Fokus

Vrhovni sud SAD razmatra zakone Floride i Teksasa o društvenim medijima

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

22:25

Vrhovni sud SAD razmatra zakone Floride i Teksasa o društvenim medijima
Tanjug/AP/Jenny Kane - Copyright Tanjug/AP/Jenny Kane

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud SAD razmatra danas pravo na slobodu govora u digitalnom dobu u vezi sa testiranjem legalnosti zakona koje su podržali republikanci u američkim državama Floridi i Teksasu, a kojima se ograničavaju mogućnosti platformi društvenih medija za redukovanje sadržaja koji ove kompanije smatraju spornim.

Sud treba da odgovori na pitanje da li ovi državni zakoni iz 2021. godine regulišu prakse modelovanja sadržaja na velikim platformama društvenih medija kojima se krši zaštita slobode govora za kompanije na osnovu Prvog amandmana Ustava SAD, preneo je Rojters.  

Sudije moraju da odluče da li prvi amandman štiti uređivačku diskreciju platformi društvenih medija i zabranjuje vladama da primoravaju kompanije da objavljuju sadržaj protiv njihove volje.

Niži sudovi su se podelili po tom pitanju, blokirajući ključne odredbe zakona Floride, uz istovremeno poštovanje mera koje je doneo Teksas.

Zakone su, između ostalih, osporili kompanija Meta, Jutjub i TikTok. Nijedan od zakona nije stupio na snagu zbog parnice. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet