Fokus

"Spejseks" optužen da je primoravao radnike da potpisuju nezakonite sporazume

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

21:19

"Spejseks" optužen da je primoravao radnike da potpisuju nezakonite sporazume
"Spejseks" optužen da je primoravao radnike da potpisuju nezakonite sporazume - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka agencija za rad optužila je danas američkog proizvođača raketa i satelita "Spejseks" Ilona Maska da, od zaposlenih koji su otpušteni iz kompanije, zahteva da potpišu nezakonite sporazume kojima se zabranjuje da omalovažavaju kompaniju, kao i da se pridruže grupnim tužbama protiv nje.

Žalbu je u sredu podneo zvaničnik Nacionalnog odbora za radne odnose (National Labor Relations Board - NLRB) u Sijetlu, preneo je Rojters, napominjući da "Spejseks" već ima slučaj pred tom agencijom.

Maskova kompanija je zauzvrat podnela tužbu tvrdeći da navedena agencija za rad krši američki ustav.

"Spejseks", sa sedištem u Kaliforniji, sada je optužen da od zaposlenih traži da potpišu sporazume o otpremnini sa klauzulama o poverljivosti i neomalovažavanju, koje ih ograničavaju u ostvarivanju svojih prava prema američkom zakonu o radu, saopštio je NLRB.

Agencija navodi da su te odredbe uobičajene u sporazumima o otpremninama koje potpisuju radnici, ali da u takvim sporazumima mora biti jasno navedeno da se radnici ne mogu odreći svojih prava da se zalažu za bolje uslove rada ili da podnose žalbe toj agenciji.

NLRB je saopštio da se u žalbi takođe navodi da su bili nezakoniti sporazumi, koje su potpisali zaposleni u Spejseksu o pokretanju pravnih sporova na arbitraži a ne pred sudom, kao i kada je reč o odustajanju od učešća u grupnim tužbama protiv kompanije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet