Politika

Judita Popović: Tužilaštvo i REM da reaguju zbog emitovanja uzenimirujućih fotografija Belivukovih žrtava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2021

-

19:10

Judita Popović: Tužilaštvo i REM da reaguju zbog emitovanja uzenimirujućih fotografija Belivukovih žrtava
Judita Popović: Tužilaštvo i REM da reaguju zbog emitovanja uzenimirujućih fotografija Belivukovih žrtava - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Drugi put za četiri meseca sinoć su na televiziji sa nacionalnom frekvencijom prikazane uznemirujuće fotografije žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja. Ovoga puta stravične slike na kojima se vide masakrirana tela, javnosti je obelodanio ministar policije Aleksandar Vuli, gostujući na Televiziji Pink. I tada i sada otvoreno je pitanje da li je primereno i u skladu sa propisima da se ovakav sadržaj pojavljuje u elektronskim medijima.

Euronews Serbia

Judita Popović, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, za Euronews Srbija kaže da su nadležno Tužilaštvo i REM trebalo da reaguju i kada su prvi put prikazane ovakve slike i naglasila da bi zakoni trebalo da važe za sve.

"Tužilaštvo treba da reaguje jer su to dokazi iz krivičnog postupka, a REM jer je to kršenje zakona koji se odnosi na medije. Mislim da je time što je izostala reakcija, samo došlo do ovakve situacije, a to je da se ovo ponavlja", rekla je ona.

Kako je nepomenula, u četiri meseca smo "drugi put svedoci krajnje uznemirujućih snimaka". Na pitanje da li postoje određene sankcije za emitere koji dopuste ovakav sadržaj, Popovićeva navodi da postoje i da bi trebalo nešto da se preduzme.

"Radi se o tome da su te prekršaje činili najviši državni zvaničnici na televizijama s nacionalnom pokrivenošću, a izostanak rekacije pokazuje da nije slučaj da zakoni važe za sve", napominje ona.

Popović dodaje da bi REM trebalo da pokrene postupak po službenoj dužnosti, ne čekajući da neko pokrene slučaj.

"Ne znam kako će REM da postupa jer se se ponovo radi o visokom državnom zvaničniku, ministru policije, a očigledno da postoji određena rezerva da se raguje na takvo postupanje. REM mogao da izrekne određene mere, kao što su upozorenja, zabrana emitovanja određenog programskog sadržaja, odnosno da postoje načini da se medijska scena uredi i da se spreči ovo što se događa. Tužilaštvo bi trebalo da reaguje zbog zloupotrebe dokaza.", napomenula je ona.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić na svom tviter nalogu napisao je da "jednom kada stvorimo pravnu državu, prikazivanje fotografija obezglavljenih ljudi iz tekuće istrage proučavaće se na Pravosudnoj akademiji kao primer onoga što se nikada ne sme događati". 

"Najpre tužilaštvo, a za njim i druge institucije će raditi svoj posao. Do tada Hit tvit", napisao je Majić.

Vulin je izjavio danas da je da su MUP i Tužilaštvo od početka imali sve fotografije i ostale dokaze, ali da se "strpljivo čekalo da se ispuni zakonska procedura i da se sa dokazima upoznaju i okrivljeni i oštećeni".

"Zato što smo poštovali zakon, trpeli smo napade, uvrede i laži, ali sada je došlo vreme da odgovorimo istinom", poručio je Vulin i istakao da se posle objavljivanja u javnosti fotografija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihovog mučenja žrtava pokrenuta kampanja da, kako kaže, nije važno da li su i kako oni izvršili zverstva, već to zašto su dokazi njihovih zločina predati na uvid javnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija