Fokus

Godišnjica povratka Kine u UN, Đinping: Peking će uvek podržavati svetski mir

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

09:42

Godišnjica povratka Kine u UN, Đinping: Peking će uvek podržavati svetski mir
Si Đinping - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping je obećao da će Kina uvek podržavati svetski mir i međunarodna pravila.

Povodom 50. godišnjice od povratka Kine u Ujedinjene nacije, Đinping je rekao da će ona uvek biti “graditelj svetskog mira“ i “zaštitnik međunarodnog poretka“, prenela je kineska novinska agencija Sinhua.

Ujedinjene nacije su 1971. godine glasale za priznavanje Narodne Republike Kine kao članice, izbacivši Tajvan iz te svetske organizacije.

"Kina se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i političke moći, unilateralizma i protekcionizma", rekao je Đinping, pozivajući na veću globalnu saradnju po pitanjima kao što su regionalni sukobi, terorizam, klimatske promene, sajber bezbednost i biobezbednost.

On je pozvao sve zemlje da promovišu vrednosti mira, razvoja, pravde, demokratije, slobode, koristeći frazu "zajedničke vrednosti čitavog čovečanstva" koju je skovao i prvi put pomenuo u julskom govoru povodom 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine.

Američka agencija AP navodi da ovakve izjave Kine dolaze nakon što je Tajvan ovog meseca saopštio da su vojne tenzije sa Kinom na najvišem nivou u više od 40 godina, usred zabrinutosti da bi zvanični Peking mogao pokušati da vojnom silom preuzme ostrvo na koje polaže pravo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet