Fokus

Od Švedske do Novog Zelanda: Stotine hiljada demonstranata širom sveta na skupovima podrške Palestincima

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2023

-

23:31

Od Švedske do Novog Zelanda: Stotine hiljada demonstranata širom sveta na skupovima podrške Palestincima
Od Švedske do Novog Zelanda: Stotine hiljada demonstranata širom sveta na skupovima podrške Palestincima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više stotina hiljada demonstranata okupilo se u gradovima širom Evrope, Bliskog istoka i Azije kako bi iskazali podršku Palestincima u vreme kada je izraelska vojska proširila svoju vazdušnu i kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze.

Dve osobe su uhapšene, a jedan policajac je napadnut kada je, prema procenama policije, između 50.000 i 70.000 ljudi učestvovalo na skupu podrške Palestincima u Londonu, prenosi Rojters, dok Gardijan navodi da se na protestu okupilo 100.000 ljudi. 

Tanjug/AP/Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

 

Na snimcima napravljenim iz vazduha, vidi se velika gomila ljudi kako maršira centrom britanske prestonice, zahtevajući od vlade premijera Rišija Sunaka da pozove na prekid vatre. 

Građani su izašli i na ulice Kopenhagena, Rima i Stokholma.

U pojedinim gradovima u Francuskoj skupovi su zabranjeni od početka rata, iz straha da bi mogli da izazovu socijalne tenzije, ali je u Parizu, uprkos zabrani, održan mali skup, dok je u Marseju marširalo nekoliko stotina ljudi. 

Na mitingu u Istanbulu stotinama hiljada pristalica obratio se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je Izrael nazvao okupatorom i ponovio svoj stav da Hamas nije teroristička organizacija.

Tanjug/AP/Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

 

Iračani su se okupili na mitingu u Bagdadu, a palestinski demonstranti su u gradu Hebronu na Zapadnoj obali pozvali na  globalni bojkot izraelskih proizvoda. 

"Ne doprinosite ubijanju dece Palestine", uzvikivali su oni. 

Stotine demonstranata okupilo se i u Tulkaremu na Zapadnoj obali, gde su mahali zastavama Hamasa i uzvikivali slogane u znak podrške toj grupi.

U Maleziji je masa demonstranata uzvikivala slogane ispred američke ambasade u Kuala Lumpuru. 

U Velingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda, hiljade ljudi, koji su šetali do zgrade parlamenta, mahali su palestinskim zastavama i nosili plakate sa natpisom: "Slobodna Palestina".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet