Fokus

Dobitnica Nobelove nagrade za mir na dugogodišnjoj robiji u Teheranu: Nagradu u Oslu će primiti njena deca

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

17:00

Dobitnica Nobelove nagrade za mir na dugogodišnjoj robiji u Teheranu: Nagradu u Oslu će primiti njena deca
Dobitnica Nobelove nagrade za mir - Copyright Tanjug AP/Magali Girardin/Keystone via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Deca Narges Mohamadi, dobitnice Nobelove nagrade za mir i iranske aktivistkinje za ljudska prava, strahuju da više nikada neće sresti svoju majku, ali su poručili da su ponosni na njenu borbu, dok se spremaju da preuzmu nagradu u njeno ime u nedelju, pošto ona služi dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Mohamadi je prestižnu nagradu dobila "za svoju borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promociju ljudskih prava i slobode za sve", obrazložila je predsednica Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Narges Mohamadi (51) jedna je od najpoznatijih aktivistkinja za ljudska prava u Iranu i zbog toga je više puta bila u zatvoru, prenosi Rojters.

Ona i sada služi dugu zatvorsku kaznu u ozloglašenom zatvoru "Evin" u Teheranu.

Ovogodišnje svečano uručenje Nobelovih nagrada održaće se 10. decembra u Oslu i Stokholmu. 

Nobelov komitet je objavio da će umesto Mohamadi nagradu primiti nena deca Ali i Kiana Rahman, 17-godišnji blizanci koji žive u egzilu u Parizu.

U pismu koje je prokrijumčarila iz zatvora i objavila švedska televizija SVT ove nedelje, Mohamadi je rekla da će nastaviti da se bori za ljudska prava čak i ako to dovede do njene smrti. U pismu je rekla i da joj najviše nedostaju deca. 

Kiana Rahman, koja je poslednji put videla svoju majku pre osam godina, saopštila je da je veoma pesimistična u pogledu toga da li će nekad ponovo videti Mohamadi.

"Možda ću je videti za 30 ili 40 godina, ali mislim da je više neću videti. Ali to nije važno, jer će moja majka uvek živeti u mom srcu i sa porodicom", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Njen sin Ali rekao je da je od ranog detinjstva prihvatio da će porodica živeti odvojeno, ali je naveo da će ostati optimista u pogledu toga da li će ponovo videti svoju majku

"Ako je više ne vidimo, uvek ćemo biti ponosni na nju i nastaviti sa svojom borbom", rekao je on.
Mohamadi je 19. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, uz koju ide i novčani iznos od 11 miliona švedskih kruna, ili oko milion dolara, i peta osoba koja ju je dobila dok je bila u pritvoru. 

Ona se dodeljuje 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je osnovao nagrade u svom testamentu iz 1895. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet