Fokus

Otvoren međunarodni forum Pojas i put, Si: Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

08:28

Otvoren međunarodni forum Pojas i put, Si: Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama
Otvoren međunarodni forum Pojas i put, Si: Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama - Copyright Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping je danas u obraćanju na otvaranju Trećeg međunarodnog strateškog foruma "Pojas i put" u Pekingu najavio osam velikih mera za izgradnju visokokvalitetne saradnje u okviru  ove incijative, prenosi Sinhua.

On je saopštio da će Kina ubrzati razvoj visokokvalitetnih redovnih teretnih vozova između Kine i EU, i organizovati Forum za međunarodnu saradnju, kao i da će raditi sa svim stranama na izgradnji novog logističkog kanala u Aziji i Evropi podržanog železničkim i drumskim saobraćajem i aktivno ubrzati izgradnju novog kopnenog i pomorskog koridora i vazduhoplovnog Puta svile.

Si je rekao da inicijativa "Pojas i put" podržava izgradnju otvorene svetske ekonomije i da će Kina stvoriti pilot zonu saradnje e-trgovine i potpisati sporazume o slobodnoj trgovini i zaštiti investicija sa velikim brojem zemalja, kao i da će potpuno ukinuti ograničenja pristupa stranim ulagačima u proizvodni sektor.

Kineski predsednik je najavio će nastaviti pragmatičnu saradnju i da će u tom smislu Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine otvoriti okvir finansiranja u vrednosti od 48,75 milijardi dolara, a kroz Fond Puta svile prikupiće se dodatnih 11 milijardi dolara za podršku zajedničkoj izgradnji projekata na "Pojasu i putu" na tržišno orijentisan i komercijalan način.

Si je govorio i o promovisanju zelenog razvoja i naglasio da će Kina nastaviti da produbljuje saradnju u zelenoj infrastrukturi, zelenoj energiji i zelenom saobraćaju i povećaće podršku Međunarodnoj alijansi za zeleni razvoj " Pojas i put". 

"Kina će nastaviti da održava konferenciju o zelenim inovacijama "Pojas i put" i izgraditi mehanizam dijaloga i razmene za fotonaponsku industriju i zelenu i niskougljeničnu mrežu", rekao je Si.

On je dodao i da će Kina nastaviti da sprovodi akcioni plan tehnoloških inovacija Pojasa i puta, organizovati prvu konferenciju o naučno-tehnološkim razmenama incijative, povećati u narednih pet godina na stotinu broj laboratorija osnovanih zajedničkom izgradnjom i podržavati mlade naučnike drugih zemalja da rade na kratkoročnim programima u Kini.

"Kina će na ovogodišnjem forumu predložiti Inicijativu za globalno upravljanje veštačkom inteligencijom, i spremna je da pojača razmene i dijalog sa drugim zemljama u cilju ostvarenje zdravog, urednog i bezbednog razvoja globalne veštačke inteligencije", saopštio je kineski predsednik.

Si je najavio da će Kina raditi na međuljudskoj razmeni i organizovati Forum Lijangdžu, čime će produbiti međucivilizacijski dijalog država učesnika izgradnje Pojasa i puta.

"Na osnovu već formiranih unija međunarodnih pozorišta, festivala, muzeja, galerija i biblioteka Puta svile, osnovaćemo i Uniju turističkih gradova Puta svile. Nastavićemo da sprovodimo program Kineskih vladinih stipendija Puta svile", najavio je Si.   

On je još rekao da će Kina objaviti sa svojim partnerima Dostignuća i perspektive izgradnje nepodmitljive Inicijative "Pojas i put" i promovisati  saradnju zasnovanu na integritetu i najavio dalje održavanje Foruma međunarodne saradnje "Pojas i put" i uspostavlajnje sekretarijata za forum samita.

Si je takođe dodao da je se u okviru ovog samita održava i poslovni forum, na kome su postignuti sporazumi o saradnji u vrednosti od 97,2 milijarde dolara.

Kineski predsednik poručio je da su se u toj saradnji "nacrti pretvorili u prave projekte". 

Si je još naglasio da Kina ne prihvata blokovsku politiku i da se protivijednostranim sankcijama.

"Ne učestvujemo u ideološkoj konfrontaciji, geopolitičkim igrama ili blokovskoj političkoj konfrontaciji. Protivimo se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza", saopštio  je kineski predsednik Si Đinping danas na ceremoniji otvaranja Trećeg međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

On je dodao da Kina ne teži izolovanoj sopstvenoj modernizaciji, već je spremna da uloži napore da sprovede modernizaciju svih zemalja sveta.

Obraćajući se pred više od 1.000 kineskih i stranih delegata  Si je rekao da je takva kineska politika pojačala protok robe, kapitala, tehnologije i ljudskih resursa u zemlje koje učestvuju u inicijativi, prenosi Rojters.

"Kina je postala glavni trgovinski partner za više od 140 zemalja i regiona, a postaje i glavni izvor investicija za sve veći broj zemalja“, naglasio je predsednik Kine.

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put" otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. 

"Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama"

Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama, saopštio je kineski predsednik Si Đinping danas na ceremoniji otvaranja Trećeg međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

"Ne učestvujemo u ideološkoj konfrontaciji, geopolitičkim igrama ili blokovskoj političkoj konfrontaciji. Protivimo se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza", izjavio je kineski predsednik, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da Kina ne teži izolovanoj sopstvenoj modernizaciji, već je spremna da uloži napore da sprovede modernizaciju svih zemalja sveta,

Sa Putinom o bilateralnim odnosima i trgovini

Kineski predsednik Si Đinping pohvalio je danas u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom odnose dve zemlje i istakao da se međusobno političko poverenje Kine i Rusije kontinuirano produbljuje. 

Si je istakao da su dve zemlje održale blisku i efikasnu stratešku koordinaciju i da je obim bilateralne trgovine dostigao istorijski maksimum, koji napreduje ka cilju od 200 milijardi dolara koji su dve strane postavile, prenosi Sinhua.

Profimedia

 

Agencija RIA Novosti navodi da je Si na bilateralnim razgovorima sa Putinom naveo da su lideri Rusije i Kine održali 42 sastanka od 2013. godine, uspostavili dobre radne odnose i čvrsto prijateljstvo.

"U sadašnjim uslovima potrebna je bliska spoljnopolitička koordinacija, Rusija i Kina na taj način grade saradnju", rekao je Putin.

Prema njegovoj oceni, Rusija i Kina će do kraja kalendarske godine premašiti nivo trgovinskog prometa od 200 milijardi dolara.

Komentari (0)

Svet