Fokus

Kanadska bezbednosna služba upozorila građane: Podaci koje prikupi TikTok dostupni su kineskoj vladi

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2024

-

22:30

Kanadska bezbednosna služba upozorila građane: Podaci koje prikupi TikTok dostupni su kineskoj vladi
Tanjug/AP/Damian Dovarganes - Copyright Tanjug/AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Šef kanadske bezbednosno-obaveštajne zlužbe Dejvid Vinjo upozorio je danas građane Kanade da ne koriste aplikaciju TikTok, rekavši da su podaci korisnika koje je prikupiila aplikacija ''dostupni kineskoj vladi'', preneo je CBS.

''Ja kao direktor Kanadske bezbednosno-obaveštajne službe smatram da postoji veoma jasna strategija kineske vlade da prikuplja lične podatke od bilo koga širom sveta'', rekao je Vinjo.

Kanada je u septembru naredila reviziju nacionalne bezbednosti povodom predloga TikToka da proširi poslovanje u toj zemlji, pri čemu je Vinjo rekao da će učestvovati u reviziji i ponuditi savete.

Ranije ovog meseca kineska kompanija Bajtdens, u čijem je vlasništvu aplikacija TikTok, podnela je tužbu američkom saveznom sudu sa zahtevom da blokira zakon kojim bi bila omogućena zabrana TikToka u SAD.

Bajtdens i TIkTok podnele su tužbu američkom Apelacionom sudu za okrug Kolumbija, s tvrdnjom da zakon krši Ustav SAD po brojnim osnovama, uključujući kršenje zaštite slobode govora.

''Prvi put u istoriji, Kongres je doneo zakon koji podvrgava jednu platformu trajnoj zabrani'', navode kineske kompanije u tužbi.

TikTok je demantovao da je delio i da će ikada deliti podatke o američkim korisnicima.

Zakon zabranjuje prodavnicama aplikacija da nude TikTok, kao i usluge internet hostinga, izuzev ako Bajtdans ne proda aplikaciju do 19. januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet