Politika

Gujon: Za identitet važni i državni simboli poput himne i zastave

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

13:10

Gujon: Za identitet važni i državni simboli poput himne i zastave
Tanjug video - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas da treba obeležavati 15. septembar i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer su pored jezika, pisma i kulture za identitet važni i državni simboli, poput himne i zastave.

"Mnogi narodi u svetu imaju Dan zastave decenijama, poneki i vekovima. Imaju Amerikanci, Rusi i mnogi drugi. Nažalost, dugi niz godina Srbi i Srbija nisu imali taj dan. Zato je velika stvar što je pre tri godine na predlog predsednika Aleksandra Vučića odlučeno da 15. septembar bude Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", rekao je Gujon.

Govoreći u Istorijskom muzeju Srbije, na promociji spota za tradicionalnu pesmu "Srpkinjica jedna mala", koju je u novom aranžmanu snimila pevačica Branka Zečević povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Gujon je podsetio da je 15. septembra 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu, čime je počelo oslobađanje Srbije, ali i Evrope.

Istakavši da su danas mladima potrebni primeri, Gujon je dodao da su to srpski vojnici, koji su ginuli za slobodu, ali da se mogu ugledati i na srpske sportiste, poput tenisera Novaka Đokovića "koji je pobedio ceo jedan sistem i pokazao da je najjači".

"Ne samo zato što je najbolji sportista, nego je i jedan od najvećih Srba, koji su kroz istoriju pokazali svoju plemenitost kroz borbu i tako što nikad nisu odustali", istakao je Gujon.

Primetio je da se tokom neverovatnog, veličanstvenog dočeka košarkaša i nacionalnog ponosa Srbije i srpskog naroda Đokovića mogla videti "cela omladinu ujedinjena uz pesme, himnu, uz svoje zastave".

Prema njegovim rečima, velika prednost Srba je što pored državnih simbola imaju i svoju narodnu zastavu, trobojku bez grba, koja predstavlja srpski narod gde god da živi.

"Širom naše planete 15. septembra u 20 zemalja mi ćemo da obeležimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U 20 zemalja, gde god kuca srpsko srce, vijoriće se i srpska trobojka, srpska zastava", rekao je Gujon.
 

Komentari (0)

Srbija