Fokus

Guverneri deset država ponudili pomoć pri naseljavanju avganistanskih izbeglica

Komentari

Autor: FoNet

19/08/2021

-

18:13

Guverneri deset država ponudili pomoć pri naseljavanju avganistanskih izbeglica
Guverneri deset država ponudili pomoć pri naseljavanju avganistanskih izbeglica - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 10 guvernera je ove nedelje ponudilo podršku pri ponovnom naseljavanju avganistanskih izbeglica u njihove države, dok je Pentagon nastojao da obezbedi privremeni prostor za do 22.000 avganistanskih saveznika u SAD, javlja danas "Glas Amerike".

Prvih 2.000 Avganistanaca od ponedeljka je smešteno u vojnu bazu Fort Li u Virdžiniji, a očekuje se da će hiljade izbeglica u narednim nedeljama stići u baze u Teksasu i Viskonsinu.

Do sada su Kalifornija, Džordžija, Ajova, Merilend, Masačusets, Južna Karolina, Juta, Vermont, Virdžinija i Viskonsin ponudile utočište ili izrazile spremnost da prime izbeglice.

Humanitarne organizacije procenjuju da se skoro 80.000 avganistanskih saveznika i njihovih porodica prijavilo za posebne imigrantske vize (SIV) u SAD, program koji je vlada uspostavila kako bi ubrzala proces preseljenja avganistanskih saveznika.

Međunarodni komitet za spasavanje procenjuje da je više od 300.000 Avganistanaca pomoglo američkoj misiji tokom dve decenije, iako će se daleko manje kvalifikovati za zaštitu izbeglica u SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet