Politika

KRIZA NA SEVERU KOSOVA Borelj poziva Vučića i Kurtija u Brisel, Stejt department za hitnu deeskalaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2023

-

09:54

KRIZA NA SEVERU KOSOVA Borelj poziva Vučića i Kurtija u Brisel, Stejt department za hitnu deeskalaciju
KRIZA NA SEVERU KOSOVA Borelj poziva Vučića i Kurtija u Brisel, Stejt department za hitnu deeskalaciju - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Euronews/Anđelka Ćup, Tanjug/AP/Serbian Ministry of Interior

veličina teksta

Aa Aa

Nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, kosovska vlada donela je odluku o zabrani ulaska srpske robe na Kosovo. Ovi događaji dodatno su zaoštrili odnose Beograda i Prištine, a već treću nedelju zaredom građani na severu Kosova protestuju ispred zgrada opština u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Policija se i dalje nalazi u objektima lokalnih samouprava, koje nadgledaju vojnici KFOR-a. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sastaje sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji

Ključni događaji:

  • Trojica pripadnika kosovske policije uhapšena na teritoriji centralne Srbije
  • Vučić: Nijedan srpski vojnik ili policajac nije prešao administrativnu liniju
  • Kosovska vlada zabranila ulazak srpske robe na Kosovo
  • Od jutros nema prolaska kamiona sa srpskim tablicama, ali je dozvoljen prolazak putničkim automobilima
  • Svečlja: Odluka o zabrani ulaska kamiona iz Srbije do nove bezbednosne procene
  • Vučić se sastao sa Žiofreom i predstavniicma zemalja Kvinte
  • Borelj pozvao Vučića i Kurtija na razgovore sledeće nedelje
  • Stejt department: Priština i Beograd da preduzmu hitne korake za deeskalaciju što ''uključuje bezuslovno puštanje trojice kosovskih policajaca koje je Srbija juče uhapsila''
  •  Kfor: Nismo bili u području hapšenja policajaca
  • Gazeta Ekspres: Šolc, Makron i Meloni pismom traže od Kurtija deeskalaciju

Euronews/Anđelka Ćup

 

23.30 Gazeta Ekspres: Šolc, Makron i Meloni pismom traže od Kurtija deeskalaciju

Premijer Kosova Alјbin Kurti dobio je pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni u kojem se od njega još jednom traži da deeskalira tenzije na severu KiM, javlja Gazeta ekspres.

Pismo je slično juče objavlјenom odgovoru visokog predstavnika EU za spolјnu politiku Žozepa Borelja Kurtiju, ali bez detalјnih zahteva, prenosi prištinski list.

Vlada u Prištini do sada nije poslala obaveštenje o primlјenom pismu niti njegovom sadržaju.

22.27 Kfor: Nismo bili u području hapšenja policajaca

Kfor je večeras saopštio da se pripadnici te misije nisu nalazili u području u kojem je policija Srbije u sredu uhapsila trojicu kosovskih policajaca.

"Kfor nije bio u tom području kada je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca. Kfor je poslao tim u to područje i uspostavio kontakte sa predstavnicima kosovskih institucija i srpskih vlasti. Kfor je takođe u redovnom kontaktu sa Misijom za vladavinu prava EU, Euleksom", navodi se u saopštenju.

Kfor je pozvao obe strane da odmah smanje tenzije i uzdrže se od jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do dalje eskalacije.

"Kfor prati situaciju i nastavlja da u potpunosti sprovodi svoj mandat na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, da omogući bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu. Takođe, Kfor nastavlja da pruža neophodan bezbednosni okvir za pokretanje dijaloga koji vodi EU za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine", dodaje se u saopštenju.

20.26 Stejt department: Priština i Beograd da preduzmu hitne korake za deeskalaciju

Američki Stejt department danas je saopštio da Priština i Beograd moraju da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija, što, kako navode iz Stejt departmenta, ''uključuje bezuslovno puštanje trojice kosovskih policajaca koje je Srbija juče uhapsila''.

"Verujemo da i Kosovo i Srbija moraju da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, prenosi Rojters.

20.04 Kurti: Još čekamo preuzimanje odgovornosti Kfora zbog događaja na severu KiM

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas u Akupštini da će Kfor morati da interveniše zbog toga što su, kako tvrdi, srpske snage kidnapovale policajce u Leposaviću. On je izjavio da još čeka odgovor i preuzimanje odgovornosti Kfora u vezi s tim događajem, prenela je Koha.

"Još uvek čekamo da Kfor preuzme efektivnu odgovornost za vršenje svoje zaštitne funkcije tako što će naložiti Srbiji da vrati kidnapovane policajce i kazni flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i tačke 4. Kumanovskog sporazuma", rekao je Kurti.

Dodao je i da smatra da Kfor zbog toga "nije smeo ni da ćuti ni da se ponizi u vezi sa napadom i otmicom, jer je imao mandat da spreči".

On još tvrdi da je ono što se dogodilo u sredu na severu KiM "osveta i agresija Srbije" i dodao da će vlada u Prištini učiniti sve ''da policajce oslobodi otmice''.

Istakao je da je prošlo 30 sati od otmice, ali da još uvek nema zvaničnog saopštenja Kfora.

"Izrazio sam i protest zbog ćutanja, kao i zahtev za hitno reagovanje", naglasio je on.

Kako navodi, na mestu događaja pronađeni su tragovi cipela, koje, kako tvrdi, idu ka teritoriji Srbije, automobila i ''plastičnih lisica za kidnapovanje''.

18.41 Borelj pozvao Vučića i Kurtija na razgovore sledeće nedelje

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija na razgovore u Briselu sledeće nedelje. Datum i drugi detalji sastanka biće naknadno objavljeni, saopšteno je u Briselu.

"Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rešavanju krize", rekao je Žozep Borelj tokom sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Visoki predstavnik je naveo da EU u saradnji sa komandatom Kfora i obe strane pokušava da utvrdi šta se tačno dogodilo u vezi sa hapšenjem trojice pripadnika kosovske policije i šta je bio razlog za ovaj incident.

"Pozivamo obe strane na smirenost. S obzirom na to da smo ponovo u fazi kriznog menadžmenta, pozvao sam Beograd i Prištinu na razgovore o rešenjima za ovu krizu," rekao je Borelj.

16.48 MIjačić: Kurti igra na kartu stvaranja animoziteta prema Kforu

Koordinator Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić, povodom kritika kosovskog premijera na račun međunarodne zajednice i Kfora, poručio je da je Aljbin Kurti zaigrao na kartu stvaranja javnog animoziteta prema Kforu unutar albanske javnosti.

Mijačić kaže da su Kurtijeve poruke pokušaj da se "stvori pritisak javnosti prema Kforu kako bi se preventivno osiguralo da izveštaj ove Misije bude u skladu sa zvaničnom verzijom Prištine“, prenosi Kosovo online. 

15.22 "Vojska Srbije nije učestvovala u hapšenju kosovskih policajaca"

Vojska Srbije ni na koji način nije učestvovala u jučerašnjem hapšenju trojice naoružanih pripadnika kosovske policije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

"Vojska Srbije izvršava zadatke na kontroli Kopnene zone bezbednosti i obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom u potpunosti se pridržavajući Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vojno-tehničkog i svih drugih potpisanih sporazuma. U realizaciji ovih zadataka Vojska Srbije blisko sarađuje sa drugim snagama bezbednosti Republike Srbije i Kforom, sa kojim ostvaruje profesionalne kontakte na svim nivoima radi praćenja situacije na terenu i očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, kojim je definisano raspoređivanje međunarodnih bezbednosnih snaga u našoj južnoj pokrajini, potpisani su sporazumi kojima je precizirano postupanje i Kfora i snaga bezbednosti Republike Srbije na obe strane duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

14.24 "Ne možemo da čekamo celu nedelju"

Kamiondžije koje su se našle na prelazu Merdare u trenutku kada je stupila zabrana prelaska teretnim vozilima za Euronews Srbija su govorii o tome koliko dugo čekaju.

"Ono što smo mi čuli, sve što je srpskog porekla momentalno ne puštaju. Šta će da bude ne znam, mi smo čuli  da iako roba dolazi iz inostranstva, sa srpskim tablicama, ni to ne puštaju uopšte. A nešto treba da se desi - ili da puštaju ili da se vraćamo nazad. Ne možemo da čekamo celu nedelju ovde", rekao je jedan od vozača.

"Iz Bugarske vozim gipsane ploče. Jutros sam tu od pola šest, mada ima ovde kolega koji su noćili. Nikakva informacija osim da je zabranjen prolaz vozilima sa srpskim tablicama, teretnim vozilima. Gubitak i novca i vremena i živaca", kaže drugi.

Euronews

13.45 Stano: Pratimo situaciju oko uhapšenih policajaca, obe strane da se uzdrže

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da Brisel pažljivo prati situaciju oko hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, da je u kontaktu sa obe strane, kao i sa KFOR-om, i da se utvrđuje šta se i kako desilo.

"U međuvremenu, pozivamo Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi dovele do povećanja tenzija. Istovremeno, pozivamo obe strane da rade na deeskalaciji situacije", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je dodao da potencijalne kaznene mere o kojima se priča, zapravo nisu sankcije, već sa su, kako je rekao, instrumenti kako bi Brisel pokazao da očekuje deeskalaciju i da reaguje ako ne dolazi do deeskalacije.

"Članice EU su podržale niz mera. Kao što sam juče rekao, od premijera Aljbina Kurtija očekujemo da implementira neophodne korake ka deeskalaciji situacije. Ove mere mogu biti privremene, mogu biti umanjene, povučene, a uključuju odlaganje zvaničnih poseta, komisija, događaja koji su planirani, kao i naša finansijska saradnja sa Kosovom.

"Neću u detalje, naše kolege sa Kosova su upoznate sa očekivanjima EU, te mere nisu nešto što bi EU preduzela olako, ali neophodne su reakcije EU da do sada nismo videli odlučan korak za momentalnu deeskalaciju situacije", istakao je Stano.

On je rekao da EU sa ogromnom energijom radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da je to cilj, da je to ključno za put ka EU obe strane, a da bi se dotle došlo "moraju da se ispune uslovi".

"Put ka EU ne podrazumeva jednostrane poteze, a mi imamo krizu za krizom. Što se tiče Ohridskog sporazuma ili, takozvanog Ohridskog sporazuma, postoji jasna izjava visokog predstavnika Borelja oko koje su se složile obe strane. EU zadatak je da posreduje, ako strane ne žele, to je njihova odluka. Međutim, ako žele, EU će nastaviti da bude pokrovitelj dijaloga, ali onda očekujemo evropsko ponašanje. Evropsko ponašanje ne podrazumeva konstantno upiranje prstom u drugoga, već da vidite šta vi možete da uradite, posebno ako ste partner, ako vam najbliži partner kaže šta je put ka napred", istakao je Stano.

13.26 Kurti odgovorio Borelju: Policijske operacije na Kosovu nisu posao nijednog evropskog zvaničnika 

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je na sugestije koje mu je uputio visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj, među kojima se navodi da bi Kurti trebalo da odluke koje donosi koordinira sa Kforom i Euleksom. Kurti je tim povodom rekao, da policijske operacije nisu stvar bilo kog evropskog zvaničnika, prenosi Koha. Opširnije u posebnoj vesti.

11.59 Vučić: Kurti sam priznao da su pogazili norme međunarodnog prava

Na konferenciji za medije nakon sastanka sa slovenačkom predsednicom, Vučić je govorio o hapšenju pripadnika kosovske policije i ponovio da se nikada nije dogodilo da pripadnici sprske vojske ili policije pređu administrativnu liniju.

"Ako pitate KFOR oni će reći da statistički gledano Srbija to nikada nije uradila, sa druge strane, nekoliko stvari koje su veoma važne koje morate da znate, da uzmete da je Kurti sve rekao istinu, on je sam priznao da su oni pogazili sve norme međunarodnog prava. On je rekao da su oni bili 300 metara unutar teritorije administativne unutar KiM, je l vi znate da oni nemaju prava tu da budu. Oni kada priđu na kilometar moraju da prijave KFOR-u 36 sati ranije, nemaju pravo tu da budu uopšte, ne smeju po vojno-tehničkom sporazumu", rekao je Vučić.

Kada je reč o sastanku sa ambasadorima Kvinte, Vučić je rekao da je Srbija spremna da dostavi kompletan uvid u evidenciju.

"Ja sam ponudio ne samo da pogledaju sve snimke, spremni da dostavimo kompletan uvid, evidentnciju, sve da se vidi i policije i vojske. Ponudili smo lica koja su uhapsila, naša lica koja su uhapsila, da dovedu eskperta, da dovedu svoje poligrafiste i da im postave dva pitanja, jeste li učestvovali u hapšenju ovih lica i jeste li ih uhapsili na teritoji centralne Srbije ili AP Kosova i Metohije. I sva lica su spremna da odgovore na ta pitanja", rekao je Vučić.

On je dodao da je užasno teška situacija na KiM i da se trudimo da sačuvamo mir gotovo po svaku cenu, kao i da se nada da će EU i SAD imati dovoljno snage da urazume one koji se ponašaju iracionalno.

"Užasno teška situacija za nas, trudimo se da sačuvamo mir gotovo po svaku cenu, ali imamo posla sa ljudima koji po svaku cenu žele da ne bude mira. U svakom slučaju ostaje nam da se borimo i da se uzdamo u zdrav razum. I nadam se da će EU i SAD imati dovoljno snage da urazume one koji se ponašaju iracionalno, ništa više od toga", rekao je Vučić.

11.37 Turski kontigent KFOR-a u Zubinom Potoku

U Zubinom Potoku od jutros je, kao pojačanje KFOR-u, uočen turski kontigent, čije je raspoređivanje nedavno najavljeno. Pripadnici turskog kontigenta, čije je slanje zatražio NATO, stigli su nedavno na Kosovo i Metohiju zbog pogoršanja bezbednosne situacije potvrdio je nedavno na konferenciji portparol KFOR-a, pukovnik Andrea Galieni.

"Nakon što je 29. maja NATO štab odlučio da pojača vojnike KFOR-a slanjem dodatnih trupa, od 5. juna većina od 500 vojnika turskog kontigenta počelo je raspoređivanje na Kosovu. Do sada je raspoređivanje već završeno, oni su u kasarni i obučavaju se da za nekoliko dana budu spremni da budu raspoređeni tamo gde je potrebno i da podrže trupe KFOR-a", rekao je Galieni na konferenciji za medije 9. juna, i dodao da će oni biti na KiM dokle god to bude bilo potrebno.

U Zubinom Potoku trenutno je situacija mirna. Građani u tri opštine na severu protestuju od 29. maja zbog nasilnog upada tzv. Specijalnih jedinica Policije Kosova i gradonačelnika u zgrade opština. Mirna situacija je i u Zvečanu i Leposaviću.

11.36 Vučić: Sa Pirc Musar i o komplikovanosti situacije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar razgovarao o komplikovanosti situacije sa Prištinom, o neophodnosti deeskalacije i da joj je zahvalan, jer je želela da čuje našu argumentaciju.

Predsednica Slovenije rekao je da bi želela da dođe do implementacije ZSO, da ne vidim razlog da do implementacije ne dođe.

"U ovim teškim trenucima za Beograd i Prištinu apelujem da je dijalog jedino rešenje da se situacija smiri, ne želimo konflikte u regionu zapadnog Balkana, Kosovo mora da učini svoj deo posla", rekla je ona.

Tanjug/Zoran Žestić

 

10.46 Pogledajte uključenje dopisnice Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

10.45 Drecun: Ubacivanjem naoružane tročlane grupe, Kurti je podigao prag sukoba

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je ubacivanjem naoružane tročlane grupe u Srbiju, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, podigao prag sukoba.

On je za Tanjug rekao da, činjenica da su se pripadnici kosovske policije sa automatskim puškama našli veoma duboko unutar centralne Srbije, pokazuje da to nije slučajnost već namera, imajući u vidu da su imali i mogućnosti satelitske navigacije preko GPS-a, dvogled, opremu. Smatra da je tročalana naoružana grupa verovatni imali neki obaveštajno - izviđački zadatak da lociraju potencijalnu metu napada i upišu koordinate.

"Nemojte da zaboravite da smo imali pre par godina onu situaciju sa dronovima koji su sa teritorije KiM došli na područje centralne Srbije i da su tu obavljali snimanja vojno-logističke infrastrukture, što znači da bi to moglo u nekom trenutku da bude meta napada, ali je jako interesantan podatak koji je objavljen da su imali neke spiskove ljudi", rekao je Drecun i dodao da dok se ne sazna ko je na tim spiskovima, teško je da može da se izvuče određeni zaključak.

10.17 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija sa prelaza Merdare

Euronews

10.11 Vučić: Zamolio sam predstavnike Kvinte da spreče Kurtija da izazove rat na Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa predstavnicima EU i Kvinte zamolio da učine sve što je u njihovoj moći i spreče Aljbina Kurtija da izazove novi rat na Balkanu.

"Razgovarao sam sa predstavnicima EU i Kvinte. Zamolio sam ih da učine sve što je u njihovoj moći i spreče Kurtija da izazove novi rat na Balkanu", objavio je Vučić na instagramu. Predsednik Vučić sastao se sa predstavnicima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

Tanjug/Zoran Žestić

 

09.53 Kurti: Iznenađen sam ćutanjem međunarodne zajednice

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da je iznenađen "tolerancijom i ćutanjem međunarodne zajednice zbog postupaka Srbije", dan nakon što je srpska policija uhapila tri pripadnika specijalne jedinice kosovske policije, prenosi Koha. Kurti je tokom konferencije za medije, nakon sednice Saveta za bezbednost Kosova, pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd. Opširnije u posebnoj vesti.

09.24 Borelj Kurtiju: Izostanak deeskalacije će rezultirati negativnim posledicama 

Portparol Evropske komisije objavio je na svom Tviter nalogu integralni tekst odgovora Žozepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, na pismo premijera Kosova Aljbina Kurtija kome je nedvosmisleno predočio da će izostanak deeskalacije rezulturati negativnim posledicama o kojima su obaveštene sve države članice EU. 

Borelj konstatuje da se Kurti u svom pismu ne bavi ključnim elementima koji su bili okidač za izbijanje aktuelne krize, elementima koji bi morali biti rešeni kako bi se vratio mir na sever Kosova i Metohije.

On je podsetio Kurtija da se od njega očekuje da primeni elemente za deeskalaciju koji su usaglašeni dogovorom 27 zemalja članica EU i SAD navodeći da je prvi korak u tom smeru da četiri gradonačelnika u opštinama na severu KiM privremeno obavljaju svoje dužnosti izvan opštinskih zdanja.

"Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana već su to učinili. Verujemo da će i gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, koji su i članovi vaše stranke, ubrzo učiniti isto", navodi se u odgovoru Borelja.

09.11 Milićević: Bojim se da je ovo jako opasna faza 

Kako je za Euronews Srbija rekao Miodrag Milićević iz NVO "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice, boji se da je ovo jako opasna faza koja je produbljivanje postojećeg političkog konflikta, ali i fizičkog nasilja.

"Po prvi put je dobar deo međunarodne zajednice prihvatio sve činjenice koje su već bile predstavljene i sada je moguće zaustaviit spiralu ovih dešavanja koja prete da prerastu u konflikt koji je mnogo širi, i to međunarodna zajednica može da zaustavi. Poslednja dešavanja su bila alarm da je stalno prisustvo KFOR-a i te kako neophodno na severu Kosova sve dok se ne dođe do dogovora", rekao je on.

"Ne vidimo ni promil volje kosovskih vlasti da se popravi situacija i položaj srpske zajednice na Severu, bojim se da smo ušli u jako opasnu situaciju i da preti rizik od ozbiljnijeg konflikta, čak  i nasilja. To  je moguće zaustaviti isključivo i jedino konkretnijim i odlučnijim merama međunarodne zajednice, kaže on.

Euronews

09.03 Euronews Srbija na prelazu Merdare

Nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, kosovska vlada donela je odluku o zabrani ulaska srpske robe na Kosovo. Reporterka Euronews Srbija od jutros se nalazi na prelazu Merdare i ona navodi da je onemogućen prelazak kamiona sa srpskom robom, kao i praznih, ali koji imaju tablice koje izdaje MUP Republike Srbije. Putničkim automobilima prolaz je dozvoljen.

Euronews

Kako ona navodi, saobraćaj je veoma slab, a reč je o inače najfrekventnijem prelazu između Kosova i centralne Srbije. Prema nekim informacijama, prema selu Merdare nalazi se oko 50 kamiona.

Euronews

09.00 Svečlja: Odluka o zabrani ulaska kamiona iz Srbije do nove bezbednosne procene

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja saopštio je da je zabrana ulaska kamiona iz centralne Srbije na KiM uvedena iz bezbednosnih razloga, zbog hapšenja trojice kosovskih policajaca, prenosi Reporteri.

Svečlja je rekao da se iz bezbednosnih razloga na svim graničnim prelazima zabranjuje ulazak kamiona koja dolazi iz centralne Srbije i da će ta mera da se sprovodi do nove bezbednosne procene.

Odluka prištinskih vasti usledila je nakon što su pripadnici srpske policije uhapsili na teritoriji centralne Srbije trojicu naoružanih kosovskih specijalaca.

Sva trojica bila su naoružana automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa GPS uređajima, mapama i drugom opremom.

Komentari (0)

Srbija