Fokus

Predstavnički dom Kongresa: "Zeleno svetlo" za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indo-Pacifiku

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

22:00

Predstavnički dom Kongresa: "Zeleno svetlo" za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indo-Pacifiku
Predstavnički dom Kongresa: "Zeleno svetlo" za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indo-Pacifiku - Copyright AP/ J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Dvostranačka većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa usvojila je danas nacrt zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i američkim saveznicima u regionu Indopacifika dodeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od ukupno 95 milijardi dolara.

Kako oprenosi "Glas Amerike", sada je preostalo da se o tome izjasni američki Senat, koji je pod kontrolom demokrata, što je preduslov da zakon bude dostavljen na potpis predsedniku Džozefu Bajdenu i očekuje se da bi to moglo da se dogodi već naredne sedmice.

"Odmah ću potpisati zakone kako bih poručio svetu da podržavamo naše prijatelje i ne dozvoljavamo Iranu ili Rusiji da uspeju u svojim namerama", izjavio je američki predsednik.

Od ukupno 95 milijardi dolara, 60,84 milijarde namenje su Ukrajini, prenela je agencija "Reuters".

Za Izrael je predviđeno 26,38 milijardi dolara, od čega će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi.

Za područje Indo-pacifika planirano je izdvajanje u iznosu  od 8,12 milijardi dolara.

AP/ J. Scott Applewhite

 

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa prethodna tri dana su razmatrali nacrt zakon i uložili amandmane pre planiranog glasanja.

Pitanje bezbednosti na američkim granicama bilo je predmet odvojene, ranije održane rasprave o drugom zakonskom predlogu s kojim je predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson, izašao u susret konzervativnijim krugovima republikanaca.

Prema tumačenjima u američkoj javnosti, podrška demokrata zakonskim predlozima u Predstavničkom domu bila je od suštinskog značaja imajući u vidu tanku većinu koju imaju republikanaci u Predstavničkom domu (218:213) i oštro protivljenje konzervativne republikanske struje.

Među konzervativcima su najglasniji bili bliski saradnici bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je skeptičan u vezi sa pomoći namenjenoj Ukrajini.

Neki od njih, najavljivali su mogućnost smene predsedavajućeg Majka Džonsona ukoliko bi predlog zakona bio usvojen, međutim, Džonson je poručio da neće dozvoliti da pretnje utiču na njega rekavši da je podrška Ukrajini od ključne važnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet