Politika

Stano: Svaki doprinos dijalogu koji nas približava ZSO je dobrodošao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2023

-

18:11

Stano: Svaki doprinos dijalogu koji nas približava ZSO je dobrodošao
Stano: Svaki doprinos dijalogu koji nas približava ZSO je dobrodošao - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da je svaki konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, u okviru koga se razgovara i o Zajednici srpskih opština dobrodošao.

On je tako odgovorio na pitanje Euronews Srbija u vezi sa predloženim nacrtom ZSO koji je napisao albanski predsednik Edi Rama. 

Stano dodaje i da je visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa liderima zemalja regiona, kao i članica Evropske unije, te ponavlja da se diskusija i izrada nacrta statuta Zajednice srpskih opština mogu voditi samo u okvirima dijaloga pod okriljem Evropske unije.

"Poziv za prvu sednicu o izradi nacrta Statuta ZSO na ekspertskom nivou poslat je obema stranama za 5/6 jun. Sastanak nije mogao da bude održan zbog eskalacije na terenu. Umesto toga, specijalni predstavnik Miroslav Lajčak otputovao je u Beograd i Prištinu", kaže Stano.

Kada je ta poseta u pitanju, portparol Evropske komisije ističe da je Lajčak imao teške razgovore, pogotovo u Prištini i dodaje da je ta poseta samo potvrdila da obe strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove po mnogim pitanjima. Po njegovim rečima, razgovori će se nastaviti i u narednim danima, sa ciljem da se dođe do dogovora, a specijalni izaslanik Lajčak je već izvestio visokog predstavnika Borelja, koji se sada konsultuje sa zemljama članicama

"Evropska unija poziva obe strane da budu konstuktivne i spremne na kompromise. Moramo da vidimo pozitivne korake, posebno od Kosova, da ublaži tenzije na severu što pre. Ukoliko strane ne budu ispravno delovale, Evropska unija je spremna da preduzme odlučne mere koje će uticati na naše odnose", zaključuje Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija