Politika

Meštani Pakovraća nezadovoljni eksproprijacijom blokirali uključenje na auto-put Miloš Veliki

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2023

-

18:43

Meštani Pakovraća nezadovoljni eksproprijacijom blokirali uključenje na auto-put Miloš Veliki
Meštani Pakovraća nezadovoljni eksproprijacijom blokirali uključenje na auto-put Miloš Veliki - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Grupa meštana sela u okolini Čačka, Lučana i Požege preko čijih imanja prolazi deonica auto-puta „Miloš Veliki” od Pakovraća do Požege, blokirali su danas u Pakovraću petlju na kojoj se spajaju Ibarska magistrala i „Miloš Veliki”, nezadovoljni uslovima eksproprijacije njihovog zemljišta.

Okupljeni su naveli da je protest najavljen za prošlu sedmicu otkazan jer se čekao rezultat dogovora sa „Putevima Srbije”, ali kako dogovoreno nije ispunjeno, blokada je danas nastavljena.

Protest je trajao dva sata i u 16 časova je saobraćaj nesmetano nastavljen. Iako je prvobitno rečeno da je blokirana samo petlja u Pakovraću, nezadovoljni meštani su ipak blokirali i put preko ovčarskog sela Markovice koji je prilikom prethodne blokade korišćen kao alternativa. U oba pravca stvorile su se kilometarske kolone.

Zoran Pešić, advokat dela okupljenih je za Tanjug rekao da je postignut dogovor sa direktorom „Puteva Srbije” oko cene zemljišta, ali da je sada na Vladi Srbije da taj dogovor i potvrdi.

''To se ponovo oteže iz ne znam kog razloga. Ja se nadam da će konačno imati razumevanja da se to jednom završi i da se agonija ovih ljudi što pre završi i da se što pre reše predmeti. Jer, ako smo mi i putevi postigli saglasnost, a kada kažem mi, mislim na nas advokate, zastupnike ovih ljudi,onda je najmanji problem da država tu saglasnost verifikuje nekim zaključkom ili nekim drugoim aktom i da se ovi postupci završe, da se završe pritisci na sud koje upravo pravi ministarstvo”, kazao je Pešić.

Tanjug/video

 

 

Pešić je istakao angažovanost direktora JP „Srbija Puteva” Zorana Drobnjaka da se problem meštana reši, ali da i pored toga, oni svoja prava moraju potražiti ovakim putem.

Advokatica Ivana Tomić, pravna zastupnica dela okupljenih, rekla je za Tanjug da su se građani danas okupili, budući da pregovori koji su bili postignuti nisu realizovani. '

'Mi, naravno još očekujemo ishod tih pregovora ali za sada nije došlo do konkretizacije. Postoje neki sastanci u Vladi kojima mi nismo prisustvovali, ali ništa nije realizovano. Građani su izašli jer niosu dobili ono što je obećano. Mi smo zahvalni gospodinu Zoranu Drobnjaku iz „Puteva” koji je izašao u susret i hteo da reši ovaj višegodišnji problem ali dok se ne reši, nastavlja se dalje sa protestima”, rekla je Tomić.

Dodala je da su se oni „načelno dogovorili oko cene koja će biti isplaćena građanima, ali da još uvek nije ništa isplaćeno.

''Došli smo da tražimo svoje. Ništa nam tuđe ne treba. Mi smo tražimo ono što su nam deda i pokojni otac i majka ostavili”, kaže Ljubica Đurakić iz Čačka.

Ona navodi da su joj za potrebe izgradnje auto-puta oduzeta kuća sa pomoćnim objektima, 40 ari placa sa 220 stabala voća.

„Uzeli su nam zemlju. I to mnogo zemlje. Nekima su uzimali i po hektar i po. Mene nisu toliko ali su uzeli. Svakog momenta očekujem da neko dođe i da kaže `gospođo Slađana, napustite kuću`. Počeli su da nam otimaju. Znači, zemlja nam nije isplaćena”, rekla je za Tanjug Slađana Majstorović iz požeškog sela Prilipac.

Ona kaže da je došla da podrži meštane Čačka i Pakovraća u nadi da će se i oni odazvati protestima koji su, kako je rekla, u planu da se organizuju u Prilipcu oko Vaskrsa ukoliko se situacija sa isplatom zemljišta ne promeni.

Komentari (0)

Srbija