Politika

Drecun: Priština je realizator ciljeva Zapada

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

10:45

Drecun: Priština je realizator ciljeva Zapada
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti "samo realizator ciljeva Zapada, odnosno toga da Srbija prizna Kosovo kao državu".

On je, gostujući na televiziji Pink, kazao da "mi ne shvatamo da je politički zapad još uvek u ratu sa Srbijom i da je sve što se trenutno dešava nastavak zločinačkog bombardovanja Srbije, ali umotano u drugačiji omot".

"Kurti je oruđe i sredstvo za realizaciju konačnih zahteva i interesa Zapada. Priština se danas samo sa Zapadom razilazi oko nekih taktičkih poteza, a sve ostalo im je zajedničko", kazao je Drecun.

On je naglasio da "Zapad i Priština imaju potpuno identičan cilj, a to je da se prizna lažna država Kosovo i tome im se poprilično žuri zbog predstojećih izbora u SAD-u i EU".

"Kurti to ne krije. On bi tu lažnu državu i u Ujedinjene nacije, jer bez toga ne mogu nikako da imaju državu u punom međunarodno-pravnom kapacitetu, a to ne  mogu da urade bez postizanja nekakvog konačnog sporazuma sa Beogradom", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, "do tog njihovog zajedničkog cilja kojeg žele da realizuju treba doći i sada se očekuje da Srbija prihvati činjenicu da će ta lažna država biti u UN i da Beograd treba da tretira Prištinu u međusobnim odnosima poštujući principe teritorijalnog identiteta i suvereniteta, odnosno principe koji važe među državama".

"Ako to prihvatite, vi onda tretirate sopstvenu južnu pokrajinu kao nekakvu državu, a to je nedopustivo", naglasio je Drecun i dodao da zbog svega toga sada Kurti pojačava svakodnevni teror nad Srbima, jer je tu Beograd kako kaže "najosetljiviji".

Rešavanje Kosovskog problema je, kako je naveo Drecun, "talac onoga što se dešava u Ukrajini i Kurti je u tome video šansu i da Beograd  predstavi u krajnje negativnom svetlu i optuži ga za dekstrukciju i destabilizaciju Kosova iako je Beograd potpuno opredeljen za miran politički način rešavanja Kosovskog problema".

Kurti će, kako je naglasio,iskoristiti svaku situaciju da optuži Beograd za neke tajne aktivnosti i tako pojača pritisak na našu zemlju.

"Sve ovo što se dešava na Kosovu i što Zapad toleriše ponašanje Prištine treba da nas dovede u situaciju da Zapad kaže:Pa dobro oni ne mogu da se dogovore, nema izlaza, pa ajde da mi sada nešto preduzmemo da ne bi situacija izašla izvan kontrole i šireg sukoba", naveo je Drecun i dodao da "to nije nepoznat mehanizam za rešavanje problema na međunarodnom planu".

Drecun je naglasio i da "dok Beograd preduzima sve mere za normalizaciju, Priština pojačava eskalaciju i priprema se za još jaču nestabilnost preduzima sve mere koje ka tome vode".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija