Fokus

Zvaničnici iz Kabula potvrdili: Talibani kidnapuju i ubijaju novinare i medijske radnike

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2021

-

09:51

Zvaničnici iz Kabula potvrdili: Talibani kidnapuju i ubijaju novinare i medijske radnike
Zvaničnici iz Kabula potvrdili: Talibani kidnapuju i ubijaju novinare i medijske radnike - Copyright AP Photo/Tariq Achkzai

veličina teksta

Aa Aa

Talibanski borci ubili su menadžera radio stanice u Kabulu i kidnapovali novinara u južnoj provinciji Helmand, saopštili su danas lokalni zvaničnici iz Kabula o poslednjem u nizu napada na medijske radnike u Avganistanu.


Napadači su ubili Tofana Omara, menadžera "Paktija Gagradija", saopštili su aktivisti za ljudska prava koji podržavaju nezavisne medije u Avganistanu, dodavši da se radi o ciljanom ubistvu.

"Omarija su ubili neidentifikovani napadači. On je bio liberalan, a napadaju nas jer radimo nezavisno", rekao je Mudžib Kelvatgar, šef Udruženja nezavisnih novinara u Avganistanu (NAI), preneo je Rojters.

Zvaničnici u Kabulu veruju da talibanski borci stoje iza napada, a NAI dodaje da je najmanje 30 novinara i medijskih radnika ubijeno, ranjeno ili oteto u Avganistanu ove godine.

U južnoj provinciji Helmand, lokalni zvaničnici su saopštili da su talibani oteli novinara Nemtulaha Hemata iz njegovog doma u Laškar Gahu, glavnom gradu provincije.

Portparol talibana je za Rojters rekao da nema informaciju o ubistvu u Kabulu, kao i o otmici u Helmandu.

Talibani su zauzeli tri grada na severu tokom vikenda i bili blizu da osvoje još, čime su pokrenuli ofanzivu protiv avganistanske vlade nakon predstojećeg povlačenja trupa SAD.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet