Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Izrael proširuje kopnene operacije na ceo Pojasa Gaze: "Gde god Hamas deluje, IDF će doći"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2023

-

08:54

RAT IZRAELA I HAMASA Izrael proširuje kopnene operacije na ceo Pojasa Gaze: "Gde god Hamas deluje, IDF će doći"
RAT IZRAELA I HAMASA Izrael proširuje kopnene operacije na ceo Pojasa Gaze: "Gde god Hamas deluje, IDF će doći" - Copyright Tanjug AP/Ariel Schalit, Hatem Ali, Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da Izraelske odbrambene snage (IDF) napadaju oblasti Pojasa Gaze koje još nisu gađane od početka rata što znači da su dani primirja prošli iako je oslobođeno još 240 Palestinaca za koje Njujork Tajms piše da nisu ni počinili nikakav zločin. U pojasu Gaze ima 50.000 trudnica, a dnevno se porađa oko 180 žena, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice. Holivudski glumac Arnold Švarceneger izjasnio se protiv, kako je rekao, varvarskog i ničim izazvanog napada Hamasa na Izrael, i sastao sa preživelima i njihovim porodicama. Da bi pomogao u dogovoru oko novog primirja, u Katar dolazi francuski predsednik Emanuel Makron.

Ključni događaji:

  • Izraelska vojska saopštila da je iz Sirije ispaljena raketa na sever Izraela
  • Izrael naredio evakuaciju oko Kan Junisa, drugog po veličini grada u Pojasu Gaze
  • U Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica, dnevno se porađa oko 180 žena
  • Hamas tvrdi: Oslobodili smo sve žene i decu koji su bili taoci
  • Njujork Tajms:Većina puštenih Palestinaca nije osuđena za bilo kakav zločin
  • Švarceneger se sastao sa preživelim Izraelcima iz prvog napada Hamasa 
  • Islamski džihad ispalio rakete na izraelske gradove Sderot i Ašdod

 

          Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

                  Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.34 Zvaničnik SAD: Američki razarač oborio najmanje dva drona u Crvenom moru
 
Američki ratni brod oborio je najmanje dve bespilotne letelice u Crvenom moru, saopštio je danas američki bezbednosni zvaničnik za "Vašington post".

Prve procene su navodno pokazale da je najmanje jedan od dronova došao iz oblasti pod kontrolom Huta u Jemenu, preneo je "Gardijan".

Prema rečima američkog zvaničnika, komercijalni brod "Juniti eksplorer" poslao je poziv u pomoć američkom razaraču "USS Karniju".

Dok je "USS Karni" bio u blizini "Juniti eksplorera", dron je došao u blizinu dva broda i američki razarač ga je oborio, preneo je "Vašington post".  

22.29 Ministarstvo zdravlja u Gazi: Ubijeno više od 15.500 Palestinaca

Više od 15.500 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Portparol Ministarstva Ašrafu al-Kudri naveo je da su 70 odsto ubijenih žene i deca, a povređeno je 41.316 osoba.

"Samo u proteklih nekoliko sati 316 poginulih i 664 ranjenih izvučeno je iz ruševina, ali to nisu konačne brojke, jer je još mnogo ljudi pod ruševinama", rekao je Al-Kudri.

profimedia

 

21.35 Hagari: Izrael proširuje kopnenu ofanzivu "na sva područja Pojasa Gaze"

Izraelska vojska proširuje kopnenu ofanzivu na "sva područja Pojasa Gaze", izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari. Hagari je rekao da "gde god Hamas deluje, IDF će doći", prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da je komandant Hamasovog bataljona Šati ubijen u današnjem vazdušnom napadu na Pojas Gaze. Hagari je naveo da je komandant Hamasa "predvodio borbe u oblasti Šati, a pod njegovom komandom su izvršeni planovi za napad na Izrael tokom masakra 7. oktobra".

Hagari je rekao da izraelska vojska danoćno prati kako bi locirala gde se nalazi rukovodstvo Hamasa u Pojasu Gaze.

"Cilj je da se eliminiše svako od njih", poručio je on.

21.13 Kirbi: Obaveštajne službe SAD nisu znale za Hamasov plan da napadne Izrael

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da obaveštajne službe te zemlje nisu imale informaciju o planu Hamasa da napadne Izrael

"Obaveštajna zajednica je nagovestila da nije imala pristup dokumentu", rekao je Kirbi za NBC, prenosi Politiko.

Njujork Tajms objavio je prošle nedelje da su izraelski zvaničnici dobili podatke o napadu više od godinu dana ranije. Prema izveštaju Njujork Tajmsa izraelsko rukovodstvo je zanemarilo dojavu, smatrajući da je napad te vrste nešto što prevazilazi mogućnost Hamasa, što su izraelski zvančnici porekli.
 

19.38 Šef Šin Beta: Lovićemo Hamas godinama ako bude trebalo

 Izrael će loviti pripadnike Hamasa makar i godinama ako bude trebalo, rekao je šef unutrašnje izraelske obaveštajne službe Šin Bet Ronen Bar.

On je dodao da će ih goniti "čak i u Kataru, Turskoj i Libanu", preneo je Rojters.

Izraelska agencija odbila je da komentariše Ronovu izjavu za izraelski javni servis Kan.

19.30  Izrael odbio zahtev UAE da rasporede pet osmatračkih dronova u Pojas Gaze

Izrael je odbio zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata da rasporede pet osmatračkih dronova u Pojas Gaze da bi nadgledali vozila koja prevoze opremu namenjenu poljskoj bolnici koju tamo osnivaju. U vozilima nije bila humanitarna pomoć, već specijalizovana oprema za bolnicu, preneo je "Džeruzalem post".

Međutim, obavešteni su da, iz bezbednosnih razloga, dronovi ne mogu da uđu u Pojas Gaze, te su im dronovi vraćeni.

Bezbednosni zvaničnik je pojasnio da nije bilo pokušaja krijumčarenja dronova.
 

18.49 Protest na COP28

Više od 100 aktivista u Dubai ekspo sitiju, gde se održava ovogodišnji samit UN o klimi COP28, protestovalo je danas, pozivajući na prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

Držeći transparente koji pozivaju na "prekid vatre" i "klimatsku dekolonizaciju", aktivisti su skandirali "Slobodna, slobodna Palestina", prenosi Rojters.

U saopštenju izdatom danas na COP28, izraelski generalni konzul u UAE Liron Zaslanaki rekla je da njena zemlja deluje u samoodbrani, dajući sve od sebe da izbegne civilne žrtve.

Tanjug/ AP Photo/Peter Dejong

Protest na samitu UN o klimi COP28

18.27 Američki ministar odbrane: Izrael rizikuje poraz

Američki ministar odbrane Lojd Ostin poslao je oštro upozorenje Izraelu, rekavši da vlada u Tel Avivu rizikuje "strateški poraz" u Gazi, ako ne učini više da zaštiti civile. Njegov komentar je usledio dan nakon što je neuspeh pregovora oko oslobađanja izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika doveo do nastavka rata.

Ostin je na Reganovom nacionalnom odbrambenom forumu upozorio da bi Izrael, ako ne učini sve što je moguće da zaštiti civile, mogao "oterati Palestinace u naručje neprijatelju", čime bi "taktičku pobedu zamenio strateškim porazom", prenosi Politiko.

16.35 Najmanje 12 ranjenih u napadu Hezbolaha na sever Izraela

Najmanje 12 osoba ranjeno je danas u raketnom napadu libanskog pokreta Hezbolah u blizini mesta Beit Hilel na severu Izraela, saopšteno je iz medicinskog centra Ziv gradu Safed.

Iz bolnice su precizirali da je lakše povrede od šrapnela zadobilo 11 muškaraca, kao i jedna žena, prenosi Tajms of Izrael. Izraelske odbrambene snage tvrde da su samo četiri vojnika lakše povređena u napadu i da nije jasno da li su ostale žrtve vojnici ili civili.

16.33 Gaza: U prethodna 24 sata ubijeno više od 700 Palestinanca

Portparol vlade u Gazi rekao je za Al Džaziru da je u prethodna 24 sata ubijeno više od 700 Palestinaca u Pojasu Gaze. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je broj poginulih u izraelskim vazdušnim udarima premašio od 7. oktobra 15.500. Ranjeno je, prema tim navodima, više od 41.000 ljudi.

