Fokus

Protest zbog hapšenja opozicionog lidera u Indiji: "Ovaj fašizam neće proći"

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

15:09

Protest zbog hapšenja opozicionog lidera u Indiji: "Ovaj fašizam neće proći"
Tanjug/AP/Manish Swarup - Copyright Tanjug/AP/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

Indijska opoziciona koalicija INDIA od 27 članova protestovala je danas protiv hapšenja svog lidera i glavnog ministra Nju Delhija Arvinda Kedžrivala i, kako tvrdi, "nameštanja izbora". Iz Kedžrivalove Partije običnog čoveka (AAP), poznate po antikorupcijskoj retorici, tvrde da je njegovo hapšenje politički motivisano.

"Ovaj fašizam neće proći u Indiji. Borićemo se i pobedićemo", poručila je demonstrantima supruga uhapšenog, Sunita Kedžrival, prenosi Rojters.

Lider partije Indijski nacionalni kongres Rahul Gandi izjavio je da indijski premijer "Narendra Modi pokušava da namesti izbore".

To je česta kritika na račun Modija da zloupotrebljava istražne agencije i uprave za porez kako bi suzbio svoje protivnike i umanjio šanse za fer izbore, a što njegova Indijska narodna partija (BJP) odbacuje.

"Ako BJP pobedi na ovim nameštenim izborima i promeni ustav, to će zapaliti zemlju", upozorio je Gandi i dodao da nije reč o običnim izborima, već o izborima za zaštitu države i ustava.

Iz Gandijeve stranke tvrde da su žrtve "terorizma porezom" i da Modijeva vlada tako pokušava da ih onesposobi finansijski.

Modijeva vlada odbacuje opužbe o uplitanju politike u rad agencija za sprovođenje zakona koje "samo rade svoj posao", a portparol BJP Sudansu Trivedi ocenio je da je protest bio namenjen da sakrije koruptivne radnje opozicije.

Kedžrival je uhapšen 21. marta zbog optužbe da je sa svojom strankom primio mito u vrednosti od 12 miliona dolara. On je svoje hapšenje nazvao "političkom zaverom" i da Uprava za izvršenje, koja ga je uhapsila, ima za cilj da uništi AAP.

Gotovo svi lideri AAP već su zatvoreni zbog ovog slučaja. AAP je deo šire opozicione koalicije INDIA koja je glavni protivnik Modijevoj BJP na dolazećim parlamentarnim izborima koji počinju 19. aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet