Fokus

Indija, Brazil i Južna Afrika traže reformu Saveta bezbednosti UN

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2023

-

16:15

Indija, Brazil i Južna Afrika traže reformu Saveta bezbednosti UN
AP/John Minchillo - Copyright AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Indije, Brazila i Južnoafričke Republike poručili su danas, nakon sastanka na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, da je neophodna reforma Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Zvaničnici su podržali “legitimnu želju afričkih zemalja da imaju stalno prisustvo u Savetu bezbednosti UN i podržali želju Brazila i Indije da dobiju stalna mesta u Savetu bezbednosti”.

”Ministri su istakli da, iako sveobuhvatna reforma sistema Ujedinjenih nacija ostaje najvažnije međunarodno pitanje, reforma  Saveta bezbednosti treba da ostane hitan i glavni prioritet”, navodi se u zajedničkom saopštenju trojice zvaničnika, prenosi RIA.

Dodaje se da su ministri razočarani zbog, kako navode, paralize uočene na međuvladinim pregovorima o reformi Saveta bezbednosti UN, “kojima nedostaje transparentnost u metodama rada i koji nisu doveli do opipljivog napretka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija”. 

Oni su pozvali na jačanje napora za postizanje konkretnih rezultata u utvrđenom vremenskom okviru, sa ciljem da se što pre sprovede sveobuhvatna reforma Saveta bezbednosti.

”Ministri su ponovo potvrdili svoju posvećenost proširenju članstva u Savetu bezbednosti kako bi se uključili i predstavnici zemalja u razvoju u Africi, Aziji i Latinskoj Americi,  kako u stalne, tako i u nestalne kategorije, ali i kako bi se došlo do reformisanog, reprezentativnog, fer, odgovornog i efikasnog Saveta bezbednosti UN, koji odražava trenutnu globalnu realnost", navodi se u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet