Fokus

Egipat u novom pokušaju posredovanja: Hoće li poseta lidera Hamasa doneti novi prekid vatre ili rasplamsavanje sukoba

Komentari

Autor: Euronews, Rojters, Glas Amerike, AFP

21/12/2023

-

14:42

Egipat u novom pokušaju posredovanja: Hoće li poseta lidera Hamasa doneti novi prekid vatre ili rasplamsavanje sukoba
Egipat u novom pokušaju posredovanja: Hoće li poseta lidera Hamasa doneti novi prekid vatre ili rasplamsavanje sukoba - Copyright Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair, File

veličina teksta

Aa Aa

SAD su saopštile da se vode "veoma ozbiljni" pregovori o novom prekidu vatre u Gazi i oslobađanju još izraelskih talaca, međutim izgledi da će doći do sporazuma u kom posreduje Egipat krajnje su neizvesni jer je Hamas insistirao da neće razgovarati ni o čemu manjem od potpunog okončanja izraelske ofanzive u palestinskoj enklavi. Izrael, s druge strane ne odustaje od ideje o potpunom uništenju Hamasa. 

Posle više od mesec dana, lider Hamasa Ismail Hanije posetio je u sredu Egipat kako bi razgovarao sa egipatskim zvaničnicima koji žele da posreduju u novom primirju, koji bi omogućili isporuku dodatne pomoći Gazi i oslobađanje talaca.

Izvor upućen u pregovore rekao je da zvaničnici intenzivno razgovaraju o tome koji bi taoci, koje još drže palestinski islamistički militanti u Gazi, mogli biti oslobođeni u novom primirju i koje bi palestinske zatvorenike Izrael mogao osloboditi zauzvrat, prenosi Rojters. 

Istovremeno agencija prenosi da je Islamski džihad, manja palestinska militantna grupa koja takođe drži taoce u Gazi, saopštila da će njen vođa narednih dana posetiti Egipat kako bi razgovarao o mogućem okončanju sukoba.

"Ovo su veoma ozbiljne diskusije i pregovori i nadamo se da će oni negde voditi", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi. 

profimedia

Ismail Hanije

Ali Taher Al-Nono, Hanijev savetnik za medije, rekao je za Rojters da Hamas nije voljan da razgovara o oslobađanju još izraelskih talaca dok Izrael ne okonča svoju vojnu kampanju u Gazi i dok se obim humanitarne pomoći palestinskim civilima ne poveća.

"O pitanju zatvorenika se može pregovarati nakon što se ove dve stvari postignu. Ne možemo da pričamo o pregovorima dok Izrael nastavlja agresiju. Razgovor o bilo kom predlogu koji se odnosi na zatvorenike mora da se desi nakon prestanka agresije", rekao je Nono u intervjuu u Kairu, prenosi Rojters. 

Hamas odbacuje bilo kakvu dalju privremenu pauzu napada izraelske vojske i kaže da će razgovarati samo o trajnom prekidu vatre. "Razgovarali smo sa našom braćom u Egiptu, iznevši naš stav o ovoj agresiji i hitnoj potrebi da je zaustavimo kao glavni prioritet", rekao je Nono.

profimedia

 

S druge strane, predsednik Izraela Isak Hercog nedavno je grupi ambasadora 80 država rekao da je Izrael spreman za drugu pauzu u sukobu sa Hamasom u zamenu za oslobađanje još talaca iz Pojasa Gaze, dok je premijer te zemlje Benjamin Netanjahu rekao da je nedavno dva puta poslao šefa Mosada u Evropu da promoviše proces oslobađanja talaca, prenosi AFP. 

SAD skeptične 

Izrael je pod sve većim pritiskom međunarodnih saveznika da ograniči vojnu ofanzivu u Gazi, u kojoj je poginulo gotovo 20.000 ljudi, a veruje se da je nelkoliko hiljada tela zarobljeno ispod ruševina. 

Pa ipak, američki predsednik Džozef Bajden rekao je u sredu da ne očekuje da će uskoro biti postignut drugi sporazum o oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa, iako je u primedbama novinarima dodao: "Trudimo se", prenosi Glas Amerike

Drugi put za dva dana Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odložio je glasanje o predlogu rezolucije arapskih država, kojom se traži neki oblik zastoja borbi u Pojasu Gaze radi dopremanja humanitarne pomoći, kako bi se, kako mnogi veruju, izbegao još jedan veto SAD. 

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

U korist toj tezi ide i izjava američkog državnog sekretara Entoni Blinkena koji je u sredu rekao da Amerika veruje da Izrael ima obavezu da eliminiše pretnju od Hamasa i istovremeno zaštiti civile u Gazi.

"I dalje vjerujemo da Izrael ne mora da bira između uklanjanja pretnje od Hamasa i umanjivanja stradanja civila. Obavezan je i ima strateški interes da uradi i jedno, i drugo", naglasio je Blinken, prenosi Glas Amerike. 

Dogovor neizvestan

Hanijeva poseta Egiptu bila je retka lična intervencija u diplomatiji, nešto što je činio u prošlosti samo kada je napredak bio verovatan. Poslednji put je otputovao u Egipat početkom novembra pre objave jedinog humanitarnog primirja u Gazi do sada, jednonedeljne pauze u kojoj je oslobođeno je 105 talaca.

Tom prilikom u zamenu za taoce koje je držao Hamas, oslobođeno je 240 palestinskih žena i maloletnika iz izraelskih zatvora.

Ipak, Izrael nije javno komentarisao pregovore u Egiptu, ali jeste isključio trajni prekid vatre, te kaže da će pristati samo na ograničene humanitarne pauze dok Hamas ne bude poražen.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je u sredu da će se rat završiti samo iskorenjivanjem Hamasa, oslobođanjem svih talaca i Gazom koja više ne predstavlja pretnju za Izrael.

"Ko misli da ćemo stati, odvojen je od stvarnosti...Svi Hamasovi teroristi su, od prvog do poslednjeg, mrtvi ljudi koji hodaju", rekao je prvi čovek Izraela u saopštenju u sredu.

A da rat ne samo da neće stati, nego da postoji mogućnost širenja na region upozorili su jemenski Huti koji su najavili sprovođenje opšte mobilizacije kako bi pripremili borce za učešće u ratu na strani palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet