Fokus

Potpredsednica SAD Kamala Haris u poseti Singapuru

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

19:22

Potpredsednica SAD Kamala Haris u poseti Singapuru
Potpredsednica SAD Kamala Haris u poseti Singapuru - Copyright Tanjug AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica SAD Kamala Haris doputovala je večeras u zvaničnu posetu Singapuru na početku kratke turneje po jugoistočnoj Aziji.


Harisovoj je priređena ceremonija dobrodošlice, a predviđeni su govori sa predsednicom Halimom Jakob i premijerom Li Hsien Lungom, prenosi Glas Amerike.

Potpredsednica SAD posetiće i mornaričku bazu Čangi, gde će razgovarati sa američkim mornarima na brodu USS Talsa, a potom će otputovati u Vijetnam, u prvu posetu jednog potpredsednika SAD Hanoju

Ona će razgovarati sa singapurskim i vijetnamskim zvaničnicima o bezbednosti, klimatskim promenama, pandemiji i "zajedničkim naporima da se promoviše međunarodni poredak zasnovan na pravilima", rekla je Sajmon Sanders, portparolka potpredsednice SAD.

Tanjug AP/Evelyn Hockstein

 

Čini se da je ova azijska turneja Harisove deo napora administracije predsednika Džozefa Bajdena da se suprotstavi uticaju Kine na jugoistoku Azije, značajnom, ali suzdržanom regionu od 660 miliona ljudi, procenjuju spoljnopolitički analitičari.

Vašington u ovaj deo Azije povremeno šalje ratne brodove, prodaje oružje i pomaže u obučavanju trupa, međutim, desetočlani blok zemalja jugoistočne Azije protivi se otvorenom svrstavanju na stranu bilo koje inostrane sile, podseća se u ekspertskoj analizi američkog Instituta za istraživanje spoljne politike.

Komentari (0)

Svet