Politika

Srpska lista: Kurtijevi specijalci oteli Srbina, reakcija svih Srba ako ga ne oslobode

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/04/2023

-

21:09

Srpska lista: Kurtijevi specijalci oteli Srbina, reakcija svih Srba ako ga ne oslobode
Srpska lista: Kurtijevi specijalci oteli Srbina, reakcija svih Srba ako ga ne oslobode - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista večeras je najavila reakciju svih Srba ukoliko ne bude oslobođen Srbin kojeg su, kako su naveli u saopštenju, "Kurtijeve jedinice otele na severu Кosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda". 

U pitanju je Milovan Božović koji je uhapšen oko 17 časova u Zubinom Potoku, koga kosovska policija sumnjiči za paljenje automobila, napad na policijske službenike, organizovani kriminal, ubistvo u pokušaju i stvaranje opšte opasnosti.

Zbog toga se u centru Zubinog Potoka večeras okupilo više desetina ljudi, koji su se nakon dva sata razišli, prenosi Tanjug.  

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije sutra će konferenciju za medije održati direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

U kratkom vremenskom periodu Srpska lista izdala je večeras dva saopštenja - najpre se blaže osvrnula na hapšenje Srbina u Zubinom Potoku, da bi u drugom saopštenju zapretila Prištini reakcijom svih Srba ako "ne oslobode uhapšenog Srbina i ne prestanu sa maltretiranjem srpskog naroda".

"Nakon što smo prikupili podatke o današnjoj otmici Srbina od strane Kurtijevih specijalaca želimo da naglasimo da srpski narod upozorava Prištinu da će, u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog, koga su danas Kurtijeve jedinice otele na severu Кosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda, izazvati reakciju svih Srba", navodi se u saopštenju Srpske liste.

To, kako ističu, neće biti opomena već opšti ustanak da se zaustavi represija Albina Kurtija nad nedužnim građanima.

 

 

Iz kosovske policije su ranije za Tanjug rekli da su danas u Kosovskoj Mitrovici, u okviru, kako su naveli, ''borbe protiv organizovanog kriminala'', uhapsili M.B. (1987) srpske nacionalnosti, za koga se sumnja da je pre dve večeri zapalio automobile u Zubinom Potoku koji su registrovani na kosovske tablice “RKS”.

Kancelarija za KiM: Pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize

"Nasilnim, nervoznim i iznuđenim potezima kosovske policije koja je danas uhapsila Milovana B. u Zubinom Potoku i nastavila da maltretira Srbe na severu Kosova i Metohije, pokazuje se zapravo prava namera Aljbina Kurtija, a to je pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize", saopšteno je večeras iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

''Kurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Kosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO'', navode iz Kancelarije.

Nije slučajno Kurti, kako se dodaje, izabrao da baš danas krene da hapsi Srbe, kao što je i poziv za izdržavanje kazne Ivanu Todosijeviću tempirao pred početak razgovora u Briselu i što je nastavio da na svaki način maltretira Srbe na severu KiM, ne bi li u stvaranju krize našao opravdanje i izbegao formiranje ZSO, a zatim sebi produžio vreme na vlasti, a sve zaklanjajući se iza nekakve “borbe protiv korupcije”.

''Kurti, po oprobanom scenariju, podiže tenzije na terenu i priziva eskalaciju svaki put pred razgovore u Briselu, iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije, prestane sa jednostranim nasilnim potezima i krene u proces normalizacije odnosa'', dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM još navode da je sada svima jasno ko je faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ko ruši dijalog, tako da, kako dodaju, ''ništa kod Kurtija ne može biti 'normalno' pa ni normalizacija odnosa''.

Svećlja: Uhapšen pripadnik Civilne zaštite

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja saopštio je večeras da je osumnjičeni, koji je popodne uhapšen zbog paljenja automobila na severu Kosova, a ranije i napada na policiju, pripadnik Civilne zaštite, koju je neposredno okarakterisao kao "kriminalnu strukturu", prenosi Kossev.

"Paljenje automobila naših građana na severu, koje je orkestrirao Beograd da bi izazvao strah kod ostalih građana, nesumnjivo je teško krivično delo", rekao je Svećlja, ističući da je u brojnim slučajevima policija angažovana "na identifikaciji kriminalaca koji su počinili takva dela".

"Jedan od njih je danas uhapšen i koji je, osim što je učestvovao u paljenju automobila na severu, kao aktivni deo kriminalne strukture tzv. ‘Civilne zaštite’, prethodno oružjem napao Kosovsku policiju, ranivši dva njena službenika“, naveo je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Svečlja, kako javlja portal KoSSev, tvrdi da kosovske bezbednosne agencije takođe imaju dokaze o navodnoj umešanosti uhapšenog Srbina u napade na "kritičnu infrastrukturu" Kosova.

"Svako ko je, kao pojedinac ili kao deo 'kriminalnih grupa u režiji Beograda', počinio bilo koju vrstu krivičnog dela sa ciljem 'destabilizacije Kosova, biće identifikovan i priveden pravdi, rekao je Svećlja.

Posle više serija paljenja automobila na Severu Kosova, policija je kasno popodne saopštila prvi put da je neko uhapšen u vezi sa podmetanjem požara na vozilu i da je reč o Srbinu M.B. za kojim se, kako su naveli, inače tragalo zbog sumnje da je umešan u više krivičnih dela.

On je uhapšen danas oko 17 časova nakon, kako se navodi "intenzivnog uviđaja".

Policija je saopštila i da se M.B. sumnjiči da je umešan u slučaj napada vatrenim oružjem na jedinicu Kosovske policije, kada su dva policajca ranjena, ali se sumnjiči i za paljenje automobila u reonu Zubinog Potoka koji su bili registrovani na RKS.

Za manje od nedelju dana, izgorelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri opštine na severu Kosova, a većina ih je registrovana na RKS tablice, poseća portal KoSSev. 
 

Komentari (0)

Srbija