Fokus

"Sjajno je biti ovde": Talibani uživaju na kriket utakmici u Kabulu

Komentari

Autor: BBC

03/09/2021

-

21:12

"Sjajno je biti ovde": Talibani uživaju na kriket utakmici u Kabulu
"Sjajno je biti ovde": Talibani uživaju na kriket utakmici u Kabulu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok svetski mediji prenose rat saopštenja talibana i Nacionalnog fronta otpora oko toga čija je trenutno provincija Panšir, slika dana stiže iz Kabula gde je odigran kriket meč.

Kako prenosi BBC, talibanske i avganistanske zastave vijorile su se jedna do druge na utakmici dva tima Peace Defenders i Peace Heroes na Međunarodnom stadionu u Kabulu.

To je bio prvi meč otkako su talibani prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom. Naoružani talibanski borci čuvali su masu i gledali utakmicu.

"Sjajno je biti ovde i gledati kriket", rekao je komandant talibana Hamza za novinsku agenciju AFP, sa puškom prebačenom preko ramena.

Utakmica je pokrenula dodatna pitanja o tome koji će kulturni i sportski događaji biti dozvoljeni pod vladavinom talibana.

profimedia

 

Prethodno je Nacionalni front otpora odbacio tvrdnje talibana da je ta avganistanska provincija Panšir pala u njihove ruke, javlja Tass.

"To su glasine koje talibalini šire kako bi uplašili ljude koji pokušavaju da se probiju u Panšir sa više strana, ali su primorani da se povuku", rekao je izvor ruske agencije.

 

 

Talibani su izneli tvrdnju da su preuzeli ceo Avganistan, uključujući provinciju Panjšir, koja je jedina pružala otpor militantnoj grup.

To je javio Rojters pozivajući se na tri izvora i naveo da se u glavnom gradu Kabulu čuju slavljenički pucnji.

"Uz milost svemoćnog Alaha, sada kontrolišemo ceo Avganistan. Agitatori su poraženi, a stanovnici Panšira su sada pod našom komandom", rekao je neimenovani talibanski komandant.

Potpredsednik otišao u Tadžikistan

Potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, koji se proglasio "privremenim predsednikom" nakon što je Ašraf Gani napustio zemlju kada su talibani osvojili Kabul 15. avgusta, napustio je Panšir, jedinu provinciju u Avganistanu gde talibani nemaju kontrolu, i otišao ka Tadžikistanu, izjavio je danas izvor iz Kabula za TASS.

"Situacija u Panširu je teška. Talibani opkoljuju region sa sve četiri strane, blokiraju pristup internetu, struji i telefonskim linijama. Prošle noći, Saleh je napustio Panšir i zaputio se ka Tadžikistanu. Vrlo verovatno je da je on sada tamo", dodao je izvor.

Nešto ranije, Saleh je na svom Tviter nalogu pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na talibanske aktivnosti u Panširu.

On je optužio talibane da su prekinuli isporuku struje i presekli telefonske veze u regionu, kao i da su ljudima blokirali pristup lekovima i humanitarnoj pomoći.

Predsednik pobegao iz zemlje

Podsetimo, ova militantna grupa preuzela je sredinom avgusta vlast u zemlji nakon što je predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje.

Portparol talibana izjavio je tada da je rat završen, kao i da su konačno posle 20 godina postigli svoj cilj i preuzeli vlast u Avganistanu i spasili zemlju od okupacije koju su započeli Džordž Buš i Toni Bler.

"Postigli smo ono što smo dugo želeli, a to je sloboda naše zemlje i nezavisnost našeg naroda. Nećemo da dozvolimo nikome da koristi našu zemlju kako bi naudili drugima", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet