Politika

DAN NAKON DIJALOGA Eskobar: ZSO odmah da se sprovede, predlog ne podrazumeva priznanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

08:52

DAN NAKON DIJALOGA Eskobar: ZSO odmah da se sprovede, predlog ne podrazumeva priznanje
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je juče održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj je tema bio francusko-nemački, odnosno evropski predlog za normalizaciju odnosa. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je nakon sastanaka koji su trajali više od pet sati, rekao da su se dve strane saglasile da je to okvir za normalizaciju odnosa. Vučić je rekao da su tokom sastanka on i evropski posrednici insistirali na formiranju ZSO, ali da Kurti to nije bio spreman sada da prihvati.

Kako je izgledao jučerašnji dan u Briselu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Ključni događaji:

  • Sastanci u Briselu trajali više od pet sati
  • Borelj konstatovao da su se dve strane saglasile da evropski predlog bude okvir za normalizaciju odnosa
  • Eskobar: ZSO odmah da se sprovede, predlog ne podrazumeva priznanje
  • Vučić je rekao da su on i evropski posrednici insistirali na formiranju ZSO, a da Kurti nije pokazao spremnost da to prihvati
  • Kurti tvrdi da je bio spreman da potpiše evropski predlog, ali da je srpska strana to odbila
  • Sledeća runda dijaloga 18. marta u Severnoj Makedoniji, do tada šatl diplomatija sa Miroslavom Lajčakom
  • Vučić: Odgovoriću svim manipulatorima

22.57 Prajs: SAD pozdravljaju razgovore Beograda i Prištine u Briselu

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju razgovore u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku Evropske unije održane 27. februara i snažno podržavaju proces normalizacije odnosa, izjavio je danas portparol stejt departmenta Ned Prajs. On je istakao da je napredak ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština i dalje ključan za izgradnju budućnosti tzv Kosova "kao suverene, multietničke i nezavisne zemlje integrisane u evroatlantske strukture". Ocenio je da je sporazum o implementacionom aneksu od suštinskog značaja za normalizaciju u skladu sa predlogom EU. Prajs je naveo da je sastanak je bio dobar korak napred, ali da ostaje težak posao.

21.30 Lajčak sa Eskobarom: Kooridniramo sledeće korake

Dan nakon jučerašnje nove runde dijaloga Beogarda i Prištine u Briselu, na Tviteru se oglasio i Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak koji je objavio da se sastao sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i naveo da zajedno koordiniraju sledeće korake.

"Posle jučerašnjeg sastanka na visokom nivou, zamenik pomoćnika Eskobar i ja smo seli da koordiniramo sledeće korake uoči sledećeg sastanka. Složio se o važnosti dogovora o modalitetima implementacije i potrebi implementacije svih postojećih sporazuma iz dijaloga", napisao je Lajčak na Tviteru.

17.40 Eskobar: ZSO odmah da se sprovede, predlog ne podrazumeva priznanje

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi Zajednica srpskih opština trebalo odmah da se sprovede, kako je i dogovoreno, kao i da evropski predlog ne znači međusobno priznanje već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je u audio intervjuu iz Brisela rekao da evropski predlog nije o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Bitno je da odnosi u regionu budu zdravi i da se izbegnu dešavanja iz devedesetih i u skladu sa tim sve zemlje regiona bi trebalo da se međusobno priznaju i imaju pozitivne odnose.

"Formiranje ZSO je pravna obaveza koja mora da se sprovede. Zaključak Evropskog saveta je da mora da se to obavi i to je deo i američke politike. Očekujemo da bude formirana i da se sve dogovoreno sprovede. Obe strane moraju da pronađu kanale za saradnju i očekujemo da se formira", rekao je Eskobar na zahtev novinara da protumači šta je mislio time da ako Priština ne formira ZSO to će uraditi SAD.

Kako je rekao kada govorite o ZSO misli se na opštine gde su Srbi većina i o određenom nivou samoupravljanja koji se neće mešati sa ustavnim poretkom i pravnim kosovskim strukturama.

"Želeli bismo da se te zajednice udruže i rade zajedno na pronalaženju ekonomskih rešenja u korist srpskih zajednica. Ništa nije zastrašujuće u tome", naveo je Eskobar.

Euronews Srbija

 

Kako je rekao, ono o čemu su se obe strane dogovorile juče postavlja uslove za uspostavljanje normalizacije.

"Iskreno, postoje prepreke, ali se nadam da će se pronaći mehanizam da se sve to implementira, a to uključuje i ZSO, ali i neslaganja poput registarskih tablica, ličnih karata i drugih stvari".

Prema njegovim rečima, važno je da se počne sa tačke gledišta da su dve strane ušle u diskusiju sa dobrom voljom.

"Tako da su naša očekivanja da ne želimo da koristimo 'štap i šargarepu' kako bismo ih ohrabrili da krenemo dalje. Cilj je da dve strane imaju miran i predvidiv odnos, ali to otvara sve više vrata za obe strane i integraciju u EU i transatlantske strukture. Nadamo se da će strane ispuniti svoje obaveze", rekao je Eskobar.   

14.26 Dačić: Vučić u Briselu pokazao odlučnost, diplomatsku i državničku mudrost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je veliku diplomatsku i državničku mudrost i odlučnost u pregovorima u Briselu, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Zaštitio je nacionalne i državne interese, istovremeno ne dozvolivši da se Srbija okrivi za neuspeh pregovora i otvarajući perspektivu razvoja Srbije", rekao je Dačić za Tanjug.

Kako je naglasio, Vučić je ostao čvrsto pri stavu da nema nikakvih daljih pregovora o implementaciji, bez prethodnog formiranja ZSO, davno preuzete obaveze, koju je garantovala EU.

"ZSO je najveće dostignuće srpskog naroda posle 1999. godine, i od životnog je interesa za srpski narod na Kosovu i Metohiji", istakao je Dačić. "

Svaki napad na ZSO, kao i napad na državnički pristup Aleksandra Vučića, napad je na interese Srbije i jedino je u interesu srpskih neprijatelja", poručio je Dačić.

14.00 Viola fon Kramon pozdravila prihvatanje predloga EU

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestiteljka EU za Kosovo Viola fon Kramon pozdravila je danas prihvatanje Predloga EU, "Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije". 

“Toplo pozdravljam prihvatanje predloga EU - Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije. Za postizanje sporazuma potrebna je hrabrost, politička volja i vođstvo”, napisala je Fon Kramon na Tviteru.

13.15 Stano: Prelazi se na fazu implementacije

Portparol za spoljnu politiku Evropske unije Peter Stano je danas izjavio da cilj evropskog dogovora o kojem su juče razgovarali predsednik Aleksandar Vučić i premijer prištinskih privremenih institucija Aljbin Kurti nije priznavanje nego normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Na pitanje slovenačkog novinara da li ovaj dogovor vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova, Stano kaže da je odgovor „ne“.

„Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa, a sadržina normalizacije treba da bude definisana između dve strane i to oni treba da urade. EU olakšava dijalog. Mi im ne diktiramo šta da urade, mi pomažemo u duhu evropske zrelosti i kompromisa, ali cilj i mandat Unije je da im pomogne da stignu do finalnog sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg dogovoru o normalizaciji odnosa“, naglasio je Stano.

Pnje rekao je jučerašnji sastanak u Briselu bio o predlogu EU.

"I ono što je dogovoreno na sastanku je da nema potrebe za daljim razgovorima o sadržaju, o tekstu predloga i da ćemo sa stranama raditi na implementaciji. Naravno, mi kao Evropska unija ćemo im pomoći. Oni su taj predlog odobrili. Složili su se da nisu potrebne dalje rasprave o papiru i da možemo preći na sledeću fazu", rekao je Stano.

Euronews

12.51 Petković: Priština bi da obesmisli koncept ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, izjavio je danas da su predstavnici privremenih institucija u Prištini pojačali propagandnu kampanju kojom nameravaju da obesmisle koncept Zajednice srpskih opština.

"Pokušavaju uporno da je svode na nivo nevladine organizacije, iako je jasno da Beograd, u svojim nastojanjima da izdejstvuje čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, neće ni za jotu odstupiti od Prvog briselskog sporazuma i ostalih akata iz Dijaloga koji jasno definišu Zajednicu srpskih opština", saopštio je Petković.

Zajednica srpskih opština, kako je naglasio, nije i neće biti nevladina organizacija, jer, da je tako, Priština se ne bi godinama svim silama naprezala da izvrda svoje obaveze proistekle iz Prvog briselskog sporazuma. Kako je naveo, cilj Zajednice srpskih opština je da se zaštiti opstanak i omogući prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i razume se da ona može biti uspostavljena samo na način na koji je definisana u briselskom dijalogu, dakle sa suštinskim ovlašćenjima, jer ni Beograd ni Srbi u pokrajini ne bi pristali ni na šta manje od toga.

12.20 Brnabić: Kredibilitet EU počiva na implementaciji ZSO 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da Zajednica srpskih opština sada mora da bude na dnevnom redu, i naglasila da kredibilitet EU počiva na njenoj implementaciji. 

"U smislu  EU integracija, regionalne saradnje i stabilnog i mirnog regiona svakako tačka broj jedan je dijalog između Beograda i Prištine. U ovom trentuku zaista na dnevom redu mora biti ZSO", rekla je Brnabić i podsetila da je prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prišitne potpisan 2013. godine. Opširnije u odvojenoj vesti.

11.39 Rama poziva Beograd i Prištinu da nastave da rade na brzoj implementaciji sporazuma

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je danas Beograd i Prištinu da nastave da rade na brzoj implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. "Ovo je važna prekretnica za regionalni mir i snažno ohrabrujem sve strane da nastave da rade na brzoj implementaciji", napisao je Rama na Tviteru.

On je istakao da, kada je reč o miru i saradnji, Albanija jeste i ostaće zemlja koja u to čvrsto veruje i predstavlja uzor. "U potpunosti podržavamo svaki napor da se prevaziđe prošlost", istakao je on. Rama je rekao da bi voleo da niko ne optužuje premijera Kosova Aljbina Kurtija za izdaju ili zaborav, već da svi shvate da je učinio pravu stvar, napravivši veoma važan prvi korak, kako kaže Rama, ka izlasku iz jučerašnje zamke. "Mir i saradnja su ključni za budućnost koju dugujemo našoj deci u ovom regionu, koji je vekovima pustošen zbog nedostatka mira i saradnje", naglasio je Rama.

10.57 Bilčik: Obećavajuće vesti

"S obzirom na to da je dijalog Beograda i Prištine poslednjih meseci imao nekoliko loših tačaka, danas su dobrodošle i obećavajuće vesti da su obe strane posvećene angažovanju u potrazi za rešenjima. Normalizacija odnosa sa Prištinom bila bi veliki korak napred na putu Srbije u EU", ocenio je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

 

 

10.37 Reakcije Prištine na briselski dijalog

Kosovskom premijeru Aljbiu Kurtiju najviše se zamera spremnost da potpiše sporazum u kome nema međusobnog priznanja i u kome se pominje ZSO, javlja dopisnica Euronews s Kosova i Metohija Anđelka Ćup. 

Na Tviteru i Fejsbuku, ističe, albanski opozicionari iz najvećih partije, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza, kažu da je Srbija ponovo pobedila, a Kosovo ostalo bez priznanja, kao i da nije pitanje da li će Kurti formirati ZSO, nego kada i na koji način. Osim ZO, kao problem se navodi i status SPC. Opširnije u izveštaju Anđelke Ćup.

Euronews

09.42 Drecun: Znamo naše crvene linije, različita tumačenja onoga što se desilo u Briselu

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da su za njega glavne vesti iz Brisela to što će se u narednom periodu nastaviti i intenzivirati razgovori o predlogu EU o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što će specijalni izslanik Miroslav Lajčak pokušati da utanači neke odredbe prihvatljive za obe strane i da će se onda održati još jedan sastanak sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom. 

"Za mene je važna vest da imamo različita tumačenja onoga što se desilo", rekao je Drecun gostujući na RTS-u.

Drecun je naveo da ga iz tog predloga nije ništa iznenadilo, sem, kako je rekao tačke 11, koja govori o mapi puta koja bi trebalo da dogovori način kako da se implementira eventualno postignuti dogovor.

Drecun je napomenuo da mi znamo koje su naše crvene linije i da se vidi žurba posrednika EU da se nešto postigne pred kraj meseca da bi mogli da se pohvale napretkom.

09.24 Vljora Čitaku: Priznanje se ne pominje u sporazumu, ima dosta nejasnoća

Potpredsednica opozicione Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku ocenila je danas da evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ima mnogo nepoznanica i nejasnoća.  Čitaku je na Fejsbuku napisala da se priznanje u njemu ne pominje, a da se kaže da strane imaju različite poglede na status.

"Jedino eksplicitno u sinoćnjem sporazumu je da su strane pristale da sprovedu sve preliminarne sporazume i da će se dijalog nastaviti", navela je Čitaku. 

08.41 Kako Evropa vidi razgovore

Evropska strana je zadovoljna rezultatima jučerašnjeg dijaloga, ali ono što sledi je dijalog o aneksu koji se tiče implementacije. Opširnije u izveštaju dopisnice Euronews Srbija Teodore Vasiljević.

Euronews

08.40 Radosavljević: Napravljen pomak, ali ključan je plan primene

Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative za Euronews Srbija ocenjuje da su sa srpske strane i dalje sporne tačke 2 i 4, i da postoji samo jedna tačka koja se odnosi na Srbe na Kosovu. Članovi 2 i 4 s, po njenoj oceni, crvene linije, ali je dozvoljena slobodna interpretacija.  Ona smatra da se dokument ne može smatrati sporazum jer je za to neophodno da sadrži plan implementacije.

"Po meni će najveći problem biti implementacija, naročito prethodno potpisanih sporazuma i to o ZSO. Ne stoji ZSO već "nivo samouprave"? Prvi put se pominje samoupravljanje, ali se pominje i da je potrebno da se primene prethodni sporazumi gde se ZSO pominje. To će biti jedan od ključnih koraka, ali je važna i volja strana da dođe do implementacije", navodi Rradosavljević.
Ona podseća na iskustva iz prethodnih sporazuma gde je bilo slučajeva da potpisani pa i ratifikovani dogovori nisu primenjeni, poput slučaja ZSO. 

"Sporazum je podložan različitoj interpretaciji, ali može se desiti da ZSO ima više nego što je predviđeno nadležnosti, posebno  jer se pominju sektori zdravstva i obrazovanja, odnosno neophodnost održavanja veza sa Srbijom. U poslednjoj tački nije predočeno kako će izgledati mapa puta - koji koraci  i rokovi?", navodi podsećajući da oko toga nije postignuta saglasnost Vučića i Kurtija.

Dodaje da je pomak sama činjenica da su se obe strane saglasile da nemaju problema sa tekstom. 

"Ipak, plan implementacije je ključna stvar, pa ovo i neće imati mnogo efekta ako nema adekvatnog plana implementacije koji odgovara i jednoj i drugoj strani. Postoje i delovi koji se tiču ličnih dokumenata, kao i tablica, i verovatno će to takođe biti pitanje koje će morati da se reši", navela je Radosavljević.

Euronews

08.00 Vučić: Odgovoriću svim manipulatorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros da će posle teške, veruje uspešne borbe, u Briselu, večeras odgovarati svim "političkim i medijskim manipulatorima koji bi za mrvu vlasti zgazili sopstvenu državu". "Srbija nema cenu, to je nešto što nikada nisu razumeli. Pobedićemo ih. Pobediće Srbija!", naveo je predsednik na Instagramu buducnostsrbijeav.
Vučić se zahvalio građanima na brizi i podršci u teškom danu juče.

"Analiziram šta se sve dogodilo. Borili smo se koliko je bilo moguće u teškim uslovima i izborili i za budućnost Srbije u miru, za nastavak investicija u našu zemlju. A čuvamo i ja svoju zakletvu i Ustav Srbije i Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije", naveo je predsednik.

"Večeras od 21, molim vas pogledajte, na RTS-u govoriću o svim manipulacijama, lažima, neistinama koje šire ne samo tastatura ratnici, tajkunski mediji, već i RTS, Tanjug i mnogi drugi. Za nas nema druge Srbije, imamo jednu, čuvaćemo je i branićemo je", kazao je predsednik Vučić.

 

 

07.22 Eskobar: Ima još mnogo posla do dogovora dve strane

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u Briselu, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da ima još puno posla dok se ne postigne dogovor dve strane. Eskobar je izjavio da će danas biti otkriveni detaljniji detalji o sastanku i zaključci do kojih su strane došle.

07.20 Objavljen tekst evropskog predloga

Evropska služba za spoljne poslove objavila je sinoć tekst evropskog predloga, nekoliko sati nakon završetka dijaloga Beograda i Prištine. Objavljivanje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine prethodno je najavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare. Tekst evropskog predloga u celosti možete pročitati ovde.

07.14 Šutanovac: Kurti je remetilački faktor

Predsednik Saveta za stratešku politiku Dragan Šutanovac rekao je da EU nikada nije bila jedinstvenija nego sada, ali i da Srbija ne sme da ostavi zemlju u lošem stanju budućim naraštajima. Kaže da je važno da se razgovara iako je "Kurti taj koji koči" i "remetilački faktor".

"Pitanje je kako će da ga stave pod kontrolu. Treba da učinimo sve da ne izazovemo gnev. Zavisimo od EU. Mi nemamo opciju gde ćemo. Pripadamo zajednici evropskih naroda. Svi koji odlaze iz Srbije idu u Evorpu. Ako čekamo da se raspadne EU posle Rusije, nećemo ni dočekati. Tu će se jedna gvozdena zavesa istočno od Srbije spustiti. Ona će biti na Zapadu, a ako se nadamo da iznutra potkopamo taj Zapad, onda nismo ništa uradili. Nas ima skoro 800 hiljada manje, mi nestajemo. Konačno treba da se priča o dnevnoj politici, niko nema rešenje. Svi se bave istorijom", rekao je Šutanovac gostujući u emisiji Euronews centar.

Euronews

06.55 Vukosavljević: Pitanje Kosova i Metohije dolazi do usijanja

Pitanje Kosova i Metohije dolazi do usijanja, rekao je u sinoćnjem gostovanju u emisiji Euronews Centar pravnik Vladan Vukosavljević. Stava je da narod mora da bude upućen u to šta znače pretnje i isključivanje ukoliko ne dođe do sporazuma, ali i da telo koje će se najviše pitati kada je dalji put strategije oko KiM u pitanju.

"Nije reč o kovoskom, već o mitu EU. Naša diplomatija treba da kaže šta Srbiji preti u slučaju A ili B? Da li neko nama preti ili to tako izgleda? Ja sam čuo opšta mesta. Zapad bez sumnje može da napravi određenu političku i ekonomsku štetu u zoni svog interesa. Srbija jeste jedna od takvih država i sigurno je da ukoliko bi zapad napstupio orgnizovano i čvrsto. Mi ne živimo u 'lala lendu', narod treba da zna da li je spreman ili nije", rekao je on dodajući da se "odlučuje na izborima, opsegom javnih debata i demokratskim dijalogom".

06.45 Borelj o evropskom predlogu: Vučić i Kurti su se saglasili oko teksta sporazuma

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da su se Vučić i Kurti saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa. On je rekao da su obe strane izrazile spremnost da počnu implementaciju sporazuma, ali su dalji razgovori potrebni. Prema njegovim rečima, Lajčak će nastaviti šatl diplomatiju.

"Važno je da se sporazumi primene", rekao je on.

Borelj je nakon sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

Printskrin/Tanjug video

 

06.30 Kurti: Bio sam spreman da potpišem evropski predlog, ali je srpska strana to odbila

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je sinoć nakon sastanka da je bio spreman da potpiše evropski predlog, ali da je "srpska strana to odbila". Kurti je ocenio "gubitkom" to što nije potpisano" ništa od onoga što je dogovoreno", prenosi Koha.

"ZSO je poslednja rečenica u poslednjem članu. To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost stranaka, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst", rekao je on. 

Printskrin/Tanjug video

 

06.00 Vučić: Ja sam institirao na ZSO, kao i evropski predstavnici - Kurti to nije bio spreman da prihvati

Vučić je nakon sastanka okupljenim novinarima rekao da je Kurti došao u Brisel sa idejom da potpisuje nešto, ali da to uopšte nije bila tema razgovora već implementacija prethodno postignutih dogovora, kao i nastavak dijaloga. Ističe da je institirao na ZSO, kao i evropski predstavnici, ali da Kurti to sada "nije bio spreman da prihvati".

"Imali smo težak sastanak, verujem da će ih biti još mnogo u narednom periodu. Koliko sam razumeo, 18. marta bi trebalo da se vidimo na teritoriji Severne Makedonije, tada će Borelj biti u poseti regionu, a do tada sa Lajčakom da razgovaramo o stvarima za implementaciju", rekao je on.

Savet Evrope

Komentari (1)

Srbija