Fokus

Bajden odložio objavljiivanje preostalih vladinih dokumenata o ubistvu Džona Kenedija

Komentari

Autor: CNN/Slobodna Evropa/Euronews

26/10/2021

-

11:49

Bajden odložio objavljiivanje preostalih vladinih dokumenata o ubistvu Džona Kenedija
Džo Bajden na otvaranju debate Ujedinjenih Nacija - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa


Američki predsednik Džozef Bajden odložio je objavljivanje preostalih vladinih dokumenata o ubistvu Džona Kenedija 1963. godine, koje i dalje izaziva interesovanje javnosti uz mnogobrojne teorije zavera. Kao razlog za odlaganje, navedena je pandemija kovid-19, navodi Vašington post.

Bilo je najavljeno da će dokumenti biti objavljeni do ove nedelje, ali je Bajden rekao da će neki biti objavljeni 15. decembra, „iz poštovanja prema godišnjici ubistva predsednika Kenedija“ 22. novembra 1963, dok će preostali dokumenti proći „intenzivnu jednogodišnju reviziju“ i biti objavljeni do 15. decembra 2022.

Do odlaganja je, kako je saopšteno iz Bele kuće, došlo na preporuku nacionalnog arhivara koji je rekao da je pandemija „značajno uticala na agencije“ odgovorne za pregled svake redakcije u dokumentima.

Prethodno su ovog meseca  pojedini kongresmeni apelovali Bajdena da u potpunosti objavi sve dosijee u vezi s Kenedijevim ubistvom, uključujući 520 dokumenata koji su i dalje skriveni od javnosti i 15.834 dokumenta koja su ranije objavljena, ali su delimično ili većinom redigovana.

Bajden je 22. oktobra naveo da potreba za zaštitom dokumenata „s vremenom samo slabi“ i da je saglasan sa ocenama da je od ključnog značaja da vlada SAD „maksimizira transparentnost“.

Ubistvo 35. američkog predsednika 22. novembra 1963. i dalje je predmet niza teorija zavera, a ankete godinama uporno pokazuju da većina Amerikanaca veruje da Li Harvi Osvald nije jedini odgovoran za ubistvo predsednika, piše Njujork tajms. 

Ipak, kako pišu mediji, dokumenti koji bi trebalo da budu otkriveni verovatno neće doneti nove informacije o jednoj od najvećih političkih misterija 20. veka, mada bi mogli pružiti uvid u tajne operacije tokom Hladnog rata.

Prema Zakonu o prikupljanju dokumenata o ubistvu Džona F. Kenedija iz 1992, sva dokumenta o ubistvu trebalo je da budu objavljena u roku od 25 godina, odnosno do oktobra 2017, premda su odlaganja dozvoljena u slučajevima kada briga za nacionalnu bezbednost i privatnost nadvlada javni interes za njihovo obelodanjivanje.

Tramp je 2017. godine najavio da planira objavljivanje preostalih dokumenata, ali je u slučaju nekih dokumenata to odloženo uz pozivanje na razloge nacionalne bezbednosti. Postavio je rok do 26. oktobra 2021. 

Prema Beloj kući, više od 94 odsto dokumenata u zbirci o atentatu u Nacionalnom arhivu već je objavljeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet