Fokus

Izraelski ministar poručio da na Gazu treba baciti atomsku bombu: Oštre reakcije širom sveta, Elijahu samo sankcionisan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2023

-

13:00

Izraelski ministar poručio da na Gazu treba baciti atomsku bombu: Oštre reakcije širom sveta, Elijahu samo sankcionisan
Izraelski ministar poručio da na Gazu treba baciti atomsku bombu: Oštre reakcije širom sveta, Elijahu samo sankcionisan - Copyright Tanjug AP/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Jedan izraelski ministar smatra da na Gazu treba baciti atomsku bombu. Ta izjava za sada je Amihaja Elijahua, koštala suspenzije, jer ga je premijer Benjamin Netanjahu suspendovao sa mesta ministra za jevrejsko nasleđe.

Odjeknule su širom sveta reči izraelskog ministra Amihaja Elijahua, koji je u nedelju rekao da bi bacanje nuklearne bombe na Pojas Gaze bila jedna od opcija. On je naime, rekao da u Gazi ne postoji niko ko nije umešan u terorizam i da ne treba davati humanitarnu pomoć nacistima. 

Wikipedia.org

 

Na pitanje novinara šta bi onda trebalo raditi i da li je možda opcija bacanje atomske bombe na Gazu, on je rekao da je to jedna od mogućnosti, a na pitanje kakava bi onda bila posledica po 240 otetih Izraelaca, on je rekao da u svakom ratu postoji cena koju treba platiti. 

Hamas je preko svog portparola Sulejmana Ahmeda osudio ove reči izraelskog ministra, navevši da smatraju da je on to izgovorio jer Izrael trpi neuspehe u svom aktuelnom ratu protiv Hamasa u Gazi.

Oštro su osuđene ove reči ministra Elijahua i u samom Izraelu. Beni Ganc koji je u oktobru ušao u ratni kabinet Netanijahu nazvao je ovu izjavu neodgovornom, koja nanosi veliku političku štetu Izraelu, a njegov naslednik na mestu ministra odbrane Joav Galant napisao je na društvenim mrežama da je dobro što takvi ljudi poput Elijahua nisu zaduženi za bezbednost Izraela.

 

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Oglasio se i opozicioni lider Jari Lapid, koji traži od Benjamina Netanjahua da smeni, a ne da samo suspenduje svog ministra. Premijer Benjamin Netanihjahu se na kraju oglasio i suspendovao Elijahua, rekavši da njegove izjave nisu u skladu sa najvišim standardima međunarodnog prava i da su neodgovorne.

I sam ministar Elijahu se posle svega oglasio i tumačio je svoje reči, te je rekao da je njegova izjava metaforična, ali i dalje je pojačao svoje tvrdnje o terorizmu i nacizmu. On je naime, rekao da ne postoji nesrazmeran odgovor na terorizam.

Ova izjava prešla je i granice, pa Saudijska Arabija, koja je uoči sukoba u Gazi bila na domak sklapanja mirovnog sporazuma sa Izraelom sada najoštrije osuđuje komentare ministra koga nazivaju ultranacionalistom, a u Izraelu i dalje komentatori traže od Netanijahua da mora da ide, jer je njegova izjava, kako navode, nečuvena i nanosi veliku štetu Izraelu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet