Tehnologija

Da li bi TikTok mogao da bude zabranjen i u Evropskoj uniji: Mišljenja predstavnika su podeljena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/05/2024

-

18:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Iako je američki Kongres prošlog meseca usvojio zakon koji je otvorio mogućnost zabrane TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama, male su šanse da se tako nešto dogodi i u Evropskoj uniji. 

Mada je Ursula fon der Lejen kao glavni kandidat Evropske narodne stranke na predstojećim izborima za Evropski parlament, izjavila da "ne isključuje mogućnost" da EU postupi poput kongresmena SAD, mnogi lideri država članica ne slažu se s tim. 

Njen politički rival, kandidat Socijalista iz Luksemburga Nikolas Šmit nazvao je mogućnost zabrane TikToka "prilično američkom", dok je Kim van Sparentak iz holandske Partije zelenih, koji je učestvovao u izradi nacrta nekoliko važnih evropskih zakona, uključujući onaj o veštačkoj inteligenciji, izjavio da je protiv takvog poteza.

Zakon o digitalnim servisima već ograničava TikTok

Inače, evropski zakonodavci proveli su veliki deo prethodnog mandata radeći na nacrtu novog akta s ciljem da zabrane određene štetne prakse digitalnih platformi i njihovom poslovanju na tlu Evrope daju pravni okvir.

Prošle nedelje je na osnovu Zakona o digitalnim servisima TikTok na tlu Evropske unije već morao da ukine jednu od svojih opcija koja je omogućavala nagrađivanje novih korisnika, jer su evropski predstavnici strahovali da podstiče zavisnost od društvenih mreža.

Platforme poput TikTok-a mogu biti privremeno suspendovane prema tom zakonu, ali mera stupa na snagu samo u slučaju ozbiljnog kršenja u pogledu sadržaja na platformi, a ne zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, što je jedan od motiva za moguću zabranu na tlu Amerike.

TikTok je odlučno odbacio optužbe američkih vlasti da potencijalno može da služi kao "kineski špijunski alat", a zakon kojim bi mogao da bude zabranjen, ukoliko njegovi kineski vlasnici ne prodaju većinu akcija svoje kompanije "Byte Dance" nazvao "neustavnim", obećavajući da će ga izazvati na sudu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, istakao je da bi evropske zemlje trebalo da imaju mogućnost da same odlučuju da li će zabraniti aplikaciju ili ne.

"TikTok mi ništa ne znači, ali znači slobodu mojoj deci, da ga koriste ako žele. Zašto bismo ga zabranili u Hrvatskoj, Mađarskoj ili Poljskoj, ako to ne želimo?", izjavio je on, prema navodima portala Index.hr.

@emmanuelmacron

Vous avez des questions sur les propositions que j’ai faites pour l’Europe ? Je vous propose de me les poser. J’y répondrai. ♬ son original - Emmanuel Macron

Zanimljivo je da je nalog na TikTok-u otvorio i nemački kancelar Olaf Šolc u aprilu, a da francuski predsednik Emanuel Makron ima veliku publiku na toj platformi sa više od 4,2 miliona pratilaca.

S druge strane je finski parlament čiji bi predstavnici većinski podržali zabranu te društvene mreže, ukoliko bi imali mogućnost da o tome odlučuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin