Politika

Bliže se izbori na severu KiM: Izlaznost upitna, a ko će sve učestvovati zavisi i od ishoda sastanka u Ohridu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

16/03/2023

-

20:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dok traju pripreme za sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu, u Prištini traju pripreme za izbore za četiri gradonačelnika i odbornike skupština opština u Leposaviću i Zvečanu, zakazinih za 23. april. Jedno od najvažnijih pitanja za građane jeste i Zajednica srpskih opština, a mnogi od njih tvrde i da na glasanje neće izaći.

Centralna izborna komisija u Prištini je najavila da je počela sa pripremama za lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova. Pet nedelja pre zakazanog glasanja, anketa građana ne daje osnov za prognozu o izlaznosti.

Na pitanje hoće li izaći na izbore u aprilu i uz preciziranje da ih organizuju kosovske institucije, jedan građanin odgovara: "Ma kakve kosovske institucije, nemojte me zamarati".

"Nema svrhe da se sada izlazi na izbore. Raspisivati izbore po volji nekoga, a ne po volji naroda, nema smisla. Ja neću da izlazim na izbore", kaže drugi građanin. Neki ističu i da "nema ništa od toga" dok se ne formira ZSO.

Srpska lista ne menja stav

Nakon što su 5. novembra Srbi sa severa Kosova napustii kosovske institucije, izbori su raspisani za 19. decembar prošle, ali su nakon pritiska međunarodne zajednice, odloženi za 23. april ove godine.

"U političkom smislu, jasno je da u ovom momentu ne postoji bilo kakva politička volja, niti naznaka da bi ti izbori ustvari bili prihvaćeni, odnosno da bi učešće Srba sa severa Kosova bilo apsolutno obezbeđeno. Sa druge strane, jasno je takođe, ako pričamo o delu tehničke strane organizacije izbora, da je struktura opštinske izborne komisije na lokalnom nivou značajno promenjena i da je takođe onemugućen pristup ključnim školama, odnosno ključnim biračkim centrima", kaže Miodrag Milićević iz nevladine organizacije "Aktiv".

Najveća partija koja okuplja Srbe sa Kosova Srpska lista saopštila je da na predstojećim izborima neće učestvovati zbog neispunjenih legitimnih zahteva Srba, kako kažu, zbog kojih su i izašli iz institucija. Istog dana je Centralna izborna komisija produžila rok za prijavu kandidata, sa 18. na 22. mart, što analitičari povezuju sa sastankom u Ohridu.

"S tim u vezi i vidim uzajamnu vezu između produžetka procesa potvrđivanja za političke partije, odnosno za političke subjekte koji će učestvovati na izborima gde se pruža prostor nekom dogovoru u Ohridu koji bi značio zeleno svetlo i moguće učestvovanje Srpske liste u izbornim procesima", dodaje Milićević.

Slično smatra i glavni urednik ATV u Prištini Ljeart Hodža.

"Oni uglavnom signaliziraju njihove stavove sa zvaničnim Beogradom, tako da ako bude došlo do nečeg važnijeg u Ohridu, oni će biti na glasačkim listićima, a ako se strane u Ohridu ne dogovore, onda, bez ili sa Srpskom listom, ti izbori tamo nemaju neku poentu, nemaju neku suštinu", kaže on.

Eskobar poziva Srbe da učestvuju na izborima

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da, u pogledu njihovih očekivanja od ohridskog sastanka, kada je ta tema na dnevnom redu, oni očekuju što veće učešće Srba na kosovskim izborima, uključujući i njihovo učestvovanje kao kandidata.

"Želimo da vidimo političke vođe na Kosovu iz srpske zajednice i nadamo sa da ćemo shvatiti šta je njima potrebno kako bi učestvovali u demokratskom procesu. Želeli bismo da ih vidimo da učestvuju na izborima", rekao je Eskobar.  

Na pitanje šta se dešava sa drugim delovima srpske zajednice i da li očekuje da se vrate u institucije, on je rekao da bi "želeli da vide da "Srbi učestvuju u svim institucijama odmah".

"Želim da čujem direktno od njih šta im je potrebno, Mislim da treba da učestvuju, ne samo da budu kandidati, nego i da se vrate, da budu nastavnici, sudije policajci, da učestvuju u kosovskim institucijama", podvukao je Eskobar.    

Kosovski izborni zakon predviđa i da registrovani politički subjekti do 13. marta prijave da neće učestvovati na predstojećim aprilskim izborima. Kako je saopštila Centralna izborna komisija u Prištini, Srpska lista to nije učinila. 

Komentari (0)

Srbija