Fokus

Većina Amerikanaca veruje da Kina utiče na američko javno mnjenje Tiktokom

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

15:30

Većina Amerikanaca veruje da Kina utiče na američko javno mnjenje Tiktokom
Tanjug/AP/Mariam Zuhaib - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Oko 58 odsto punoletnih stanovnika Sjedinjenih Američkih Država veruje da Kina koristi društvenu mrežu TikTok da utiče na američko javno mnjenje.

Prema anketi koju su sproveli Reuters i Ipsos, oko 13 odsto ispitanika se ne slaže sa takvom tvrdnjom, dok preostali nisu bili sigurni ili nisu odgovorili.

Veće su šanse da podržavaoci Republikanske stranke veruju da Kina koristi TikTok da utiče na američko javno mnjenje nego podržavaoci Demokratske stranke.

Oko 50 odsto građana SAD je za, a oko 32 odsto protiv, zakona koji prošle nedelje odobrio predsednik Džozef Bajden, a kojim se tera kompanija vlasnica TikToka "ByteDance" da proda svoju platformu zbog zabrinutosti da bi mogla da podeli podatke 170 miliona američkih korisnika sa kineskom vladom.

Rojters napominje da su svi ispitanici u anketi bili punoletni, te da ona ne prikazuje stavove maloletnih građana koji su značajan deo korisnika TikToka u SAD.

Oko 46 odsto ispitanika reklo je da se slaže sa izjavom da Kina koristi TikTok da "svakodnevno špijunira Amerikance", a oko 60 odsto je reklo da je neprimereno da američki političari koriste tu mrežu da promovišu svoje kampanje.

Anketa je sprovedena nad 1.022 punoletnih građana SAD širom te zemlje, a margina greške je oko tri procentna poena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet