Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Egipat ponovo u kontaktu sa Hamasom i Izraelom, pokušava da obnovi pregovore o prekidu vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Gardijan, Reuters

10/03/2024

-

08:20

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Egipat ponovo u kontaktu sa Hamasom i Izraelom, pokušava da obnovi pregovore o prekidu vatre
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Egipat ponovo u kontaktu sa Hamasom i Izraelom, pokušava da obnovi pregovore o prekidu vatre - Copyright Tanjug AP/Mohammed Hajjar, Hatem Ali, Leo Correa, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje  već 156 dana. Izraelske snage pogodile su juče jednu od najviših stambenih zgrada u Rafi, na jugu Pojasa Gaze i to pokušale da opravdaju informacijom da se u njoj nalazila "vojna imovima Hamasa".  Dok su komandant Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi i šef izraelske obaveštajne službe Šin Bet, Ronen Bar, odobrili borbene planove ''za nastavak rata''. sve je manje nade da će doćiu do prekida vatre tokom predstojećeg Ramazana. Iako je predsednik Turske obećao da će nastaviti da šalje pomoč  Pojasu Gaze, agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) preti zatvaranje, nakon što je niz donatora obustavio finansiranje zbog izraelskih optužbi da je nekoliko njenih zaposlenih učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela u oktobru

Ključni događaji

  • Američki transportni avioni dopremili pomoć u Gazu
  • Izraelska vojska gradi put koji Gazu deli na dva dela.
  • Ideja o prekidu vatre tokom Ramazana je sve dalje
  • UNRWA u riziku od zatvaranja usled manjka sredstava
  • IDF gađao jednu od najvećih stambenih zgrada u Rafi
  • Mosad tvrdi da Hamas nije zainteresovan za primirje uoči Ramazana
  • Lider Hamasa pozvao arapske i muslimanske zemlje da porade da zaustave pokolj
  • Halevi i šef Šin Beta odobrili borbene planove za nastavak rata

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu


 21.15 Netanijahu: Najmanje 13.000 terorista među Palesticima ubijenim u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je bilo najmanje 13.000 "terorista" među Palestincima ubijenim tokom izraelskog vazdušnog i kopnenog napada na Gazu. U intervjuu za nemački "Bild", Netanijahu je rekao da je produženje izraelske ofanzive na Rafu u južnoj Gazi ključno za poraz Hamasa.

"Veoma smo blizu pobede... Kada počnemo vojnu akciju protiv preostalih terorističkih bataljona u Rafi, samo je pitanje nedelja" dok se intenzivna faza sukoba ne završi. Tri četvrtine bataljona Hamasa je uništeno i zaustavljanje ofanzive samo bi im omogućilo da se pregrupišu, rekao je Netanijahu, preneo je "Bild".

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

20.53 Danska pozvala Izrael da odustane od izgradnje 3.000 novih zgrada na Zapadnoj obali

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmunsen pozvao je Izrael da odustane od plana za izgradnju više od 3.000 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Naglašavamo da su naselja nezakonita po međunarodnom pravu i značajna prepreka miru", istakao je Rasmunsen na mreži X.

Ministarstvo iz Kopenhagena je prethodno retvitovalo komentar šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja koji je osudio plan o izgradnji više od, kako je naveo, 3.426 stambenih jedinica, čime se proširuju ilegalna naselja na Zapadnoj obali. 

18.15 Netanijahu: Bajden greši, moja politika ne šteti Izraelu

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je danas da su kritike koje je na njegov račun izneo američki predsednik Džozef Bajden "pogrešne" i "netačne".

Netanijahu je odgovarao na izjavu Bajdena za MSNBC, u kojem je rekao da Netanijahu "nanosi više štete Izraelu, nego koristi" kroz svoju politiku u Gazi.

"Ne znam tačno na šta je predsednik mislio, ali ako je mislio da jurim lične političke ciljeve protiv želje većine Izraelaca i da to šteti interesima Izraela, greši u oba slučaja", rekao je Netanijahu za Politiko. On je dodao da to nije njegova privatna politika.

"Tu politiku podržava velika većina Izraelaca", rekao je Netanijahu.

17.02 Egipat u kontaktu sa Hamasom i Izraelom da ponovo započnu pregovore o prekidu vatre

Egipat je u nedelju bio u kontaktu sa visokim Hamasovim i izraelskim zvaničnicima, kao i drugim posrednicima u nastojanju da ponovo započne pregovore o primirju u Pojasu Gaze tokom Ramazana, koji počinje u ponedeljak ili utorak, rekla su dva egipatska bezbednosna izvora za Rojters.

Kontakti Egipta sa Hamasom i izraelskom obaveštajnom agencijom Mosad u nedelju su obavljeni po mandatu egipatskog predsedništva u nastojanju da se spoje različiti stavovi dve strane, rekli su izvori.

Katar, Egipat i SAD pokušavaju da ispregovaraju sporazum o prekidu vatre tokom Ramazana u zamenu za oslobađanje izraelskih talaca zarobljenih u napadima Hamasa 7. oktobra. Poslednja runda pregovora, kojoj nije prisustvovao Izrael, prekinuta je ove nedelje u Kairu.

Tanjug/AP

 

Izrael je ranije zahtevao da Hamas predstavi spisak od 40 starijih, bolesnih i talaca koji bi prvi bili oslobođeni u okviru primirja.

Hamas je ponovio svoj stav da sve izraelske snage napuste Gazu, treba dozvoliti humanitarnu pomoć velikih razmera i da Palestincima raseljenim iz svojih domova na severu primorske teritorije bude dozvoljeno da se vrate

16.18 SAD i Jordan isporučili 11.500 obroka Pojasu Gaze vazdušnim putem

SAD i Jordan isporučili su danas novi paket humanitarne pomoći od više od 11.500 obroka za Pojas Gaze vazdušnim putem, saopštila je američka vojska. Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je u saopštenju da je najnovija pomoć isporučena padobranima iznad severnog Pojasa Gaze i da je uključivala pirinač, brašno, testenine i konzervisanu hranu.

SAD su tokom ovoga meseca u Pojas Gaze isporučile 135.000 obroka vazdušnim putem, prema podacima Pentagona, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden naredio je američkoj vojsci da izgradi privremeni lučki sistem za prijem pomoći na obali Sredozemnog mora u Pojasu Gaze.

15.05 Dve države odlučile da ponovo finansiraju agenciju UN za palestinske izbeglice

osle Kanade, još jedan, drugi donator agencije UN koja pomaže Palestincima, UNRWA, saopštio je juče da će nastaviti finansiranje te organizacije, nedeljama nakon što je više od 10 zemalja zaustavilo stotine miliona dolara podrške kao odgovor na izraelske optužbe protiv te organizacije.

Do preokreta Švedske došlo je kada se brod koji je prevozio tone humanitarne pomoći spremao da krene sa Kipra za Gazu nakon što su međunarodni donatori pokrenuli morski koridor za snabdevanje opkoljene teritorije koja se suočava sa široko rasprostranjenom glađu posle pet meseci rata.

Više pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug AP/Ariel Schalit

 

14.45 U Amsterdamu u toku protesti zbog posete predsednika Izraela Isaka Hercoga

Izraelski predsednik Isak Hercog prisustvuje danas otvaranju Nacionalnog muzeja holokausta u Amsterdamu, a njegovu posetu prate propalestinski protesti na kojima se zahteva hitan prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Na protestu na trgu u blizini muzeja demonstranti su uzvikivali "Prekid vatre odmah", držali transparente "Jevreji protiv genocida" i nosili su palestinske zastave, objavila je Al Džazira. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel postavila je znakove oko muzeja kako bi Hercoga uputila na Međunarodni sud pravde u Hagu kojem je Južna Afrika uputila tužbu protiv Izraela za navodni "genocid" u Pojasu Gaze.

U Amsterdamu će danas biti otvoren Nacionalni muzej holokausta, a ceremoniji otvaranja predsedavaće holandski kralj Vilem-Aleksander, kao i izraelski predsednik. Kralj Vilem-Aleksander i Hercog posetiće sinagogu i zatim otvoriti muzej.

14.33 Anketa: Oko tri četvrtine Izraelaca Jevreja podržava proširenje operacija u Rafi

Oko tri četvrtine Izraelaca Jevreja podržava proširenje operacija Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, Rafi, gde se nalazi više od polovine od 2,3 miliona stanovnika palestinske enklave, dok se tome protive dve trećine Arapa, pokazuju rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja. Anketa, koju je sproveo Izraelski institut za demokratiju, pokazuje da se 45 odsto ispitanih Jevreja koji podržavaju proširenje vojnih operacija u Rafi, izjasnilo kao levičari, dok oni Jevreji koji podržavaju centar i desnicu daju podršku proširenju napada u mnogo većoj meri, objavio je Tajms of Izrael.

profimedia

 

14.18 Huti upozorili Italiju da im ne staje na put

Jemenski pobunjenici Huti upozorili su danas Italiju da im "ne staje na put" prilikom napada na komercijalne brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom jer u suprotnom "neće imati izbora" nego da napadnu italijanske snage.

"Šteta je da je Italija oborila jedan naš dron. Reagovaćemo adekvatno", rekao je za agenciju ANSA direktor medijskog odeljenja predsedništva Huta u Sani Zajd al-Garsi govoreći o hutskom napadu dronovima u moreuzu Bab el Mandeb 2. marta, kada je italijanski razarač Kajo Duilio oborio dron.

"Nećemo napasti Italiju bez razloga, ali ako nam stane na put, neće nam ostaviti izbora. Za nas, Italija je prijateljska država. Nismo u ratu sa Italijom, niti sa jednom drugom evropskom zemljom", dodao je Al-Garsi.

13.30 Pripreme za obeležavanje Ramazana u Jerusalimu u znaku straha od rata i gladi

Palestinci se pripremaju za obeležavanje svetog muslimanskog meseca Ramazana uz pojačane mere bezbednosti izraelske policije i strah od rata i gladi u Gazi, zbog čega je izostala uobičajena praznična atmosfera.

Hiljade policajaca raspoređeno je oko Starog grada u Jerusalimu, gde se svakodnevno očekuju desetine hiljada vernika u kompleksu džamije Al Aksa, jednom od najsvetijih mesta islamskog sveta, prenosi Rojters.

Hramska gora, na kojoj se pored džamije Al Aksa nalazi i jedan od najsvetijih hramova judaizma, bila je dugi niz godina tačka sukoba između Jevreja i muslimana.

10.23 Ministarstvo zdravlja u Gazi: Broj poginulih Palestinaca u Gazi premašio 31.000

Broj Palestinaca koji su poginuli u Pojasu Gaze u izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo sukoba Izraela i Hamasa, povećao se na 31.045, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa.

U izraelskim operacijama ranjeno je 72.654 ljudi, prenosi Rojters. Sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas počeo je 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas izveo raketne napade, a potom i kopneni upad na jug Izraela, pri čemu je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce i odvedeno u Pojas Gaze.

Tanjug AP/Ariel Schalit

 

08.21 Vojni brod SAD sa opremom za izgradnju pristaništa u Gazi krenuo ka Mediteranu

Američki vojni brod General Frank S. Beson (LSV-1) napustio je bazu Langli-Justis u SAD i uputio se ka istočnom Mediteranu, gde će biti angažovan na uspostavljanju prekomorske rute za isporuke humanitarne pomoći Pojasu Gaze, saopštila je rano jutros američka Centralna komanda (CENTCOM). Brod prevozi osnovnu opremu za izgradnju privremenog pristaništa za isporuke vitalnih humanitarnih zaliha, prenosi Rojters.

Ovaj vojni brod za logističku podršku isplovio je na zadatak nešto manje od 36 sati nakon što je američki predsednik Džozef Bajden najavio da će SAD izgraditi luku kako bi pomogle u isporukama pomoći Pojasu Gaze pomorskom rutom.

08.00 Predsednik Egipta: Obnova Pojasa Gaze koštaće 90 milijardi dolara

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je da će za obnovu razorenog Pojasa Gaze biti potrebno najmanje 90 milijardi dolara. On je u govoru u Kairu rekao da je zatražio od egipatskih institucija da procene troškove obnove Pojasa Gaze, koja je značajno razorena u izraelskim napadima i naglasio da će biti potrebno 90 milijardi dolara za to, prenosi Anadolija.

profimedia

 

Istakao je da je "ono što se dešava u Gazi izazov za Egipat i čitav region". "Prelaz Rafa je otvoren non-stop i mi želimo da unesemo pomoć u Pojas Gaze", rekao je Al-Sisi.

07.30 Kontradiktorne izjave Bajdena o mogućoj izraelskoj invaziji na Rafu

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da bi izraelska pretnja invazijom na grad Rafu u južnom delu Pojasa Gaze trebalo da bude "crvena linija" za izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, ali je odmah potom rekao da zapravo i nema crvene linije. Bajden je, u intervjuu za američki TV kanal MSNBC, na pitanje da li bi izraelska invazija na Rafu bila crvena linija u njegovim odnosima sa Netanjahuom, odgovorio: "To jeste crvena linija, ali nikada neću napustiti Izrael.

printscreen youtube @JoeBiden

 

Odbrana Izraela je i dalje kritična. Dakle, nema crvene linije kojom bi im uskratio naoružanje ili Gvozdenu kupolu koja ih štiti", prenosi Rojters.

06.50 Demonstracije u Teal Avivu i Jerusalimu, traži se oslobađanje zalaca

Nekoliko stotina antivladinih demonstanata u centralnom Tel Avivu izašlo je sinoć na protest na kojem su zatražili momentalno oslobađanje talaca i izbore na kojima, kako su rekli, žele da se zameni aktuelna vlada.
U Jerusalimu, demonstranti okupljeni ispred rezidencije premijera Benjamina Netanijahua traže oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

06.33 Izrael odobrio planove za nastavak rata 

Komandant Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi i šef izraelske obaveštajne službe Šin Bet, Ronen Bar, odobrili su juče borbene planove ''za nastavak rata''.
Iz IDF navode da su Halevi i Bar "odobrili planove za nastavak rata", bez davanja više detalja, prenosi Tajms of Izrael.

06.19 Mosad tvrdi da Hamas ne želi primirje tokom Ramazana

Izraelska obaveštajna služba Mosad saopštila je juče da Hamas ne izgleda zainteresovano da dođe do prekida vatre uoči islamskog svetog meseca Ramazana.

U saopštenju se, štaviše, tvrdi da Hamas nastoji da eskalira napetosti širom regiona uoči Ramazana, "na račun Palestinaca u Pojasu Gaze", preneo je Džeruzalem post.

06.14  Centralna komanda SAD dopremila pomoć za Gazu

Centralna komanda SAD (CENTCOM) ispustila je kasno sinoć iz vazduha pomoć za Gazu.

"Američki transportni avioni C-130 bacili su preko 41.400 obroka i 23.000 flaša vode u severnu Gazu, omogućivši civilima pristup kritičnoj pomoći", saopštio je CENTCOM.

Ovo je bila zajednička operacija američkih vazduhoplovnih snaga i vojske, u okviru tekućih napora SAD da ispuste pomoć u Gazu, navodi CENTCOM, prenosi NBC News.

 

Komentari (0)

Svet