15.23 MKS pozvao Izrael i Hamas da poštuju međunarodno pravo

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan pozvao je danas i Izrael i Hamas da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da omoguće isporuku humanitarne pomoći za Pojas Gaze. Kan je, nakon četvorodnevne posete jugu Izraela i okupiranoj Zapadnoj obali, rekao da civili u Pojasu Gaze hitno moraju da dobiju pristup hrani, vodi, lekovima i medicinskom materijalu u potrebnom obimu, preneo je Rojters.  Kan je upozorio da Hamas ne sme da zloupotrebljava tu humanitarnu pomoć.

"Svi akteri moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo", istakao je Kan, navodeći da, u suprotnom, ne podnose žalbe kada njegova kancelarija bude delovala.

profimedia

 

14.54 Iran: Ukoliko se nastave ratni zločini u Gazi, rat će se proširiti

Iran je danas upozorio na "izraelsku ratnu ekspanziju" u regionu ukoliko, kako navode iz Teherana, "izraelska vojska nastavi da čini ratne zločine nad Palestincima" u opkoljenom Pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj obali.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom o izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Irana.

"Ako se ne zaustave ratni zločini koje izraelski režim čini u Gazi i na Zapadnoj obali, obim rata u regionu će se verovatno produbiti i proširiti", poručio je Abdolahijan, prenela je Anadolija.

14.40 Papa se nada novom prekidu vatre u Gazi

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, istakao da je "bolno" videti da je primirje između Izraela i Hamasa prekinuto i izrazio nadu da će se novi prekid vatre "što pre" postići.

"Bolno je to što je primirje prekinuto. To znači smrt, uništenje i bedu“, rekao je papa Franja u svom obraćanju vernicima tokom nedeljne molitve Anđeoskog pozdravljenja, koji je umesto njega, pročitao njegov pomoćnik.

Poglavar katoličke crkve podsetio je da su mnogi taoci oslobođeni, ali i da se mnogi još uvek nalaze u Gazi, prenosi Rojters.

"Nadam se da će uključene strane moći da postignu novi sporazum o prekidu vatre što pre, i pronaći druga rešenja osim oružja", rekao je papa vernicimima, putem ekrana postavljenim na trgu Svetkog Petra u Vatikanu.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

14.25 IDF: Otkriveno 800 ulaza u tunele Hamasa, uništeno 500

Izraelske snage pronašle su 800 ulaza koji vode do ogromne podzemne mreže tunela i bunkera Hamasa od početka kopnene operacije u Pojasu Gaze 27. oktobra, a uništile su više od polovine, saopštile su danas Izraelske oružane snage (IDF).

U saopštenju se navodi da je uništeno 500 ulaza u tunele, kao i kilometri glavnih podzemnih ruta. Izraelska vojska tvrdi da su se ulazi u tunele nalazili u civilnim područjima, a da je veliki broj bio je u blizini ili unutar civilnih zgrada i objekata, kao što su škole, vrtići, džamije i igrališta.

13.37 UN: Oko 75 odsto žitelja Gaze prinuđeno da napusti domove

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da je procenjeno da je oko 1.8 miliona ljudi u Pojasu Gaze interno raseljeno, od ukupno 2.2 miliona stanovnika. Iz Kancelarije je dodato da je " izazov doći do tačnog broja" raseljenih budući da je teško pratiti one koji su bili prisiljeni da pobegnu i obračunati ukupan broj onih koji su se vratili kućama tokom privremenog prekida vatre, prenosi BBC.

Na početku sukoba, Izrael je izdao naređenje Palestincima na severu Gaze da se evakuišu na jug, što je učinilo na stotine hiljada stanovnika, dok je nakon okončanja primirja u petak stiglo novo upozorenje stanovnicima istočnih oblasti oko Kan Junisa da se izmeste dalje na jug.

Tanjug/AP/Majdi Mohammed

 

11.43 Regev: Izrael ulaže maksimalne napore da izbegne civilne žrtve

Savetnik izraelskog premijera Mark Regev, izjavio je danas da Izrael u ratu sa Hamasom ulaže "maksimalne napore" da izbegne civilne žrtve, nakon upozorenja SAD o broju ubijenih Palestinaca.

Regev je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da palestinski civili nisu mete, a tvrdi da njihovu zaštitu otežava Hamas koji, kako je naveo, svoje vojne kapacitete smešta u civilna naselja. Regev je istakao da izraelska vojska zbog toga unapred obaveštava stanovništvo u Gazi o narednim napadima.

11.31 Makron: Izraelski plan da se zauvek eliminiše Hamas rizikuje deceniju rata

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da izraelski plan da se zauvek eliminiše Hamas, nosi rizik desetogodišnjeg rata, što se u francuskim medijima tumači kao odbacivanje izraelskog plana o ratu do potpune eliminacije Hamasa.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama klimatskih pregovora UN COP28 u Dubaiju, Makron je ukazao da Izrael rizikuje da bude pokretač decenijskog rata, prenosi portal BFM TV.

"Šta znači potpuno uništenje Hamasa i da li neko misli da je to moguće? Ako misli da jeste, to znači da će rat trajati 10 godina. Mislim da smo došli do tačke na kojoj će izraelske vlasti morati preciznije da definišu svoj cilj i željeno konačno stanje stvari", rekao je Makron.

profimedia

 

11.12 Izrael naredio evakuaciju oko Kan Junisa, drugog po veličini grada u Pojasu Gaze

Izraelska vojska danas je izdala naredbu za evakuaciju više područja u i oko Kan Junisa, drugog po veličini grada u Pojasu Gaze, s obzirom da je svoje ofanzivne vojne aktivnosti prebacila na južnu polovinu palestinske enklave u kojoj se, kako tvrdi Izrael, kriju mnogi lideri Hamasa.

Teška bombardovanja prijavljena su sinoć i danas u oblasti Kan Junisa i grada Rafe na jugu Pojasa Gaze, kao i u severnim delovima ove palestinske enklave koji su bili u fokusu u početku izraelske vazdušne i kopnene kampanje, prenosi AP.

10.53 Poginula dva Palestinca u dva odvojena incidenta na Zapadnoj obali

Dva Palestinca od kojih je jedan maloletan poginula su na severu okupirane Zapadne obale u dva odvojena incidenta, saopštili su danas palestinski izvori. Jedan Palestinac (38) je ubijen kada su izraelski doseljenici napali dva palestinska sela na okupiranoj Zapadnoj obali, a jedan Izraelac i tri Palestinca su povređeni, saopštili su palestinska hitna služba i izraelska vojska, prenosi Rojters.

U odvojenom incidentu u blizini Nablusa,14-godišnji Palestinac je preminuo od povreda zadobijenih kada ga je upucala izraelska vojska jer je, kako se navodi, mahao nožem pred vojnicima na kontrolnom punktu.

Tanjug AP/Hatem Ali

 

10.01 Generalni direktor SZO ponovo pozvao na prekid vatre između Izraela i Hamasa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrijesus, ponovio je danas poziv na prekid vatre između Izraela i Hamasa, opisujući nezamislive scene tokom posete tima SZO bolnici u Gazi.

"Izveštaji o tekućim neprijateljstvima i teškom bombardovanju u Gazi su zastrašujući. Juče je naš tim posetio bolnicu Nasar na jugu (Pojasa Gaze). Bolnica je bila prepuna, sa 1.000 pacijenata, što je tri puta više od njenog kapaciteta", objavio je generalni direktor SZO na svom nalogu na platformi Iks (Tviter).

Prema njegovom opisu, "bezbroj ljudi je tražilo sklonište, ispunjavajući svaki kutak objekta, a pacijenti su primali medicinsku negu na podu, neki su vrištali od bola". Tedros Adhanom Gebrijesus je upozorio da su uslovi više nego neadekvatni - "nezamislivi za pružanje zdravstvene zaštite".

09.28 Izraelska vojska saopštila da je iz Sirije ispaljena raketa na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je rano jutros iz Sirije ispaljena raketa na sever Izraela. Kako se navodi u saopštenju IDF, projektil je pao na otvoreno područje, pri čemu nije bilo povređenih, a u izraelskim gradovima se nisu oglašavale sirene, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelska artiljerija uzvratila i gađala lokaciju sa koje je ispaljena raketa. U odvojenom napadu protivtenkovska navođena raketa je ispaljena iz Libana na otvoreno područje u blizini zajednice Jiftah na severu Izraela, ali nije bilo povređenih, navodi se u saopštenju IDF i dodaje da izraelska artiljerija granatirala brojne oblasti u južnom Libanu.

09.05 Netanijahu: Nastavljamo kopnene operacije u Gazi dok ne ispunimo sve ciljeve

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će Izrael nastaviti sprovođenje kopnenih operacija u Pojasu Gaze, sve dok se ne ispune svi ciljevi.

"Nastavićemo rat dok ne postignemo sve naše ciljeve, a ne možemo da postignemo te ciljeve bez kopnenih operacija. Ne postoje drugi načini za postizanje ovih ciljeva osim pobede, a ne postoji drugi način da se pobedi osim uspešne kopnene operacije", rekao je Netanijahu, prenosi CNN.

On je ponovio da su ciljevi Izraela oslobađanje talaca, iskorenjivanje Hamasa i sprečavanje "vladavine terora" u Gazi.

profimedia

 

08.56 Noćas uništeni tuneli, komandni centri i skladišta municije terorista

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u noćašnjim vazdušnim udarima pogođeni tuneli, komandni centri, skladišta municije i druge lokacije povezane sa terorističkim trupama u Pojasu Gaze.

Pored toga, jedna teroristička ćelija je "eliminisana" u napadu dronom, kojim su upravljale trupe na zemlji, tvrdi izraelska vojska, prenosi Tajms of Izrael. Vojska avodi i da je mornarica granatirala ciljeve povezane sa Hamasom, uključujući vojnu infrastrukturu, plovila povezana sa pomorskim snagama Hamasa i skladišta oružja.

profimedia

 

08.43 Britanija najavila nadzorne letove iznada Izraela i Gaze u potrazi za taocima

Velika Britanija najavila je danas da će početi da sprovodi nadzorne letove iznada Izraela i Pojasa Gaze u potrazi za taocima koje drži Hamas. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će osmatrački avioni "biti nenaoružani, neće imati borbenu ulogu i imaće zadatak isključivo da lociraju taoce", prenosi Skaj njuz.

"Samo informacije koje se odnose na spasavanje talaca biće prosleđivane organima nadležnim za spasavanje talaca", navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da će se letovi odvijati iznad istočnog Mediterana, uključujući i one u vazdušnom prostoru iznad Izraela i Gaze.

08.31 Izraelska vojska pozvala Palestince da napuste zone oružanih sukoba u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) pozvale su danas stanovnike brojnih četvti u Kan Junisu da se evakuišu u sigurne zone.

"Izraelska vojska nastavlja da koristi mape za evakuaciju Palestinaca iz Pojasa Gaze, kako bi izbegli aktivne borbene zone", izjavio je na arapskom jeziku portparol IDF potpukovnik Avišai Adraji, prenosi Tajms of Izrael.

Potpukovnik Avišai Adraji objavio je i na svom nalogu na platformi Iks (Tviter) da bi Palestinci koji žive u brojnim četvrtima u Kan Junisu trebalo da se evakuišu na bezbedna područja.

08.15 Hamas saopštio da je sinoć lansirao rakete na Tel Aviv

Vojno krilo palestinske militantne grupe Hamas, Brigade Al Kasam, saopštilo je da je sinoć lansiralo baraž raketa prema Tel Avivu. Iz Brigada Al Kasam su poručili da je ta akcija bila odgovor na ''cionističke masakre nad civilima'', prenosi Si-En-En. Rakete su navodno ispaljene sa lokacije u severnom delu Pojasa Gaze.

Ranije u subotu je izraelski sistem protivvazdušne odbrane ''Gvozdena kupola'' izvršio najmanje desetak presretanja raketa iznad centralnog područja Tel Aviva. Si-En-En navodi da je to drugi raketni napad na Tel Aviv otkako je prekinuto primirje između Izraela i Hamasa.

07.45 U izraelskim vazdušnim udarima poginulo najmanje 13 civila

Najmanje 13 civila, uključujući decu i žene, poginulo je noćas, a veći broj ljudi je povređen u nizu izraelskih vazdušnih udara na više stambenih objekata u izbegličkom kampu Nuseirat, u centralnom delu Pojasa Gaze, preneli su jutros lokalni mediji. Prema lokalnim izvorima, izraelski ratni avioni bombardovali su dve rezidencije u izbegličkom kampu i ubili najmanje 13 civila, ali očekuje se da će broj žrtava porasti s obzirom da su spasilački napori u toku i žrtve se još izvlače iz ruševina, prenosi palestinska novinska agencija iz Ramale WAFA.

Žrtve izraelskih udara su hitno prebačene u bolnicu Al-Avda u centralnoj provinciji Gaze, dok su mnogi ljudi i dalje zarobljeni pod ruševinama.

07.25 UNRWA: U Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica, dnevno se porađa oko 180 žena

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je da u Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica. UNRWA je na mreži X objavila i da se dnevno porađa oko 180 žena, preneo je Njujork tajms.

06.45 Hamas tvrdi: Oslobodili smo sve žene i decu koji su bili taoci

Zamenik šefa političkog biroa Hamasa, Saleh al-Aruri, juče je potvrdio  da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce.

"Okupator insistira da kod nas i dalje ima žena i dece, ali, kao što smo rekli, sve smo ih pustili.

Preostali zatvorenici u Gazi su vojnici i civili koji su služili u okupacionoj vojsci", kazao je za Al Džaziru Al-Aruri.

On je naglasio da neće biti razmene zarobljenika dokle god se odvijaju izraelski napadi na Pojas Gaze.

profimedia

 

06.40 Njujork Tajms:Većina puštenih Palestinaca nije osuđena za bilo kakav zločin

Izrael je oslobodio ukupno 240 palestinskih zatvorenika i pritvorenika u zamenu za 105 talaca koje je Hamas oslobodio tokom jednonedeljne pauze u neprijateljstvima. Analiza podataka o oslobođenim Palestincima "Njujork Tajmsa" pokazala je da većina njih nije osuđena za bilo kakav zločin.

Bilo je 107 tinejdžera do 18 godina, uključujući tri devojčice, 66 tinejdžera starih 18 godina, a najstarija puštena osoba bila je 64-godišnja žena.

06.30 Švarceneger se sastao sa preživelim Izraelcima iz napada Hamasa od 7. oktobra

 Holivudski glumac Arnold Švarceneger izjasnio se protiv, kako je rekao, varvarskog i ničim izazvanog napada Hamasa na Izrael, i sastao sa preživelima i njihovim porodicama. Bivši guverner Kalifornije je osudio pokolj nevinih civila 7. oktobra, rekavši da to nije slično bilo čemu što je ikada video i ponudio podršku Izraelu, preneo je portal TMZ.

Švarceneger se sastao sa članovima porodica izraelskih talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi i poklonio im statue bronzanih orlova. Nakon sastanka, Švarceneger je rekao da želi da širi mir jer je on moćniji od mržnje i besa.

06.20 Galant: IDF gađa nova područja u Pojasu Gazi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da Izraelske odbrambene snage (IDF) napadaju oblasti Pojasa Gaze koje još nisu gađane od početka rata i upozoravaju više komandante Hamasa u južnom delu Pojasa.

"Poslednja dva dana radimo i na područjima u kojima nismo radili u poslednjih mesec dana i to će se intenzivirati. Ova akcija će dopreti do svake oblasti do koje treba doći. Idemo na potpunu eliminaciju organizacije Hamas", rekao je Galant rezervistima u blizini granice sa Pojasom Gazom, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug AP/Maya Alleruzzo, File

 

06.10 Islamski džihad ispalio rakete na izraelske gradove Sderot i Ašdod

Vojno krilo palestinske grupe Islamski džihad, Brigade Al-Kuds, saopštilo je da je juče da je ispalilo rakete na izraelske gradove Sderot i Ašdod.

"Ispalili smo rakete na Ašdod i regionalni savet Eškol", navodi se u saopštenju Brigada Al-Kuds, prenele su RIA Novosti.

profimedia

 

06.00 Makron ide u Katar da pomogne da započne novo primirje u sukobu Izraela i Hamasa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče u Dubaiju da je Francuska veoma zabrinuta zbog obnavljanja nasilja u Pojasu Gaze i da će otići u Katar da pomogne u naporima da započne novo privremeno primirje u sukobu Izraela i Hamasa. Makron je, na konferenciji za novinare na klimatskom samitu COP28, rekao da trenutna situacija zahteva udvostručenje napora da se postigne trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i da se oslobode svi taoci.


 

Komentari (0)

Svet