Politika

Vučić sa Sakelaropulu: Kao što Grčka podržava integritet Srbije, tako i mi podržavamo integritet Grčke

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

12:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u zajendičkom obraćanju medijima sa predsednicom Grlke Katerinom Sakelaropulu da, kao što Grčka podržava integritet Srbije, tako i Srbija podržava integritet Grčke, na kopnu, u moru i u vazduhu, uz poruku da se to neće menjati.

"Posebno sam zahvalan na jasnoj i nedvosmislenoj podršci integritetu Republike Srbije. Za nas je veoma važno poštovanje međunarodnog prava i o tome sam govorio", rekao je Vučić, ističući koliko je važno da se traže kompromisna rešenja u razgovorima sa Prištinom jer je potrebno da se sačuva mir u regionu.

Naveo je da su Grčka i Srbija potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta.

Predsednik Vučić je rekao da je u interesu Srbije da se ubrza evropski put. 

"Zahvalio sam predsednici i premijeru Grčke na podršci Srbiji, na tome što su se uvek trudili da pomognu našoj zemlji, i kada to nije bilo lako. Verujem da možemo da postignemo dalji i značajniji napredak na evropskom putu", ukazao je.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa - naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju", naglasio je predsednik.

Podsetio je i na sve susrete koje je imao sa zvaničnicima Grčke. "Pre nekoliko dana primio sam u Beogradu Nikosa Dendijasa, pre nešto više od mesec dana bio sam gost na specijalnoj večeri kod mog prijatelja premijera Kirijakosa Micotakisa, večeras imamo specijalnu večeru u čast grčke predsednice Katerine Sakelaropulu", rekao je.

Prema njegovim rečima to sve govori o značaju Grčke za Srbiju.

"Grčku doživljavamo kao istinskog i iskrenog prijatelja, tako je bilo i biće i ubuduće i u svim oblastima saradnje i trgovinske razmene možemo mnogo koraka unapred da napravimo", rekao je Vučić. 

Naglasio je da su Srbija i Grčka prošle godine dostigle maksimalni nivo trgovinske razmene od 788,5 miliona evra i istakao da veruje da postoji mogućnost za uvećanje broja srpskih turist au grčkoj.

Vučić je istakao i da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grcku na godišnje odmore i to ne samo na sever, već značajan deo ide u Atinu, na Peloponez, Krit i na ostrva. On je dodao i da Srbija želi da privuče u zemlju i veći broj turista iz Grčke, kao i da razvija saradnju u drugim sferama.

"Stav Grčke o Kosovu ostane nepromenjiv"

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav Grčke o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjiv i stabilan. U obraćanju novinarima je istakla da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine koji ima za cilj normalizaciju odnosa dve zemlje i iznalaženja održivog rešenja koje će održati stabilnost u području.

"Podržavamo nedavne razgovore koji su vezani za pronalaženje rešenja i primene plana implementacije i unapređenje vašeg položaja u Evropi", rekla je Sakelaropulu.

Rekla je i da je Grčka spremna da pruži podršku  Beogradu i Prištini u primeni dogovorenog u Ohridu, odnosno implentacionog aneksa.

Kada je reč o pritiscima sa Zapada navela je da pritisci uvek postoje na diplomatskom nivou, ali da to nije uticalo na stav Grčke.  Prema njenim rečima, veoma je važno da i Priština ispuni obaveze koje je preuzela jer bi to doprinelo celokupnom naporu da se održi bezbednost i stabilnost na području Zapadnog Balkana.

Odgovarajući na pitanje kako će se rat u Ukrajini nadalje odraziti na situaciji sa energetikom i kakva bi nam mogla biti sledeća zima, Sakelaropulu je rekla da je kriza izazvana invazijom na Ukrajinu pokazala da nije dobro kada svi mnogo zavise od samo jednog snabdevača energentima.

"Cilj Grčke je da postane energetsko čvorište Istočnog Mediterana i Zapadnog Balkana. Ova  zima je prilično dobro prošla, ali mi nikad ne znamo do kada će rat trajati i moramo biti spremni, jer je život inače pun nepredvidivih situacija", rekla je ona.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, grčka predsednica je naglasila da je Grčka uvek mislila da Srbija pripada evropskoj porodici i da je, u razgovoru sa predsednikom Srbije, još jednom iskazala stabilan i čvrst stav Grčke o potrebi priključvanja Srbije EU i podršci naporima koje Srbija ulaže u tom pravcu.

"Naš cilj je jačanje političke i ekonomske pozicije Srbije", rekla je Sakelaropulu.

Ona je istakla da je današnji sastanak potvrdio izuzetne bilateralne odnose Grčke i Srbije na svim nivoima koji su stabilni i nenarušeni već 150 godina, i koji, kako je rekla, pokazuju značajne kulturne, političke i istorijske veze, kao i prijateljstvo koje povezuje naša dva naroda.

"Strateški karakter koji su stekli grčko-srpski odnosi oslikavaju se u zajedničkoj deklaraciji o strateškom partnerstvu, posebno u oblasti energetike, kulture, turizma i odbrane. Obostrana želja jeste da se ubrza impelementacija te deklaracije u cilju obostranog blagosatanja naših zemalja i šireg područja Balkana", rekla je predsednica Grčke.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Naglasila je da je neopravdan ruski upad u Ukrajinu pokazao da mir nije nešto što zasigurno mora da postoji i da svi moramo da se borimo za mir na osnovu vrednosti i principa Povelje UN.

"Težnje za proširenjima teritorija u 21. veku su za osudu. Ruski napad na Ukrajinu veoma je važan za bezbednost u Evopi  i u ovom trenutku se ne vidi perpektiva rešavanja problema diplomatskim načinom", upozorila je Sakelaropulu.

Dodala je da je obavestila Vučića o grčko-turskim odnosima gde je, kako je rekla, došlo do smanjivanja sukoba jer Grčka želi da održi dobrosusedske odnose uz potpuno poštovanje međunarodnog prava. 

"Srbija bi želela da postane članica EU, ali to ne zavisi od nas"

Predsednik Vučić je istakao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da bi želela da postane članica EU.

"Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane član EU, ali Srbija zna da to ne zavisi uvek samo od nas. Da bismo mi ispunili ono što se od nas i formalno očekuje, mnogo toga je vezano za Prištinu i dijalog sa Prištinom", rekao je Vučić odgovarajući na  konstataciju da se od sastanka u Solunu 2003, tačnije posle 20 godina, ništa nije promenilo u vezi sa priključivanjem Zapadnog Balkana EU i na pitanje šta to zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, treba da učine kako bi bila konstruktivnija situacija.

On je naglasio da se Srbija ponosi reformama u oblasti pravosuđa koje je sprovela od januara do danas.

"Verujem da će u maju Evropska komisija to prikazati u svojim izveštajima", poručio je Vućić. 

Predlog za izložbu na kojoj će biti prikazana riznica Hilandara

Vučić rekao da je grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu predložio da se organizuje izložba na kojoj bi bio prikazan deo velike riznice Hilandara, a koja bi bila najpre priređena u Beogradu, a zatim u Atini.

"U skladu sa velikom riznicom u Hilandaru predložio sam predsednici da budemo pokrovitelji nas dvoje i da pokažemo deo riznice Hilandara i Beogradu i Atini, da deo fantastičnih artefakata stavimo na uvid široj javnosti, jer je to od ogromnog istorijskog značaja za naš i za grčki narod.

On je dodao da je danas Istorijski arhiv Srbije priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine povodom prvih Olimpijskih igara.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"On je pre odaska u Vatikan i Trst posetio Svetu goru i tada je vratio dugove manastira Hilandar prema Bugarima i spasao Hilandar da ostane u srpskim rukama na Svetoj gori, na grčkoj zemlji", podsetio je Vučić dodajući da su Srbi onda pokazali najmanju dozu zahvalnosti i napravili prevrat.

Podsetio je i da se dogodine obeležava 145 godina od uspostavljanja  diplomatskih odnosa između dve zemlje, 1879. godine.

"To sve govori o našoj tradiciji i našim najbližim odnosima", zaključio je Vučić.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Vučić je prethodno dočekao ispred Palate Srbija predsednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu uz intoniranje himni i počasnu gardu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Posle ceremonije svečanog dočeka usledio je tet-a-tet sastanak predsednika Vučića i predsednice Grčke, a posle toga i plenarni sastanak dve delagacije.

U delegaciji Srbije su bili i ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i za evropske integracije Tanja Miščević

Komentari (0)

Srbija