Fokus

SAD će rasporediti u Tokiju zvaničnika zaduženog da prati aktivnosti Kine

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

15:57

SAD će rasporediti u Tokiju zvaničnika zaduženog da prati aktivnosti Kine
SAD će rasporediti u Tokiju zvaničnika zaduženog da prati aktivnosti Kine - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena rasporediće zvaničnika posvećenog praćenju kineskih vladinih i poslovnih aktivnosti u američku ambasadu u Tokiju u julu, izjavili su danas izvori u Stejt departmentu.

Bajdenova administracija će rasporediti zvaničnika posvećenog praćenju kineskih vladinih i poslovnih aktivnosti u američkoj ambasadi u Tokiju u julu, naveli su neimenovani izvori, preneo je Kjodo.

Prema navodima izvora, slanje takvog specijalizovanog posmatrača u ambasadu deo je napora Bajdenove administracije da pojača prikupljanje obaveštajnih podataka.

SAD su već poslale oko 20 sličnih zvaničnika zaduženih za praćenje Kine u svoje ambasade u drugim prestonicama, uključujući Bangkok, Brisel, Rim i Sidnej.

Diplomate koje obavljaju ove specijalizovane dužnosti poznate su kao regionalni kineski službenici, kategorija koja je pokrenuta tokom prethodne administracije pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Službenici imaju zadatak da prikupljaju i analiziraju informacije u vezi sa prodorima Kine u region ili zemlju u kojoj se nalaze.

Pored praćenja akcija Kine, zvaničnik koji će biti poslat u Tokio biće zadužen za promovisanje uspostavljanja lanaca snabdevanja za poluprovodnike i drugu vitalnu robu koja se ne oslanja na Kinu, kazali su neimenovani izvori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet