključio i evropske predstavnike na KiM, priložio i otpusnu listu i taksativno naveo listu od šest medikamenata koji su neophodni Pantiću i koji su mu prepisani od strane lekarskog konzilijuma s obzirom na to da je nedavno operisao srce i da mu je ugrađen stent.

11.44 Kurti potvrdio da Kosovo ove nedelje podnosi zahtev za članstvo u EU

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je danas da će Kosovo ove sedmice podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

"Pre nedelju dana, na samitu u Tirani, EU je zajedničkom izjavom pozvala na ubrzani proces članstva. Dakle, naša aplikacija za EU ​​odgovara obećanju koje je EU dala regionu za članstvo sa samita u Solunu 2003. godine, ali i na odgovor dat pre nedelju dana u Albaniji", rekao je Kurti na sednici Vlade, prenosi Reporteri. Kurti je izjavio da je EU mesto mira, jednakosti i napretka i da je, zbog toga "mesto Kosova, miroljubivog i demokratskog, prirodno u ovoj zajednici“.

11.10 Petković:Da li Dejan Pantić ima pravo na život, već četiri dana bez lekova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da Dejan Pantić, koga je kosovska policija protivpravno uhapsila, već četvrti dan nema lekove, zbog čega mu je život ugrožen.

"Već četvrti dan Aljbin Kurti ne dozvoljava da težak srčani bolesnik koji je nedavno operisan dobije neophodnu terapiju! Njegova porodica sa njim ne može da stupi u kontakt", napisao je Petković na Tviteru.

On je postavio pitanje ima li Dejan pravo na život i na lečenje ili su mu sva ta prava uskraćena samo zato što je Srbin. "Dozvolite dostavu lekova Dejanu pre nego što bude kasno!", poručio je Petković.

10.56 Kfor: Dijalog jedini put ka miru, izbeći ponovnu eskalaciju

Kfor je danas saopštio da je jedini put ka miru da Beograd i Priština reše svoja pitanja kroz dijalog i da dođu do rešenja koje poštuje prava svih zajednica.

"Važno je izbeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju. Kfor ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat koji je dobio od UN", navedeno je u objavi na Tviter nalogu Kfora.

10.27 Stoltenberg: Sve strane da se uzdrže od eskalacije, naše snage budne

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je, povodom poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, da je njegova poruka svim zainteresovanim stranama da se uzdrže od eskalacijske retorike i akcija i da pomognu da se spuste tenzije.

"Naše snage su spremne, budne. NATO i EU blisko sarađuju", rekao je Stoltenberg u intervjuu za TV Frans 24.

10.26 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija iz Kosovske Mitrovice

Euronews

10.25 UNMIK poziva na deeskalaciju i uzdržanost na severu KiM

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolin Zijade, izrazila je danas "ozbiljnu zabrinutost" zbog krhke bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije i osudila kao neprihvatljive "provokativne akcije" koje dovode do eskalacije.

Zijade je u objavi na Tviteru pozvala na deeskalaciju i uzdržanost i navela da je od "ključne važnosti da se politički proces nastavi ozbiljno i u dobroj nameri, kako bi se donela dugotrajna rešenja".

"Specijalna predstavnica Zijade izražava ozbiljnu zabrinutost zbog krhke bezbednosne situacije na severu Kosova. Provokativne akcije koje dovode do eskalacije su neprihvatljive, uključujući i protiv misije EULEKS-a", navodi se na tviteru UNMIK-a.

"U ovom trenutku, od ključne je važnosti da se politički proces nastavi ozbiljno i u dobroj nameri kako bi se donela dugotrajna rešenja. U tom cilju, ona ponavlja svoj poziv na deeskalaciju i uzdržanost", kaže se u objavi.

10.06 Zečević: Rešenje mora da bude političko, a to je formiranje ZSO

Kako je za Euronews Srbija rekao Slobodan Zečević iz Instututa za evropske studije, još jedno hapšenje Srba na KiM izaziva nesigurnost kod srpskog naroda i reakcije srpskog stanovništva. On je naglasio da rešenje mora da bude politićko, a to je formiranje ZSO.

"To je nešto što EU najavljuje već izvesno vreme i Borelj je ponovio da bi u sklopu rešenja ZSO bila deo paketa. Mislim da srpski narod mora da ima svoje institucije na Kosovu koje bi funkcinisale i da bi to bio jedan politički izlaz iz ove čitave situacije. Što se tiče poziva za deeskalaciju nasilja, mislim da je to u interesu svih, ali istovremeno, ako vi imate vrlo često ljude koji su bez opravdanog razloga u zatvoru onda se postavlja pitanje dokle to može da ide i uvek imate reakciju stanovništva na takve postupke", rekao je on.

Euronews

09.50 Francuska zabrinuta zbog porasta tenzija na severu KIM

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Francuska “veoma zabrinuta” zbog porasta tenzija na severu Kosova i Metohije i da oštro osuđuje svako nasilje na terenu.

"Francuska je veoma zabrinuta zbog situacije na severu Kosova i oštro osuđuje neprihvatljiv napad na misiju Euleksa na Kosovu i sve akte nasilja na terenu”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Zvanični Pariz je pozvao strane da pokažu "najveću uzdržanost i osećaj odgovornosti kako bi bile smanjene tenzije".

"Francuska u potpunosti podržava evropsko posredovanje, koje mora da postigne napredak u sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu između Srbije i Kosova", navodi francusko ministarstvo spoljnih poslova .

09.44 Četvrti dan barikada u mestu Rudare

Srbi koji na severu Kosova protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama, a škole na severu ni danas neće raditi. Jutros je na severu mirno, iako su tenzije sve jače. Prelazi Brnjak i Jarinje i dalje su blokirani.

Za danas je zakazana sednica Vlade Kosova, ali nije navedeno šta je na dnevnom redu. Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u ponedeljak se tokom posete Kosovu sastao i sa predstavnicima Srpske liste. Ta partija kosovskih Srba je na Fejsbuk nalogu kratko navela da je na sastanku bilo reči o političko bezbedonosnoj situaciji.

Kosovski Srbi na severu četvrti dan blokiraju puteve zbog hapšenja Pantića, kome je 12. decembra određen pritvor od 30 dana.

08.44 Vučić: "Kažite koji od pet sporazuma da poštujemo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas koji od pet sporazuma Beograd treba da poštuje, kada Priština i oni koji joj pomažu ne poštuju ni jedan od njih. 

On je komentarišući izjavu šefice nemačke diplomatije da je neprihvatljivo slanje srpskih snaga na KiM,  rekao da je ona odgovorila umesto komandanta KFOR-a koji još nije ni dobio takav zahtev od Srbije. Kako je rekao, KFOR će zahtev dobiti tek u četvrtak poslepodne nakon procedura koje moraju da se ispoštuju, pa upitao: 

"Ja sad imam pitanje za sve njih, kažite mi molim vas, izneću pred njih 5 važnih dokumenata, koji od njih da poštujemo? Kažite nam jedan mi ćemo taj jedan da poštujemo, vi izaberite, hoćete Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazm, Vašingtonski. Kažite nam, šta hoćete? Je l vi razumete da oni nijedan od tih sporazuma ne poštuju, ni Priština ni oni koji im pomažu. Sad su priznali da su to radili i nekima drugima. Kažite nam, šta hoćete?". Opširnije u posebnoj vesti.

08.26 Eskobar bez izjava posle susreta sa Osmani i Kurtijem

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarao je danas u Prištini sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, ali nakon sastanaka nije želeo da daje izjave za medije.

Eskobar je posle sastanaka novinarima jedino rekao da je ''njegova poseta redovna'' i da nema komentar na situaciju na severu KiM.

08.17 Pantiću određen pritvor do 30 dana

Uhapšenom Dejanu Pantiću iz Severne Mitrovice Specijalno tužilaštvo Osnovnog suda u Prištini odredilo je meru pritvora od 30 dana, u periodu od 10. decembra do 9. januara 2023. godine. Ovo je za Kosovo onlajn rekao njegov advokat Srđan Mitrović. 

08.00 Ministri EU danas o situaciji na KiM

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan kao i situacija na severu Kosova i Metohije biće tema današnjeg sastanka u Briselu ministara Evropske Unije za evropska pitanja.

Šefovi diplomatija članica EU pozvali su u ponedeljak obe strane da se uzdrže od svakog nasilja ili provokativnih akcija, a specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak u sredu će doputovati u Beograd i Prištinu. (kraj) vbr

Komentari (0)

Srbija