Politika

Vesić i Varhelji: Za brzu prugu Niš- Beograd bespovratna pomoć EU od 600 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

20:01

Vesić i Varhelji:  Za brzu prugu Niš- Beograd bespovratna pomoć EU od 600 miliona evra
Vesić i Varhelji: Za brzu prugu Niš- Beograd bespovratna pomoć EU od 600 miliona evra - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem o rekonstrukciji brze pruge Niš - Beograd za koju će EU dati grant u vrednosti od 600 miliona evra.

Vesić je tom prilikom ponovio da je to je najveći grant koji je ikada Srbija dobila od EU.

"Ova pruga će nam omogućiti da nastavimo sa brzom prugom koju sada radimo do Subotice i Budimpešte. Na sastanku sam izneo još jednu mogućnost koja je naišla na dobar prijem a to je da EU, zajedno sa nama, uđe u projekat rekonstrukcije 588 km regionalnih pruga", rekao je Vesić.

On je pojasnio da su to pruge koje treba potpuno rekonstruisati i elektrificirati i dodao da je sa komesarom razgovarao o drugim projektima i drugim prugama.

"Dve pruge spajaju Srbiju i Rumuniju, jedna od Beograda prema Pančevu i Vršcu, druga je Beograd, Zrenjanin, Kikinda prema Rumuniji. Zatim Vrbas Sombor i pruga koja vodi prema Bosni i Hercegovini i pruga koja vodi od Kraljeva do Kosova i Metohije. Tako da mislim da ćemo u narednom periodu uspeti da uđemo u taj projekat i da nastavimo saradnju", naglasio je Vesić. 

Prema njegovim rečima, na sastancima u Evropskoj komisiji dao je ideju za formiranje evropsko-srpskog zajedničkog komiteta u kojem će se sastajati predstavnici Ministarstva za građevinarstvo, transport i infrastrukturu i  predstavnici Komisije, a čiji je cilj da se ubrza rad na projektima u transportu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija