Politika

Amabasada Nemačke uputila upozorenje Prištini: Neformiranje ZSO će otežati obezbeđivanje glasova za SE

Komentari

Autor: FoNet

13/01/2023

-

22:03

Amabasada Nemačke uputila upozorenje Prištini: Neformiranje ZSO će otežati obezbeđivanje glasova za SE
Vlada Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Nemačke u Prištini upozorila je danas da će blokiranje formiranja Zajednice srpskih opština otežati obezbeđivanje neophodne većine glasova za članstvo Kosova u Savetu Evrope, objavila je Koha.

Ambasada je u odgovoru za Kohu poručila da neosnivanje Zajednice neće postati prepreka za Kosovo samo u pogledu članstva u toj organizaciji i zatražila je da počnu pregovori o primeni sporazuma za ZSO, prenosi Kossev.

Nemačka i partneri su u više navrata isticali da razgovori o implementaciji Zajednice srpskih opština treba da počnu sada prema relevantnom kosovsko-srpskom sporazumu iz 2013. godine, što je u potpunosti u skladu sa granicama koje je postavio Ustavni sud, navodi se u odgovoru Ambasade Nemačke.

Ističe se da dalje blokiranje osnivanja Zajednice neće olakšati Kosovu da postigne neophodnu većinu za apliciranje za članstvo u Savetu Evrope, a predstavljaće ozbiljnu prepreku i u daljem procesu pridruživanja EU.

Kada su u pitanju tehnički detalji, dodaje se, evropski partneri mogu pružiti dosta stručnosti u osmišljavanju odgovarajućih pravnih pristupa, a Nemačka će rado podeliti svoja iskustva u toj oblasti, ako to žele.

U Ministarstvu spoljnih poslova Kosova tvrde da je neophodna većina za članstvo u Savetu Evrope već obezbeđena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija