Fokus

Kina spremna za komunikaciju sa novom vladom talibana

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2021

-

11:32

Kina spremna za komunikaciju sa novom vladom talibana
Kina spremna za komunikaciju sa novom vladom talibana - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas potvrdila da je spremna da održava komunikaciju sa novom talibanskom vladom u Avganistanu, od koje očekuje da ispuni očekivanja građana i međunarodne obaveze.

"Nadamo se da će nove avganistanske vlasti u velikoj meri imati sluha za sve narode i frakcije u Avganistanu, kako bi ispunile težnje svojih građana i očekivanja međunarodne zajednice", rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je naglasio i da Kina poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Avganistana.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu, Peking je pozvao na uspostavljanje otvorene i inkluzivne vlade u Avganistanu.

Talibani su ove nedelje saopštili sastav nove vlade Avganistana,a na njenom čelu je Mula Mohamed Hasan Akund, jedan od osnivača pokreta, dok je ministar unutrašnjih poslova vođa ekstremističke grupe Siradžudin Hakani, koji se nalazi na poternici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) kao vođa organizacije Hakani mreža, koja je u SAD proglašena terorističkom.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je uveren da će Kina pokušati da postigne dogovor sa talibanima nakon što je ova organizacija preuzela vlast u Avganistanu 15. avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet