Politika

Beograd insistira da se reši vizna liberalizacija za Srbe sa Kosova: Hoće li biti jedini kojima je potrebna viza

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

16/05/2023

-

07:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji imaju putne isprave koje izdaje Koordinaciona uprava Vlade Srbije. Nema preciznih podataka o tačnom broju izdatih pasoša Koordinacione uprave, a prema podacima MUP-a iz 2017. godine, tada ih je bilo nešto manje od 90.000. Oni koji su zadržali te pasoše, mogli bi da budu jedini koji će morati da traže vizu za putovanja u zemlje EU, kada od 1. januara 2024. godine na snagu stupi vizna liberalizacija za Kosovo budući da je pitanje da li će se i ti pasoši naći u bezviznom režimu.

Beograd godinama insistira da se taj problem reši, dok iz Prištine pozivaju Srbe da uzmu kosovske pasoše, kako bi od Nove godine mogli slobodno da putuju.

Koordinaciona uprava Vlade Srbije formirana je na zahtev Evropske komisije u procesu odobravanja vizne liberalizacije za Srbiju 2009. godine zbog, kako je tada navedeno, straha od ilegalne migracije i nemogućnosti Beograda da garantuje tačnost podataka u putnim ispravama. Tako su građani Srbije u bezviznom režimu od 2009. ali nisu svi jer se vizna liberalizacija ne odnosi na građane sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji. 

U Evropskoj uniji navode odlučnost da se osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim, Beograd insistira da se reši pitanje u vezi sa izdatim pasošima Koordinacione uprave i očekuje da se to dogodi do kraja ove godine. 

profimedia

 

Andrić: Tačan broj nepoznat

Autorka istraživanja "Zona posebnih pasoša" Milica Andrić Rakić kaže za Euronews Srbija da je tačan broj izdatih pasoša Koordinacione uprave, odnosno koliko će građana Kosova ostati bez vizne liberalizacije nepoznat. 

"Poslednje zvanične podatke koje imam su oni koje su mi u MUP-u ustupili 2017. godine i tada je bilo nešto manje od 90.000 pasoša Koordinacione uprave. Tu istu informaciju tražila sam sada pre nekoliko nedelja, još uvek je nisam dobila, tako da nemam ažurirane podatke o tome, ali pretpostavljam da se taj broj smanjio", rekla je Andrić Rakić.

Srbi sa Kosova i Metohije su menjali mesto prebivališta, kako bi dobili pasoše sa kojima mogu da putuju bez vize, deo nije uopšte uzimao putne isprave, a deo je prihvatio kosovske, očekujući viznu liberalizaciju. 

"Mi imamo pravo na kosovsko držljavljanstvo ali, takođe imamo pravo i na srpsko državljanstvo. I to ne može Evropska komisija da prosto oduzme, brojni su primeri zapravo zemalja unutar Evropske unije koje poštuju pravo na višestruko državljanstvo. Jednostavno to mora da im se podcrta i jasno stavi do znanja", rekla je Andrić Rakić.

Šta kažu u EU, a šta u Beogradu

Portparolka Evropske komisije za unutrašnje poslove je za Euronews Srbija ponovila da Srbi sa pasošima Koordinacione uprave nemaju koristi od bezviznog režima za Srbiju i kako je rekla, dok se napreduje sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo, Evropska unija je odlučna da osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu uključeni u bezvizni režim i da im se obezbede uslovi za bezbedno putovanje.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

"Sada dakle postoji prostora da se traži da svi pasoši koji se izdaju na ovoj teritoriji budu liberalizovani i da se potencira na tome da kosovski Srbi, ali i svi državljani Srbije sa prebivalištem na Kosovu, i po kosovskom pravnom okviru imaju pravo, na ne samo na dvojno, nego višestruko državljanstvo", navela je Andrić Rakić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije u Raški, 13. aprila ove godine rekao da Srbija godinama pokušava da taj problem reši i da se nada da bi to moglo da se desi do kraja godine. Slično je izjavio i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.  

"To je pitanje na kome mi insistiramo i dobro je poznato da kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju, Evropska unija je insistirala na tome da zbog toga što Kosovo nema viznu liberalizaciju, da građani Srbije koji imaju pasoše koje je izdala Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju, da za njih ne važi vizna liberalizacija. To pitanje mora da se reši", rekao je Dačić.

Glavni prištinski pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi pozvao je Srbe da izmu kosovske pasoše, kako bi od Nove godine mogli slobodno da putuju. Međutim, za sve one koji nisu rođeni, a žive na Kosovu, procedura dobijanja putnih isprava je veoma komplikovana. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija