Fokus

Negativan prirodni priraštaj ne popušta u Japanu: Broj novorođenih prošle godine pao na rekordno nizak nivo

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

12:28

Negativan prirodni priraštaj ne popušta u Japanu: Broj novorođenih prošle godine pao na rekordno nizak nivo
Negativan prirodni priraštaj ne popušta u Japanu: Broj novorođenih prošle godine pao na rekordno nizak nivo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj rođenih beba u Japanu je 2023. pao na novi rekordno nizak nivo osmu godinu zaredom, pokazali su preliminarni podaci vlade. Broj novorođenih opao je za 5,1 odsto u odnosu na godinu ranije na 758.631, dok je broj sklopljenih brakova pao za 5,9 odsto na 489.281, što je prvi put u 90 godina da je taj broj pao ispod 500.000.

Kako navodi Rojters, očekuje se dalje opadanje stanovništva budući da su vanbračno rođena deca retka u Japanu.

Potparol japanske vlade je rekao da će vlada preduzeti "korake bez presedana" kada je u pitanju rešavanje problema pada nataliteta, kao što je promovisanje povećanja plata za mlađe radnike i širenje opcija za brigu o deci za zaposlene roditelje.

Glavni sekretar japanskog kabineta Jošimasa Hajaši istakao je da će narednih šest godina biti poslednja šansa da se situacija s padom nataliteta preokrene, budući da se očekuje da će se do 2030. broj mladih ljudi u zemlji smanjiti.

Imajući na umu potencijalni društveni i ekonomski uticaj, kao i pritisak na javne finansije, premijer Fumio Kišida nazvao je ovaj trend "najtežom krizom sa kojom se naša zemlja suočava“ i predstavio niz koraka za podršku porodicama krajem prošle godine.

Stanovništvo Japana će verovatno pasti za oko 30 odsto, na 87 miliona, do 2070. godine, a prema procenama Nacionalnog instituta za istraživanje stanovništva i socijalnog osiguranja, tada će četiri od svakih 10 osoba imati 65 godina ili više.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet