Fokus

Tramp se pojavio u žalbenom postupku po tužbi za prevaru, završene uvodne izjave

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

21:03

Tramp se pojavio u žalbenom postupku po tužbi za prevaru, završene uvodne izjave
Tramp se pojavio u žalbenom postupku po tužbi za prevaru, završene uvodne izjave - Copyright Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

U Njujorku je završeno iznošenje uvodnih izjava na suđenju bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu koji se suočava sa optužnicom da je lažno predstavljao vrednost svoje imovine.

"Donald Tramp je godinama lažno predstavljao vrednost svoje imovine da bi se obogatio i prevario sistem", rekla je državna tužiteljka Letiša Džejms, prenosi Njujork tajms.

Dodala je da "bez obzira na to koliko ste bogati ili moćni, u ovoj zemlji za vas ne važe posebni zakoni".

Prema njenim rečima, bivši američki predsednik je preuveličavao svoje bogatstvo za više od dve milijarde dolara. Tramp je, sa druge strane, novinarima poručio da tužiteljka pokušava da mu našteti jer ankete pokazuju da ima podršku Amerikanaca.

"Nema zločina. Sprovodi se zločin protiv mene", poručio je bivši predsednik SAD.

U svojim uvodnim izjavama, tužioci su se fokusirali na mehanizme kojima se procenjuje vrednost imovine, dok su Trampovi advokati tvrdili da nema ničeg spornog u finansijskim izveštajima njihovog klijenta, navodi Njujork tajms.

Tužiteljka Džejms traži da se Trampu izrekne kazna od 250 miliona dolara i da mu zauvek bude zabranjeno da posluje u Njujorku.

Tramp se danas i lično pojavio u Njujorku na žalbenom sudskom postupku, koji se vodi u okviru tužbe koja bi ga mogla koštati kontrole nad poslovnom zgradom Kula Tramp u Njujorku i drugim vrednim imanjima, čime je održao obećanje da će braniti svoju reputaciju u ovom slučaju koji naziva "lažnim".

Tramp, koji je političku karijeru izgradio kao poznati milijarder za nekretnine i majstor "umetnosti dogovora", dobrovoljno se pojavio na suđenju koje za njega ima veliki značaj, naveo je AP.

Državna tužiteljka Leticija Džejms optužuje Trampa i njegovu kompaniju da su obmanjivali banke, osiguravajuće kuće i druge poslovne subjekte, tako što su ih učestalo obmanjivali i lažirali finansijske izveštaje o Trampovom imovinskom stanju.

Sudija Artur Engoron, koji će u ovom postupku bez porote samostalno odlučivati o žalbi, već je prvostepeno presudio da je Tramp počinio prevaru u svom poslovanju.

Tužiteljka Džejms, demokrata, traži da se Tramp kazni sa 250 miliona dolara i da mu se zabrani da posluje u Njujorku.

Prošlonedeljna prvostepena odluka sudije, ukoliko bude potvrđena i u žalbenom postupku, mogla bi da primora Trampa da se odrekne svoje imovine u Njujorku, uključujući i zgradu Kula Tramp, poslovnu zgradu na Volstritu, terene za golf i imanje u predgrađu Njujorka.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet