Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Sirene u više izraelskih gradova, dvoje talaca bezbedno napustilo Pojas Gaze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2023

-

07:50

RAT IZRAELA I HAMASA Sirene u više izraelskih gradova, dvoje talaca bezbedno napustilo Pojas Gaze
RAT IZRAELA I HAMASA Sirene u više izraelskih gradova, dvoje talaca bezbedno napustilo Pojas Gaze - Copyright Tanjug/AP/ Mahmoud Illean, Abed Khaled, Hassan Eslaiah, Leo Correa, Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa ušao je u 14. dan. Humanitarna situacija u pojasu Gaze sve je kritičnija a UN pozivaju na hitnu pomoć civilima, navodeći da je potrebno 100 kamiona humanitarne pomoći dnevno.  I dok iz sveta stižu pozivi na "humanitarnu pauzu" u ovoj oblasti kako bi se osiguralo da pomoć može da stigne do onih kojima je neophodna, sukobi ne prestaju, a izraelski ministar ekonomije Nir Barkat poručuje da IDF ima "zeleno svetlo" da krene u Gazu kad god bude spreman.

Ključni događaji:

  • Egipatski državni mediji: Prelaz Rafa se otvara u petak
  • Barkat: Izraelska vojska ima "zeleno svetlo" da uđe u Gazu kad god bude spremna
  • Zastava UN na prelazu Rafa, kako bi se sprečili vazdušni udari Izraela
  • Ratni brod američke mornarice presreo više projektila u blizini Jemena
  • Fon der Lajen: Stvarni rizik od prelivanja rata na region

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.37 Hamas saopštio da je u kontaktu sa posrednicima po pitanju talaca

Islamistički militantni pokret Hamas u Pojasu Gaze saopštio je danas da sarađuje sa "svim posrednicima na sprovođenju odluke pokreta o rešavanju pitanja civila pod odgovarajućim bezbednosnim uslovima", prenosi Rojters. Veruje se da je Hamas uzeo oko 200 talaca, uključujući strane državljane, tokom napada na Izrael koji je počeo 7. oktobra.

23.36 Bajden razgovarao sa majkom i ćerkom koje je Hamas oslobodio

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa majkom i ćerkom, američkim državljankama koje su bile taoci Hamasa, potvrdila je večeras Bela kuća. Bajden je prethodno objavio i saopštenje u kojem se navodi da je "presrećan" što će se njih dve "uskoro ponovo spojiti sa svojom porodicom".

On je rekao da su američki građani koje je Hamas držao kao taoce od 7. oktobra "izdržali strašno iskušenje u proteklih 14 dana", dodajući da će imati punu podršku američke vlade u "oporavku i lečenju".

Bajden je zahvalio vladama Katara i Izraela što su zajedno radile na njihovom oslobađanju i rekao da njegova vlada radi "danonoćno" na oslobađanju američkih državljana koje je Hamas uzeo kao taoce.

"Kao predsednik, nemam veći prioritet od bezbednosti Amerikanaca koji su taoci širom sveta", rekao je Bajden u saopštenju koej prenosi BBC.

Jonathan Ernst/Pool via AP

 

23.30 Francuska: Raketa koja je pogodila bolnicu najverovatnije palestinska

Francuska je postala poslednja nacija koja je zaključila da eksplozija u bolnici Al-Ahli u Gazi nije bila rezultat izraelskog raketnog udara, već najverovatnije palestinske rakete koja nije ispalila, prenosi Rojters.

Associated Press

23.04 Izraelska vojska presrela dron iz Libana i dejstovala na položaje Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage(IDF) saopštile su da su presrele „metu“ za koju se veruje da je dron, koja je krenula ka izraelskom vazdušnom prostoru iz Libana. IDF kaže da objekat nije uspeo da uđe u izraelski vazdušni prostor. Odvojeno, IDF je saopštio da je izvršio udar na više položaja Hezbolaha u južnom Libanu, prenosi di Tajms of Izrael.

23.02 Ko su majka i ćerka koje je oslobodio Hamas?

Dvoje američkih državljana koje je Hamas oslobodio "iz humanitarnih razloga" su Džudit Raanan i njena kćerka Natali, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, a vest o oslobađanju Amerikanki potvrđena je i iz kabineta izraelskog premijera Banjamina Netanijahua.

Hagari je za Tajms of Izrael potvrdio je da je Hamas oslobodio Džudit Raanan i njenu kćerku Natali i da su u rukama izraelskih trupa i osudio tu militantnu grupu zbog toga što drži još oko 200 zarobljenika.

Njih dve žive u Evanstonu u Ilinoisu kod Čikaga i došle su u Izrael da proslave 85. rođendan rođaka i jevrejske praznike, kazao je njihov rabin.

Porodica Raanan je slavila Simhat Toru u Nahal Ozu, kibucu u Izraelu oko 1,6 kilometara od granice sa Gazom kada je počeo napad Hamasa.

Natali Raanan (18), nedavno je završila srednju školu i radovala se što će napraviti pauzu i posetiti porodicu u inostranstvu, rekao je njen ujak Avi Zamir u Evanstonu prošle nedelje.

22.45 Libanska vlada poziva Izrael da proglasi 48-časovni prekid vatre

Libanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib zatražio je danas od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre. "Hajde da pozovemo na prekid vatre i vidimo šta će se desiti“, rekao je ministar, prenosi Si-En-En.

Habib je izjavio za američku televiziju da je njegova zemlja veoma zabrinuta da bi se rat mogao proširiti na region. "Mi zaista ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Mi razgovaramo sa različitim organizacijama. Ali to nije pod kontrolom jer sve zavisi od onoga što se događa u Gazi", rekao je libanski ministar.

22.40 Objavljena prva fotografija majke i ćerke koje je Hamas pustio

09.54 Izrael naredio evakuaciju pet škola u Gazi "što je brže moguće"

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je da je dobila upozorenje od Izraela da evakuiše pet škola "što je brže moguće". Sve škole su u gradu Gaza, u blizini baptističke bolnice Al-Ahla u severnoj Gazi, prenosi AFP. "Uradili smo šta smo mogli da se pobunimo i odbacimo ovu odluku, ali to znači da od sada ovi objekti više nisu bezbedni", navodi UNRWA.

21.40 Rakete ispaljene iz Gaze pogodile dve lokacije u Aškelonu

Rakete koje su lansirane iz Pojasa Gaze na južni priobalni grad Aškelon u poslednjem baražu, izazvale su štetu, potvrdile su izraelske vlasti. Vatrogasno-spasilačka služba kaže da proverava dva mesta na kojima su pale rakete u grad. Jedna raketa je direktno pogodila kuću, a druga više automobila, prenosi "Times of Israel". Za sada nema povređenih.

21.30 Sirene u više izraelskih gradova

Militanti Hamasa u Pojasu Gaze nastavili su danas da raketama gađaju Izrael, a vazdušna opasnost proglašena je u više gradova, piše Tajms of Izrael. Sirene su se večeras oglasile u pograničnim naseljima sa Gazom, uključujući Sderot, kao i u Aškelonu, Ašdodu i nekoliko obližnjih gradova.

20.58 Majka i ćerka koje je Hamas pustio, vratile se u Izrael

Džudit i Natali Raan vratile su se u Izrael nakon što su ih Hamasovi militanti držali kao taoce od 7. oktobra, navodi se u saopštenju iz kancelarije Benjamina Netanjahua.

Netanjahuov izaslanik za taoce Gal Hirš, zajedno sa zvaničnicima Izraelskih odbrambenih snaga, susreo se sa njima na granici sa Gazom i trenutno ih vode u obližnju vojnu bazu gde će se ponovo spojiti sa porodicom koja ih tamo čeka, saopšteno je.

"Vlada Izraela, izraelska vojska i ceo bezbednosni establišment nataviće da radi na najboljim mogućnostima i naporima kako bi locirali sve taoce i vratili ih kući", dodaje se u saopštenju.

Tanjug/AP/Raanan Family

Džudit i Natali Raanan

20.24 Bajden: Kamioni sa humanitarnom pomoći bi trebalo da uđu u Gazu "u narednih 24 do 48 sati"

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da veruje da bi kamioni koji prevoze preko potrebnu humanitarnu pomoć trebalo da uđu u Gazu "u narednih 24 do 48 sati". Upitan o kamionima pomoći koji dolaze do Gaze, Bajden je rekao da je "dobio dozvolu" od Izraelaca i predsednika Egipta Abdela Fatala el-Sisija.

"Auto-put je morao da se popravi jer je bio u veoma lošem stanju, a verujem da će u narednih 24 do 48 sati ući prvih 20 kamiona", rekao je on.

20.19 Egipat: Nismo odgovorni što nema kretanja između Pojasa Gaze i Egipta

Egipat ne treba kriviti za zatvaranje prelaza Rafa između Pojasa Gaze i Egipta "uprkos izraelskim ciljanim napadima i odbijanju da se otvore granice i pusti pomoć", rekao je večeras portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zejid. On je na platformi X (Tviter) naveo da "prelaz Rafa otvoren i da Egipat nije odgovoran za to što državljani trećih zemalja ne mogu da izađu", prenosi Rojters.

profimedia

 

20.00 Erdogan i Al Sisi razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze i isporuci pomoći

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi razgovarali su danas o onome što je tursko predsedništvo nazvalo "izaraelskim kršenjem ljudskih prava u Pojasu Gaze", kao i o načinima za isporuku humanitarne pomoći u tu oblast. Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao egipatskom predsedniku da "ćutanje Zapada " o bombardovanju bolnica, škola i bogomolja pogoršava situaciju u Gazi, navodi se u saopštenju kabineta turskog predsednika.

19.37 PRCS: Izraelska vojska zahteva evakuaciju bolnice Al Kuds

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da izraelska vojska zahteva evakuaciju bolnice Al Kuds, kao i da se sve operacije suočavaju sa "nesporednjom pretnjom".

PRCS je u "hitnom apelu" na drušvenim medijima rekao da je bolnica "utočište za više od 400 pacijenata i oko 12.000 raseljenih civila".

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i spreči još jednu katastrofu kao što je bolnica Al-Ahli", navodi se.

19.17 Izrael potvrdio da je Hamas oslobodio dvoje talaca, prenose državni mediji

18.58 Hamas oslobodio dvoje talaca

Hamas je objavio saopštenje u kojem navodi da je oslobodio dvoje američkih državljana - majku i njenu ćerku "iz humanitarnih razloga". Taj korak je usledio nakon napora Katara da "dokaže američkom narodu i svetu da su Bajdenove tvrdnje i njegove fašističke administracije lažne i neosnovane", rekao je portparol Hamasa.

18.24 Iran: Izraelska kopnena operacija u Gazi zakomplikovala bi situaciju

Izraelska kopnena operacija u Gazi zakomplikovala bi situaciju sa humanitarne i bezbednosne tačke gledišta, izjavio je danas iranski ministar odbrane, general Mohamed Reza Aštijani. „Ulazak vojske izraelskog režima u Gazu i izvođenje kopnene operacije zakomplikovaće situaciju sa humanitarne i bezbednosne tačke gledišta“, rekao je Aštijani tokom telefonskog razgovora sa iračkim kolegom Sabetom Muhamedom Saidom, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na iranske medije.

Associated Press

18.20 Riši Sunak se sastao sa Abasom

Britanski premijer Riši Sunak se sastao sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom tokom njegovog putovanja u Egipat. Dvojica lidera su "osudila Hamasov terorizam i naglasila da Hamas ne predstavlja palestinski narod", navodi se u saopštenju Sunakove kancelarije. Britanski premijer je takođe izrazi "duboko saučešće zbog gubitka života civila u Gazi" i ponovio britansku "dugogodišnju posvećenost rešenju o dve države".

Tanjug/AP/Saudi Press Agency

 

17.42 Ruski ambasador: Moskva u kontaktu sa Hamasom, pokušavamo da oslobodimo taoce

Ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov rekao je danas da je Moskva u kontaktu sa predstavnicima Hamasa kako bi se oslobodili taoci koje je ova militantna grupa otela 7. oktobra. "Naravno, imamo kontakte sa predstavnicima Hamasa, i pre svega, naši kontakti su usmereni ka spašavanju sa mesta gde se (taoci) sada nalaze", prenela je ruska "Izvestija" reči Viktorova.

17.35 SAD: Na Kapitolu pojačano obezbeđenje zbog antiratnih protesta

Mere bezbednosti na Kapitolu u Vašingtonu pojačane su danas zbog mogućih demonstracija, napisala je kongresmenka Mardžori Tejlor Grin na društvenim mrežama. U međuvremenu, brojne organizacije pozivale su na još jedan miting podrške prekidu vatre u Gazi, prenela je agencija RIA Novosti. "Upozoreni smo da bi se simpatizeri terorista koji su se u sredu pobunili kod Kenon bildinga mogli vratiti danas“, navela je Grin.

Ranije ove nedelje u Vašingtonu je održan veliki antiratni skup. Među njegovim organizatorima bili su članovi jevrejskog pokreta Glas za mir. Na skupu, koji je održan u blizini kompleksa kongresne zgrade, na desetine demonstranata ušlo je u jednu od njih.

AP Photo/Jose Luis Magana

 

17.13 Teheran: Izrael mora biti kažnjen zbog zločina

Portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani izjavio je danas da Izrael, nakon napada u Gazi na bolnicu, brojne džamije i poslednjeg bombardovanja grčke pravoslavne crkve, "mora biti kažnjen zbog užasnih zločina". "Tamo (u crkvi) se sakrilo oko 1.000 ljudi, uglavnom je reč o ženama i deci, nažalost desetine njih su postali mučenici ili su ranjeni, i to je još jedna mračna i sramna stranica u dugačkoj istoriji ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i cionističkog režima, kao i njihovih političkih, vojnih i bezbednosnih zločinačkih lidera", napisao je Kanani na platformi X (Tviter). On je dodao da se Izrael "ne pridržava nikakvih vrednosti i načela".

17.11 Izrael: Rekordan broj građana zatražio dozvolu za nošenje oružja

Izraelsko ministarstvo za nacionalnu bezbednost zabeležilo je rekordan skok prijava građana da im se dozvoli nošenje oružja, saopštilo je danas to ministarstvo. "Došlo je do skoka od nekoliko stotina procenata u zahtevima za nošenje oružja. Od početka neprijateljstava, oko 100.000 civila je zatražilo dozvolu", navodi se u saopštenju, preneo je CNN. Ministarstvo navodi da su od napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra, značajno povećani zahtevi za izdavanje dozvola za nošenje oružja.

Tanjug/AP/Oded Balilty

 

16.25 Amnesti: Izraelske napade istražiti kao ratne zločine

Amnesti internešenel (AI) saopštio je danas da, "dok izraelske snage nastavljaju da intenziviraju svoj kataklizmični napad na okupirani Pojas Gaze", ta nevladina organizacija je dokumentovala "bespravne izraelske napade, uključujući i neselektivne napade koji su izazvali masovne civilne žrtve i moraju biti istraženi kao ratni zločini".

Predstavnici organizacije razgovarali su sa preživelima i očevicima, analizirali satelitske slike i potvrdili fotografije i video snimke kako bi istražili bombardovanja koja su izvele izraelske snage u periodu između 7. i 12. oktobra, koje su, kako dodaje AI na svom sajtu, izazvale strahovita razaranja, a u nekim slučajevima pobijene su cele porodice.

16.16 Nemačka ministarka unutrašnjih poslova predlaže deportaciju pristalica Hamasa

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer saopštila je danas da pristalice palestinske militantne grupe Hamas treba da budu deportovane iz Nemačke u zemlje gde je to moguće, i dodala da će vlasti budno pratiti potencijalne islamističke napade. ''Ako smo u mogućnosti da deportujemo pristalice Hamasa, moramo to i uraditi'', rekla je Fezer nakon sastanka sa zvaničnicima nemačke Federalne kriminalističke policije, prenosi Gardijan.

15.47 Makron rekao porodicama francuskih talaca da Francuska čini sve za oslobađanje

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je putem video veze sa članovima porodica francuskih državljana koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze i rekao da Francuska čini sve za njihovo oslobađanje.

Makron je rekao da je, zajedno sa svim službama francuske države, u potpunosti mobilisan za oslobađanje francuskih talaca. 

Tanjug/AP/Benoit Tessier

 

Makron je napisao na platformi X (Tviter) da Francuska ne napušta svoj narod i da čini sve za oslobađanje i povratak francuskih talaca.

"Nacija stoji uz njih", naveo je Makron.

15.35 Lideri GCC i ASEAN osudili sve napade na civile u Gazi i pozvali na mirno rešenje

Lideri zemalja Saveta za saradnju arapskih država Zaliva (GCC) i zemalja ASEAN-a na samitu u Rijadu u Saudijskoj Arabiji izrazili su danas ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Gazi i osudili sve napade na civile, pozivajući na mirno rešenje sukoba.

U zajedničkoj izjavi nakon samita dva bloka, lideri su istakli važnost obezbeđivanja pristupa humanitarnoj pomoći za stanovnike Gaze i pozvali na obnavljanje u snabdevanju strujom i vodom.

U izjavi se poziva i na oslobađanje civilnih talaca koje drži Hamas. Smatra se da Hamas drži oko 200 talaca, od kojih su većina Izraelci, a ostali turisti. 

profimedia

 

Lideri GCC i ASEAN-a takođe su naglasili potrebu da se radi na mirnom rešenju sukoba u cilju realizacije rešenja dve države zasnovanog na granicama pre 1967. godine u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

U izjavi je istaknuta podrška mirovnim inicijativama Saudijske Arabije, EU i Arapske lige i regionalnoj mirovnoj inicijativi Egipta i Jordana.

Na samitu GCC-ASEAN u Rijadu prisustvovali su lideri šest zemalja Saveta za saradnju u Zalivu, uključujući predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda bin Zajeda, katarskog emira šeika Tamima bin Hamada i kralja Bahreina Hamada bin Isa. 

Grupa ASEAN ima deset članova: Brunej, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Mjanmar, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Na samitu se razgovaralo i o unapređenju saradnje u oblasti politike i bezbednosti, trgovini i investicijama, poljoprivredi, energetici, turizmu, obrazovanju i izgradnji ljudskih resursa.

 

14.25 Na sedište Likuda u Tel Avivu bačena crvena boja

Zgrada u Tel Avivu koja je sedište vladajuće Likud partije tokom noći je isprskana crvenom bojom, u znak, kako navodi "Tajms of Izrael", poruke vladi da je odgovorna za brojne žrtve tokom napada militantnog Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Na ulazu u zgradu su nalepljene fotografije talaca koje teroristi drže u Gazi, dodaje izraelski list.
Na ulazu su, takođe, ostavljeni lažni krvavi otisci šake preko lika premijera Benjamina Netanijahua.

Policija je saopštila da je pokrenula istragu.

14.05 Galant: Rat Izraela biće podeljen u tri faze, cilj eliminacija Hamasa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da će rat Izraela protiv Hamasa biti podeljen u tri faze, a da su ciljevi eliminacija te terorističke grupe uništavanjem njenih vojnih i infrastrukturnih kapaciteta, kao i potpuno uklanjanje svake odgovornosti koju Izrael ima nad Gazom stvaranjem novog "bezbednosnog režima" u Pojasu.

Galant je, na sastanku Odbora Kneseta za spoljne poslove i odbranu, rekao da je svrha prve faze ubistvo operativaca Hamasa i uništenje infrastrukture da bi se uništila ta palestinska teroristička grupa, javili su lokalni mediji.

profimedia

 

"Mi smo u prvoj fazi, u kojoj se odvija vojna kampanja sa (vazdušnim udarima), a kasnije sa (kopnenim) manevrom u cilju uništavanja operativaca i oštećenja infrastrukture kako bi se porazio i uništio Hamas", naveo je Galant.

On je rekao da će nakon toga borbe biti manje intenzivne, ističući da bi poslednja faza sukoba uključivala "stvaranje novog bezbednosnog režima u Pojasu Gaze, uklanjanje odgovornosti Izraela za život u Pojasu i stvaranje nove bezbednosne realnosti za građane Izraela", objavila je Al Džazira. Galant je u četvrtak rekao izraelskim trupama okupljenim u blizini granice Gaze da će uskoro videti opkoljenu enklavu "iznutra".

13.47 Izraelska vojska: Živa većina talaca koje drži Hamas

Izraelska vojska saopštila je da je živa većina talaca koje Hamas drži u Gazi. Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su nove informacije o statusu talaca i nestalih osoba koje je Hamas odveo u Pojas Gaze iz južnog Izraela nakon što je napao to područje 7. oktobra, javio je CNN.

IDF je naveo da je više od 20 talaca mlađe od 18 godina, dok je njih od 10 do 20 starije od 60 godina.

Nije poznat tačan broj talaca koje drži Hamas. IDF je saopštio da je broj nestalih između 100 i 200 ljudi, dok je portparol Hamasovog vojnog krila, Brigada Al Kasam, rekao u video izjavi u ponedeljak da je broj talaca između 200 i 250. Portparol Abu Obaida rekao je da Brigade Al-Kasam drže oko 200 talaca, dok ostale drže druge militantne formacije u Gazi.

Obaida je naveo da ne može da se utvrdi tačan broj talaca zbog stalnog izraelskog bombardovanja.

13.08 Bolnica u Pojasu Gaze radi 10 puta ispod svojih kapaciteta

Bolnica Naser u Kan Junisu, u Pojasu Gaze, na ivici je kolapsa, i trenutno radi na minimalnom nivou, odnosno 10 puta ispod svojih kapaciteta.

Postoji ozbiljan nedostatak medicinskog materijala, a u jednom slučaju lekari su morali da na lokalnoj pijaci kupe sirće za tretiranje rana, zbog nestašice medicinskog materijala, prenosi Al Džazira.

AP Photo/Abed Khaled

 

Ranije danas, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za istočni Mediteran Ahmed el Madhari rekao je da je da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze veoma loša, da je milion ljudi interno raseljeno i da postoje velike potrebe za hranom, vodom, lekovima i drugom pomoći.

Dodao je da se nada da će kamioni koji prevoze pomoć Svetske zdravstvene organizacije stići u Gazu što je pre moguće, navodeći da je potrebno otvaranje više od jednog humanitarnog koridora.

13.06 Kamioni Crvenog polumeseca i WFP još čekaju da preko Rafe uđu u Gazu

Na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafa sa Gazom od jutros se nalaze kamioni egipatskog Crvenog polumeseca i Svetskog programa za hranu (WFP).

Ti kamioni, koji prevoze hranu, uključujući hranu za bebe, kao i lekove, trenutno su parkirani na egipatskoj strani i čekaju da uđu u Gazu, javio je Si-En-En (CNN).

Kako se navodi, egipatska vozila za popravku puteva su ušla na prelaz Rafa.
Sinajska fondacija za ljudska prava objavila je ranije danas snimak koji pokazuje da je u toku rad na popravci puta sa obe strane prelaza.

Egipatske vlasti su u četvrtak počele da uklanjaju cementne blokove na ulazu na prelaz Rafa u okviru priprema za njegovo otvaranje, reklo je nekoliko vozača za CNN.

12.55 Regionalni direktor SZO: Situacija u Gazi veoma loša, potrebna hitna pomoć

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za istočni Mediteran Ahmed el Madhari izjavio je danas da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze veoma loša, da je milion ljudi interno raseljeno i da postoje velike potrebe za hranom, vodom, lekovima i drugom pomoći.

El Madhari je rekao za Skaj njuz da se nada da će kamioni koji prevoze pomoć SZO stići u Gazu što je pre moguće, navodeći da je potrebno otvaranje više od jednog humanitarnog koridora  

Tanjug/AP/Hatem Ali

 

On je rekao da je to bilo planirano za četvrtak, ali da, nažalost, nije bilo moguće, kao i da se očekuje da isporuka pomoći za Gazu počne danas.

El Madhari je rekao da je veoma ponosan na medicinske profesionalce koji rade na prvoj liniji fronta i pokazuju nesebičan trud da spasu živote.

12.45 U Izrael sleteo avion sa vojnom pomoći za IDF

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je na aerodrom Ramon u južnom delu Izraela sleteo avion sa tovarom vojnih ambulantnih kola i medicinske opreme namenjenih Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

Kako prenosi Tajms of Izrael, to je 45. avion koji je stigao u Izrael sa pomoći namenjenoj IDF od početka sukoba palestinske militantne grupe Hamas i IDF.

Do sada je u Izrael stiglo oko 1.000 tona naoružanja, koje je ''dizajnirano da podrži ofanzivne planove IDF'', navodi se u saopštenju Ministarstva.

12.42 Gutereš na prelazu Rafa: Kamioni pomoći su razlika između života i smrti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš stigao je danas na granični prelaz Rafa gde je pozvao da se kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć puste u Pojas Gaze.

"Video sam toliko kamiona natovarenih vodom, gorivom, lekovima i hranom. Oni su put za spasavanje i razlika između života i smrti za toliko ljudi u Gazi", rekao je Gutereš, prenosi BBC.
On je pozvao na humanitarno primirje, poručivši da primirje ne sme da bude preduslov za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

"Egipat je danas glavni stub koji donosi nadu na drugu stranu prelaza, odnosno u Pojas Gaze", rekao je Gutereš.

Dodao je da će distribuciju pomoći u Gazi preuzeti Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), ali da im je za to potrebno gorivo, prenosi palestinska TV Al Aksa.

"Želimo da osiguramo da ova pomoć ne bude poslata samo jednom u Pojas Gaze", poručio je generalni sekretar UN.

12.31 Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, Hamas tvrdi da je gađao Jerusalim

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u naselju (mošav) kod Bejt Šemeša, 30-ak kilometara od Jerusalima, a palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je gađala Jerusalim.
Sirene su se oglasile i u Aderetu, južno od Bejt Šemeša, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas tvrdi da je lansirao rakete prema Jerusalimu, iako se sirene ne oglašavaju u tom gradu.

"Brigade Al Kasam bombardovale su okupirani Jerusalim kao odgovor na cionističke masakre nad civilima", prenosi palestinska TV Al Aksa.

12.27 Gutereš stigao na sever Sinaja, ide ka prelazu Rafa sa Gazom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš stigao je na sever Sinaja i ide ka prelazu Rafa sa Gazom, dok se svetska organizacija fokusira na napore da se humanitarna pomoć prebaci preko egipatske granice u Gazu, saopštila je danas kancelarija portparola UN.

Portparol je istakao u objavi na društvenim mrežama da je Pojas Gaze gotovo dve sedmice bez pošiljki goriva, hrane, vode i lekova. 

"UN usredsređuju sve svoje napore na održivu operaciju isporuke kritične humanitarne pomoći narodu Gaze", naveo je portparol, objavio je Si-En-En (CNN).

Tanjug/AP/Craig Ruttle

 

Dostava prve pomoći u Pojas Gaze, koji se nalazi pod izraelskom opsadom, preko graničnog prelaza Rafa sa Egiptom trebalo bi da se desi "narednih dana", saopštile su danas UN, prenela je Al Arabija.

Šef službe UN za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Grifits rekao je da je svetska organizacija u pregovorima sa svim relevantnim stranama da bi se osiguralo da operacija dostavljanja pomoći u Gazu počne što je pre moguće.

Međunarodna pomoć nagomilala se danas u Egiptu u blizini Gaze, a Palestincima u Gazi su preko potrebni hrana i voda.

UN su saopštile da je više od milion od 2,4 miliona stanovnika Gaze raseljeno i da se humanitarna situacija pogoršava iz dana u dan.

Egipatska državna televizija Al Kahera njuz javila je da će prelaz Rafa biti otvoren danas, ali je Kairo kasnije saopštio da mu je potrebno više vremena za popravku puteva.

11.51 U bombardovanju pravoslavne crkve u Gazi ubijeno 16 osoba

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 16 palestinskih hrišćana ubijeno u bombardovanju grčke pravoslavne crkve Svetog Porfirija u gradu Gaza.

Dodaje se da je za njihovu smrt odgovorno "cionističko bombardovanje crkve", prenosi palestinska TV Al Aksa.

Iz palestinskog ministarstva su naveli da je ukupan broj ubijenih u vazdušnim napadima na Gazu povećan na 4.137, dok je više od 13.000 ljudi povređeno.

Tanjug/AP/Hatem Ali

 

Grčka pravoslavna patrijaršija u Jerusalimu osudila je napad i dodala da "neće napustiti svoju versku i humanitarnu dužnost" da pruži pomoć.

Jedan od preživelih je rekao za Al Džaziru da izraelska vojska nije prethodno poslala upozorenje.
Crkva Svetog Porfirija se nalazi u delu El Zajtun u starom delu Gaze, a u 7. veku je postala džamija, pre nego što je nova crkva izgrađena u 12. veku tokom krstaških ratova.

11.34 Izraelska vojska: Možemo da se odbranimo od napada proiranskih Hutija iz Jemena

Izraelska vojska je spremna da se zaštiti od mogućih napada pripadnika proiranske šiitske militantne grupe Huti iz Jemena, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

Američki ratni brod USS ''Karni'' u blizini Jemena presreo je juče projektile za koje se veruje da su ih ispalili pripadnici proiranske grupe Huti,  potencijalno ka Izraelu, izjavio je portparol Pentagona Pet Rajder.

Tanjug AP/Mahmoud Illean

 

"To pokazuje odbrambene kapacitete SAD-a i njihovu sposobnost da izgrade sliku regiona", rekao je Hagari ukazujući na blizak odnos IDF-a s Centralnom komandom američke vojske.
Hagari je rekao da Izrael ima jednu od najboljih protivavionskih odbrana u svetu i "spreman je za takve pretnje", prenosi Tajms of Izrael.

10.54 Izrael uhapsio portparola Hamasa Hasana Jusefa tokom racija na Zapadnoj obali

Portparol Hamasa Hasan Jusef uhapšen je tokom racija koje je Izrael sproveo širom Zapadne obale, saopštile su danas izraelske vlasti. Jusef je uhapšen u četvrtak "pod sumnjom da je delovao u ime Hamasa", saopštila je izraelska bezbednosna agencija Šin Bet za CNN.  

Kako se navodi, Jusef je vodeća palestinska politička ličnost koji obavlja dužnost zvaničnog portparola Hamasa na Zapadnoj obali i član je palestinskog zakonodavnog veća.

CNN je ranije javio da se veruje da je Jusef među više od 60 pripadnika Hamasa koje je Izrael pritvorio u racijama širom Zapadne obale.

10.42 Pogledajte prilog Euronews Srbija o sukobima Izraela i Hamasa

Euronews

09.14. Palestinsko Ministarstvo zdravlja: U napadu na Zapadnoj obali ubijeno 13 osoba

Najmanje 13 osoba, uključujući petoro dece, ubijeno je u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

"Izrealski okupatori su izvršili masakr u izbegličkom kampu Nur Šams u Tulkarmu", navodi se u saopštenju, prenosi CNN. Palestinski mediji su objavili da su se izraelske snage jutros povukle iz izbegličkog kampa.

09.02 IDF: Tokom noći bombardovane lokacije Hamasa i Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je tokom noći gađala više od 100 ciljeva u Pojasu Gaze, kao i da je ubijen jedan od pripadnika pomorskih snaga palestinske militantne grupe Hamas koji je učestvovao u napadima na Izrael 7. oktobra.

Ubijeni član Hamasa je navodno bio umešan u ubistvo civila na jugu Izraela, prenosi Tajms of Izrael. Dodaje se da je među lokacijama koje su napadnute bili podezmni tuneli, skladišta oružja i desetine komandnih centara. Među metama je bila i džamija u Džabaliji jer je tamo navodno Hamas držao oružje i koristio je kao osmatračnicu.

Iz IDF-a su saopštili da su tokom noći raketirali i lokacije libanske militantne grupe Hezbolah, kao i da je ubijen jedan terorista. Dodaje se da su se mete koje su gađane nalazile u južnom Libanu, te da je u pitanju odgovor na raketne napade na sever Izraela. Pored toga, IDF je izveo napad dronom u kom je ubio terorističkog operativca u toj oblasti, navodi se u saopštenju.

08.36 Gaza: Bombardovana pravoslavna crkva, ima povređenih i stradalih

Palestinske vlasti saopštile su da je u gradu Gaza bombardovana grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija u kojoj su se nalazili raseljeni Palestinci. Generalni direktor bolnice Šifa Muhame Abu Selmija rekao je da desetine ljudi povređeno, ali da ne može da navede tačan broj mrtvih jer su pojedina tela još uvek pod ruševinama, prenosi AP.

Palestinske vlasti su navele da je za eksploziju odgovoran izraelski vazdušni napad. Grčka pravoslavna patrijaršija u Jerusalimu osudila je napad i dodala da "neće napustiti svoju versku i humanitarnu dužnost" da pruži pomoć.

08.21 IDF naredio evakuaciju stanovništva iz Kirjat Šmone u blizini granice sa Libanom

Izrael je naredio evakuaciju stanovnika Kirjat Šmone, grada u blizini granice sa Libanom, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane. U Kirjat Šmoni živi nešto više od 20.000 ljudi i nalazi se dva kilometra od granične ograde, preneo je Rojters.

Izraelsko Ministarstvo odbrane i izraelska vojska (IDF) saopštili su da će stanovnike evakuisati u pansione koje subvencioniše država, prenosi Tajms of Izrael.

Evakuacija dolazi nakon ponovljenih raketnih napada libanske militantne grupe Hezbolah i drugih frakcija na sever Izraela. Juče su u raketnom napadu na Kirjat Šmonu ranjene tri osobe.

Associated Press

07.59 "Netanjahu da preuzme odgovornost za neuspehe 7. oktobra"

Ogromna većina Izraelaca veruje da premijer Benjamin Netanijahu treba javno da prihvati odgovornost za neuspehe koji su doveli do napada palestinske miltantne grupe Hamasa 7. oktobra, pokazuje istraživanje javnog mnjenja lista "Maariv", prenosi Tajms of Izrael.

Oko 80 odsto ispitanika kaže da bi Netanijahu trebalo da sledi primer šefova izraelske vojske i bezbednosne agencije Šin Bet, kao i ministra odbrane i finansija koji su već preuzeli odgovornost.

To uključuje 69 odsto onih koji su na prošlogodišnjim izborima glasali za Likud, Netanijahuovu stranku, dok samo osam odsto ispitanika smatra da premijer ne bi trebalo da preuzme odgovornost. Na pitanje ko bi trebalo da bude premijer, 49 odsto je izabralo lidera stranke Nacionalno jedinstvo Benija Ganca, a samo 28 odsto Netanijahua.

07.27 Bajden: Susrećemo se sa prelomnom tačkom u istoriji. Nećemo dozvoliti da Hamas i Putin pobede

Američki predsednik Džo Bajden obratio se naciji u udarnom terminu iz Bele kuće. On je svoje obraćanje počeo rečima da se "susrećemo sa prelomnim tačkom u istoriji".

"Ovo je jedan od onih trenutaka u kojima će odluke koje donosimo danas, oblikovati budućnost u decenijama koje dolaze", rekao je.

Podsetio je da se upravo vratio iz Izraela gde se sastao sa Izraelcima koji su preživeli napad Hamasa 7. oktobra, ali i izrazio saučešće porodicama ubijenih.

"Za mene kao predsednika, nema većeg prioriteta od bezbednosti Amerikanaca koji su taoci", rekao je Bajden.

Istakao je da je Hamas oslobodio "čisto nepatvoreno zlo u svet".

"Srce mi je slomljeno zbog tragičnih gubitaka palestinskih života, uključujući i one koji su poginuli u eksploziji bolnice u Gazi. A to nisu uradili Izraelci", dodao je on. Opširnije u posebnom tekstu.

Jonathan Ernst/Pool via AP

 

07.18 TV Kan:Palestinski predsednik Abas odbio da razgovara s Bajdenom

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas odbio je da razgovara telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom tokom posete američkog predsednika Izraelu u sredu, javila je jutros izraelska TV stanica Kan.

Pozivajući se na neimenovani palestinski izvor u Ramali, na Zapadnoj obali, gde je sedište Palestinske uprave, TV Kan je navela da su iz Bajdenove administracije pokušali da organizuju telefonski razgovor dvojice lidera, ali da je Abas odbio zahtev. Ipak su američki i timovi Palestinske uprave ostali u kontaktu, iako je Abas veoma ljut zbog američke podrške Izraelu u ratu protiv palestinske militantne grupe Hamas i takođe je otkazao očekivani sastanak s Bajdenom i arapskim liderima na nedavnom samitu u Jordanu.

07.13 Američki dokument: Broj ubijenih u bolnici u Gazi između 100 i 300

Broj ubijenih u napadu na bolnicu Al Ahli u Pojasu Gaze verovatno iznosi između 100 i 300, ali ta procena se može promeniti, navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih službi sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti.

''Smatramo da Izrael nije odgovoran'', navodi se u neklasifikovanom izveštaju američkih obaveštajnih službi, a prenosi Rojters.

Zvaničnici u Gazi rekli su da je najmanje 471 osoba ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na tu bolnicu, a Izrael je negirao umešanost i za eksploziju okrivio neuspelo lansiranje rakete palestinskog Islamskog džihada.

Associated Press

07.04 CPJ: Najmanje 21 novinar ubijen od početka rata Hamasa i Izraela

Najmanje 21 novinar ubijen je od početka sukoba palestinske militantne grupe Hamas i Izraela 7. oktobra, a još osam njih je povređeno, troje nestalo ili pritvoreno, saopšteno je iz američke neprofitne organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ). Saopšteno je da su od 21 ubijenog, 17 Palestinci, troje je Izraelaca, a jedan novinar je Libanac, prenosi CNN.

07.00 CNN: Prelaz Rafa između Egipta i Gaze ipak neće biti otvoren danas

Uprkos očekivanjima da bi granica između Egipta i Pojasa Gaze mogla danas da bude otvorena kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći, prelaz Rafa će ipak ostati zatvoren, objavio je danas CNN, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

"Ne bih dao novac na te kamione koji bi danas trebalo da prođu granicu", rekao je jedan od njih, dodavši da je situacija nestabilna. Američki zvaničnici kažu da su potrebne popravke na putevima na egipatskoj strani, kao i da postoji zabrinutost oko toga da bi isporuke mogle da budu jednokratne.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za istočni Mediteran Ričard Brenan rekao je za CNN da je "apsolutni maraton" slanje pomoći u Pojas Gaze, dodavši da postoji mnogo toga što treba uraditi kako bi se ta operacija pokrenula.

Mediji su ranije objavili da je planirano da danas iz Egipta u Gazu uđe 20 kamiona, prvi put od početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Iz kabineta izraelskog premijera u sredu je saopšteno da Izrael neće sprečiti isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz Egipta, dokle god su u pitanju samo hrana, voda i lekovi za civilno stanovništvo i sve dok pomoć ne bude završila u rukama Hamasa.

06.45 Barkat: Izraelska vojska ima "zeleno svetlo" da uđe u Gazu kad god bude spremna 

Izraelski ministar ekonomije Nir Barkat rekao je da izraelska vojska ima "zeleno svetlo" da krene u Gazu kad god bude spremna, prenosi Gardijan.

"Zabrinutost zbog talaca i civilnih žrtava biće sekundarna u odnosu na uništavanje Hamasa", rekao je on u intervjuu za ABC Njuz.

"Učinićemo sve napore da dovedemo naše taoce, da naše taoce [vratimo] žive…", rekao je on, ali "prvi i poslednji prioritet" je uništavanje Hamasa.

06.30 Zastava UN na prelazu Rafa, kako bi se sprečili vazdušni udari Izraela

Zastava UN biće podignuta na prelazu Rafa, između Egipta i Gaze, kako izraelska vojska ne bi vršila vazdušne napade na tom područjuu, a u skladu sa sporazumom između Izraela i Egipta o omogućavanju da humanitarna pomoć stigne do Gaze. Kako prenosi Tajms of Izrael, posmatrači iz UN pregledaće kaimone koji prevoze pomoć pre nego što stignu u Gazu. Ranije danas, Izrael, SAD i Egipat formirali su trilateralni komitet za nadgledanje ulaska humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

06.15 Ratni brod američke mornarice presreo više projektila u blizini Jemena

Ratni brod američke mornarice koji je delovao na Bliskom istoku presreo je u četvrtak više projektila u blizini obale Jemena, izjavila su dva američka zvaničnika za CNN. Pentagon je u međuvremenu potvrdio da su američki brodovi oborili tri projektila u blizini Crvenog mora, za koje se veruje da su ih ispalili pripadnici šiitske militantne grupe Huti.

Portparol Pentagona Pet Rajder izjavio je danas da su projektili bili potencijalno ispaljeni ka Izraelu.

"Ne možemo sa sigurnošću reći šta su ove rakete i bespilotne letelice ciljale, ali su lansirane iz Jemena, na severu duž Crvenog mora, potencijalno ka ciljevima u Izraelu", rekao je portparol Pentagona tokom brifinga za štampu. Više u posebnom tekstu.

06.00 Fon der Lajen: Stvarni rizik od prelivanja rata na region

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je na "stvarni rizik" od regionalnog prelivanja rata Izraela i Hamasa.

Govoreći na Hadson institutu u Vašingtonu, Fon der Lajen je takođe rekla da se dijalog između Izraela i njegovih suseda mora nastaviti, preneo je Rojters.

"Videli smo arapske ulice ispunjene besom širom regoina. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je stvaran", rekla je ona.

Komentari (0)

Svet