Fokus

Oko 400.000 Avganistanaca vratilo se iz Pakistana nakon proterivanja ilegalnih migranata

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

14:29

Oko 400.000 Avganistanaca vratilo se iz Pakistana nakon proterivanja ilegalnih migranata
Oko 400.000 Avganistanaca vratilo se iz Pakistana nakon proterivanja ilegalnih migranata - Copyright Tanjug/AP Photo/Zubair Abassi

veličina teksta

Aa Aa

Oko 400.000 Avganistanaca vratilo se u domovinu, nakon što je Pakistan odlučio da reši problem sa ilegalnim migrantima, saopštile su danas pakistanske vlasti.

Portparol talibanske vlade u Avganistanu Zabinula Mudžahid potvrdio je brojku za agenciju AP i rekao da je većina koristila dva granična prelaza za povratak kućama.

Oko 1,7 miliona Avganistanaca živelo je u Pakistanu kada su tamošnje vlasti najavile "obračun", navodeći da svako bez adekvatnih dokumenata mora da napusti zemlju do 31. oktobra ili će biti uhapšen.

Međutim, pakistanski zvaničnici su rekli da oko 1,4 miliona Avganistanaca, koji su registrovani kao izbeglice, ne treba da brinu.

Od osamdesetih godina prošlog veka, milioni Avganistaca prešli su u susedni Pakistan, ali je vrhunac bio nakon što su talibani došli na vlast, u avgustu 2021. godine.

Pakistan je predstavio i planove prema kojima stotine hiljada stanovnika jugozapadnog grada Šaman moraju da imaju vize kako bi prelazili iz jedne u drugu zemlju. 

Prethodno su imali posebne dozvole.

Nekoliko hiljada ljudi nakratko je danas blokiralo ključni put koji ide ka granici kod Šamana, ometajući saobraćaj i povratak nekih Avganistanaca.

Stanovnici u Šamanu su održali nekoliko protesta, tražeći od Pakistana da im dozvoli da nastave da koriste specijalne dozvole za posao i da se sretnu sa rođacima koji žive u avganistanskom pograničnom gradu Spin Boldak.

Od 1. novembra, pakistanska policija išla je od vrata do vrata kako bi proveravala dokumentaciju migranata.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet