Fokus

Odluka njujorškog sudije: Tramp je godinama obmanjivao banke gradeći poslovnu imperiju

Komentari

Autor: AP

26/09/2023

-

23:27

Odluka njujorškog sudije: Tramp je godinama obmanjivao banke gradeći poslovnu imperiju
Tanjug/AP/Artie Walker Jr. - Copyright Tanjug/AP/Artie Walker Jr.

veličina teksta

Aa Aa

Njujorški sudija Artur Engoron, odlučujući u utorak u građanskoj parnici koju je pokrenula njujorška državna tužiteljka, utvrdio je da su bivši predsednik SAD Donald Tramp i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravače i druge tako što su masovno precenjivali njegovu imovinu i preuveličavali njegovu neto vrednost na papirima korišćenim za sklapanje poslova i obezbeđivanje finansiranja, prenosi AP.

Odluka, doneta nekoliko dana pre početka suđenja bez porote u tužbi državnog tužioca Letiše Džejms, najsnažnije je do sada odbacivanje Trampovog pažljivo oblikovanog imidža bogatog i oštroumnog mogula za nekretnine koji je postao politički moćnik, piše AP. 

Osim pukog razmetanja svojim bogatstvom, Tramp, njegova kompanija i ključni rukovodioci su više puta lagali o njima u njegovim godišnjim finansijskim izveštajima, ubirajući koristi kao što su povoljni uslovi kredita i niže premije osiguranja, otkrio je Engoron.

Takvom taktikom prekršen je zakon, ocenio je sudija, odbacivši Trampovu tvrdnju da ga je odricanje od odgovornosti u finansijskim izveštajima oslobodilo bilo kakvog pogrešnog postupka.

Odluka sudije Engorona prethodi suđenju koje je zakazano za ponedeljak.

Letiša Džejms, demokrata, digla je tužbu protiv Trampa i njegovih odraslih sinove prošle godine, stavljajući im na teret široko rasprostranjenu prevaru povezanu sa Trampovom organizacijom i tražeći kaznu od 250 miliona dolara i profesionalne sankcije.

Ona je tužila Trampa u septembru 2022, optužujući njega i firmu da su čitavu deceniju lagali o vrednosti svoje imovine i neto bogatstvu 45. predsednika SAD, kako bi dobili bolje uslove za bankarske kredite i osiguranje.

Ona je rekla da je Tramp uvećao sopstvenu neto vrednost za čak 2,23 milijarde dolara, a jednom merom i čak 3,6 milijardi dolara, na godišnjim finansijskim izveštajima datim bankama i osiguravajućim kompanijama.

Državna tužiteljka je rekla da imovina čija je vrednost "naduvana" obuhvata Trampovo imanje Mar-a-Lago na Floridi, njegov stan u potkrovlju kule na Menhetnu i razne poslovne zgrade i terene za golf.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet