Fokus

Hoće li aktuelna premijerka da osvoji i četvrti mandat? Izbori u Bangladešu u atmosferi nasilja i bojkota opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2024

-

11:35

Hoće li aktuelna premijerka da osvoji i četvrti mandat? Izbori u Bangladešu u atmosferi nasilja i bojkota opozicije
Hoće li aktuelna premijerka da osvoji i četvrti mandat? Izbori u Bangladešu u atmosferi nasilja i bojkota opozicije - Copyright Tanjug AP/Mahmud Hossain Opu

veličina teksta

Aa Aa

Birači u Bangladešu izlaze danas na izbore u atmosferi prepunoj nasilja i uz bojkot glavne opozicione stranke, otvarajući put premijerki Šeiki Hasini i njenoj vladajućoj Avami ligi da preuzmu četvrti uzastopni mandat, prenosi AP.

Agencija navodi da su vlasti saopštile da je od petka uveče širom zemlje prijavljeno najmanje 18 požara, od kojih je 10 bilo podmetnuto na biračkim mestima. Četiri osobe poginule su u petak u požaru u putničkom vozu na liniji prema glavnom gradu Daki.

Brojni incidenti su pojačali tenzije uoči parlamentarnih izbora koje opoziciona Bangladeška nacionalistička partija bojkotuje. Predizborna kampanja u ovoj južnoazijskoj državi od 169 miliona stanovnika bila je obeležena nasiljem, u kojem je tokom poslednjih meseci ubijeno najmanje 15 ljudi.

Oko 119 miliona građana koji imaju pravo glasa glasaće na više od 42.000 biračkih mesta. Oko 700.000 pripadnika bezbednosnih službi raspoređeno je da čuvaju birališta, a više od 120 stranih posmatrača stiglo je da nadgleda glasanje, saopštila je državna izborna komisija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet