Fokus

Referendum u Ekvadoru zbog porasta kriminala: Građani izglasali niz mera za borbu protiv bandi

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

07:53

Referendum u Ekvadoru zbog porasta kriminala: Građani izglasali niz mera za borbu protiv bandi
Referendum u Ekvadoru zbog porasta kriminala: Građani izglasali niz mera za borbu protiv bandi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na referendumu u Ekvadoru građani su velikom većinom glasali za pooštravanje sigurnosnih mera usled povećanja nasilja kriminalnih grupa u toj zemlji.

Predsednica Državnog izbornog saveta Dijana Atamaint objavila je da su građani Ekvadora glasali za sve bezbednosne mere, a da su odbili dva kontroverzna ekonomska predloga, prenosi AP.

"Odbranili smo državu. Sad ćemo imati alate potrebne da se borimo protiv prestupnika i vratimo mir porodicama Ekvadora", napisao je ekvadorski predsednik Danijel Noboa na društvenim mrežama.

Mere izglasane na jučerašnjem referendumu, na kojem je pravo glasa imalo oko 13 miliona građana, uključuju, između ostalog, angažovanje vojske u borbi protiv bandi i produženje zatvorskih kazni za osuđene trgovce drogom.

Prošle godine stopa ubistava u Ekvadoru dostigla je 40 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, što je jedna od najviših u regionu.

Predsednik Danijel Noboa pokrenuo je u januaru akciju protiv kriminalnih grupa, nakon što su maskirani naoružani ljudi zlostavljali lokalno stanovništvo i preuzeli kontrolu nad TV stanicom dok je program bio u toku.

Twitter/@CollinRugg

 

Nakon tih dešavanja, Noboa je situaciju okarakterisao kao ''unutrašnji sukob'', što mu je omogućilo da iskoristi predsednička ovlašćenja u vanrednim slučajevima i rasporedi vojsku u poteri za oko 20 bandi koje su sada klasifikovane kao terorističke.

Ekvador, koji je do skoro važio za jednu od najmirnijih zemalja Latinske Amerike, prošle godine je zahvatio talas nasilja koji je potekao iz susedne Kolumbije, najvećeg svetskog proizvođača kokaina, navodi AP.

Direktor zatvora ubijen na dan referenduma

Direktor ekvadorskog zatvora Manabi broj četiri, Kosme Damijan Parales Merčan, ubijen je danas, saopštila je ekvadorska Agencija za zatvore (SNAI).

Agencija nije navela više detalja o smrti Paralesa koji je rukovodio zatvorom Manabi broj 4 na zapadu Ekvadora.

Agencija je saopštila da će sarađivati sa istražnim organima na pronalaženju odgovornih za to ubistvo, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet