Politika

Rama: Nisam se konsultovao sa Kurtijem oko nacrta za formiranje ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

19:32

Rama: Nisam se konsultovao sa Kurtijem oko nacrta za formiranje ZSO
Edi Rama - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijier Edi Rama izjavio je  da se nije konsultovao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem prilikom izrade nacrta plana za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na severu KiM, kao i da o tome nisu razgovarali nakon što je poslao nacrt predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

Rama je za albanski portal Nacionale rekao da je stav Albanije po pitanju situacije na severu KiM ''usaglašen'' sa stavom SAD i EU.

On je negirao mogućnost vojnog sukoba na Kosovu i dodao da Srbija ne može da ratuje sa SAD.

''To je poslednja stvar koju mogu da zamislim. Kaže se - nikad ne reci nikad, ali ja zaista mislim - nikad. Ko će da se bori? Srbija sa Amerikom? Kosovo je Amerika. Za informaciju onima koji su zaboravili, Kosovo još nije potpuno suvereno sve dok na njegovoj teritoriji postoji strana vojska i dok ne stekne potpuno priznanje. Šta će onda Srbija, da napadne Ameriku?'', istakao je albanski premijer.

Edi Rama je juče izjavio da je napisao nacrt plana za formiranje ZSO na severu KiM, i da je taj nacrt prosledio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i ''američkoj strani''.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali da se rasprava i izrada statuta može odvijati samo u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije.

Stano je to rekao komentarišući nacrt plana za formiranje ZSO koji je predstavio albanski premijer Edi Rama.

On je naveo da je visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa liderima regiona i država članica EU, kao i da je Evropska unija spremna da uskoro bude domaćin sastanka o izradi nacrta i da je u kontaktu sa obe strane.

Podsetimo, portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da je svaki konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, u okviru koga se razgovara i o Zajednici srpskih opština dobrodošao. On je tako odgovorio na pitanje Euronews Srbija u vezi sa predloženim nacrtom ZSO koji je napisao albanski predsednik Edi Rama. 

Stano dodaje i da je visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa liderima zemalja regiona, kao i članica Evropske unije, te ponavlja da se diskusija i izrada nacrta statuta Zajednice srpskih opština mogu voditi samo u okvirima dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija